Zondag, 1 maart 2009

Ilpendam

Ik heb ontdekt hoe ik de titel van dit blog kan veranderen. Daarom heet het nu: WINGIV (dat woord: “blog”, roept bij mij associaties op die anti-peristaltische bewegingen in de slokdarm veroorzaken, dus blijf ik voortaan: “weblog” schrijven). Het onderwaterschip van de WING IV (voor wie dit nog niet doorhad: een samentrekking van: WIllem en INGeborg, boot numero 4, het Engelse woord “wing” = vleugel; kortom: de symboliek is weer niet “van de lucht”) is inmiddels tot over de helft “kaal gehaald”. Nog even doorzetten dus: 1 droge week is voldoende. Zodra het zover is plaats ik een nieuwe foto. Intussen wacht ik al zowat vier weken op bericht van Dekker Watersport. Ik heb daar led-(vervangings)lampjes besteld voor de bestaande armaturen in de kajuit. Die dingen zijn zeker nogal zeldzaam (ondanks de prijs). Met uitzondering van de stoomlichtcombinatie ga ik alle lampen vervangen door led-lampjes. De lampen voor het ankerlicht en het drie-kleuren toplicht hadden ze wel.

100_8042

Deze operatie gaat een vermogen kosten, financieel gezien dus geen besparing, maar we hebben er financieel wel voor gespaard. Het doel is alle stroom die daardoor overblijft in de koelkast te stoppen. Het ankerlicht zal nooit meer een probleem opleveren: naast de led-lamp in de mast nemen we 10 liter lampolie mee voor de “Feuerhand” (die maken we eerst op). Eergisteren moest ik, na twee maanden probleemloos branden, de Heatpolkachel ontkolen en weer opstarten. Het probleem is dat het schip met bok en al toch nog iets te ver voorover staat. Hierdoor vindt de verbranding slechts aan één kant plaats, precies de plek waar de olie naar binnen loopt. Dit is nu de tweede keer deze winter. Ik heb de kachel maar van z’n fundament geschroefd en ‘m iets gekanteld zodat ie weer waterpas staat. Verder is het een probleemloze uitvinding: werkt op valdruk, niks geen elektriek, geen storingen dus. Is ie niet mooi?

verzamelbestand-2381

Het voorover staan van het schip betekent ook dat er permanent water staat op het gangboord op de vuldoppen van de B.B.- en S.B.-dieseltank. Als dat maar goed gaat. Tot nu toe heb ik nooit problemen met water in de diesel gehad. Afkloppen dus. Iets heel anders: ik heb van het internet (www.spanishforcruisers.com) een bemanningslijst in het Spaans geplukt. Met behulp van een vertaalprogramma op Google (www.translate.google.com) kun je die met knippen en plakken in alle andere gangbare talen vertalen. Het schijnt (nog steeds) belangrijk te zijn zoiets te kunnen overhandigen in Spanje, Portugal en verderop.

crewlistport3

Ik ga er ook één maken in het Kroatisch. Ik maak het document tamelijk indrukwekkend met kleurenfotootjes van ons schip en een afdruk van de Nederlandse Leeuw met Je Maintiendrai eronder. De computer en de printer zijn er goed voor! Daarnaast komt er nog een zelf gefabriceerde “Zeebrief” met alle gegevens van schip, bemanning, technische gegevens, type- en serienummers van motor(en), radar/plotter, marifoon, nummers van verzekeringspolissen, etc. Dat alles op een fraai turquoise achtergrond en je hebt een juweeltje waar elke rechtgeaarde bureaucraat van begint te kwijlen.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s