Dinsdag, 26 mei 2009

Ilpendam

Dit wordt een lange, vooral met die foto’s die ik nog ga plaatsen. Waar was ik gebleven. Oh ja, de gevers gemonteerd, de vorderingen aan de boot volgen onder de smoes van het geven van een lik verf op de kale plek. Ach, het is allemaal achterhaald. Kijk ‘r eens dobberen tussen haar vier palen met die prachtige compressor in die prachtige kont! Achttien dagen zijn gepasseerd en wederom is er veel gebeurd en gedaan. Het naarste daarbij  is dat mijn moeder van 89 in het ziekenhuis moest worden opgenomen in verband met een darminfectie die ernstig gevaar van uitdroging en andere verschijnselen met zich meebracht. Zonder dramatisch te willen doen overschaduwt dit feit momenteel alles wel. Het ging net zo goed met haar de laatste tijd: ze stond zelfs af en toe weer in de tuin te werken! Nu is ze afhankelijk van de grillen van de Nederlandse Gezondheidszorg en de manier waarop het daar soms aan toe gaat doet af en toe je hart in je lijf ronddraaien; je kunt er maar beter van wegblijven, van het ziekenhuis bedoel ik dan! Het leven gaat echter door en gelukkig lijkt het vandaag met haar een beetje beter te gaan waardoor zij er nu ook weer wat meer zin in lijkt te hebben. Het weer heeft ons de laatste week niet in de steek gelaten als we tenminste even niet kijken naar afgelopen nacht. Desondanks hebben we toch niet kunnen zeilen want we waren (zijn) er nog lang niet. Opsomming van de werkzaamheden (in niet noodzakelijkerwijs chronologische volgorde want die weet ik niet meer):

 • de vloer van de plee aanpassen aan de nieuwe afsluiter die Jan heeft geplaatst; ik had eerst een afsluiter van het merk Marelon (of Meralon, weetikveel) maar de handle brak af als een lucifershoutje. Nu heb ik een afsluiter die bij Habbeké Shipyard te Volendam werd betrokken (Habbeké bouwt reddingboten voor de KNRM);
 • de naamgeving van het schip rondom vormgeven met verse belettering;100_8511
 • het schip met nog een laag (nummer 5) antifouling voorzien (Trilux);

  zie je niet vaak....

  zie je niet vaak….

 • de mast “bekleden” met de (goed)geteste verstaging;
 • de stagspanners (10 stuks) terughangen aan de verstaging (met nieuwe splitpennen);
 • de radardome op de mast terugplaatsen;
 • de nieuwe t.v.-antenne op de masttop poppen ;
 • de nieuwe windgeverset opschroeven;
 • de navigatieverlichting terugplaatsen;
 • de  RVS kabelpijp nabij de mastvoet op de mast poppen; had Jan jaren geleden al eens gemaakt en kon nu pas gebruikt gaan worden;

  ......nu dat stukkie ertussenin nog

  ……nu dat stukkie ertussenin nog

 • de mast terugplaatsen op het schip; gauw gezegd maar je hebt wel 3 man nodig en een botenlift met masthijsinstallatie om een gewicht van circa 500 kilo en 16 meter lang rechtop te zetten en te houden tot de spanners aan de puttingen bevestigd zijn;
 • de “nieuwe” bakskist schilderen aan de buitenkant; de binnenkant is niet nodig, die ziet toch niemand en het is zeewaterbestendig aluminium;

  duikcompressor op z'n plek

  duikcompressor op z’n plek

 • de stekkers aan de zonnepanelen knopen en daarbij uitvinden wat de plus en de min is, hetgeen pas lukt als ik erachter kom hoe een multimeter werkt op dat punt;
 • de zonnepanelen bevestigen op hun nieuwe “fundatie”;100_8528
 • het schip ontdoen van de onvermijdelijke verbouwingsongerechtigheden (3 x woordwaarde);
 • de luchtkokers terugplaatsen (zie je die prachtige zelf bedachte deksels?);
 • de kuisbap terugzetten onder de “zonnekooi”, dat is nog een leuke klus kan ik je vertellen maar uiteindelijk lukt het;
 • de kabels uit de mast door de zwanenhals voeren en aan de kabels in het interieur vastknopen (alles werkt! niet te geloven!);
 • het vloertje onder de Heatpol terugplaatsen
 • het interieur stofzuigen en afnemen met een kleefdoekje (een wonderding);
 • alle kussens terugplaatsen op de banken (mooie kussens!);

  ...en meteen troep d'r op

  …en meteen troep d’r op

 • van langwerpige vitrageloodjes een soort fietsketting maken om een val in te scheren;
 • de (kotterfok)val inscheren (moet nog gebeuren);
 • de windvaan terugplaatsen aan de spiegel (moet nog gebeuren);
 • de bedmatrassen op hun plek leggen (moet nog gebeuren);
 • de lazyjacks en het maindropsysteem aanbrengen (moet nog gebeuren);
 • het grootzeil, de kotterfok en de kluiver aanslaan inclusief reeflijnen (moet nog gebeuren);
 • etc. etc. etc. etc. want het houdt eigenlijk nooit op.

Bij de werkzaamheden aan de plee schoot, door het breken van een inbusboutje, bij het testen van de waterdruk de thermostaat met een knal uit de mengkraan van de douche. Ergens in dit logboek heb ik geschreven dat uiteindelijk alles kapot gaat: quod erat demonstrandum! Gek wor ik ervan. Ik heb nu een prachtige harmonica-popnageltang met 500 popnagels. De vraag is wanneer ik ‘m voor het eerst ga gebruiken; hij kwam een beetje laat zie je. Ik heb het werk al gedaan met de tang van de werf. Toen ik de tv-antenne op zijn beugel monteerde was ik er heilig van overtuigd dat de bijgeleverde stekker van de Glomex niet paste. Ik als een razende naar Dekker Watersport. Aldaar zegt Sander: “kijk dat moet zo, de kern gaat in het vrouwtje in de Glomex  en dan draai je de wartel met dat dingetje op het contact” en hij trekt vervolgens simpel de connector voor de tv ervan af die daar helemaal niet ophoorde maar die ik daar wel had opgedraaid. Met rode konen weer in de auto en terug naar Monnickendam; weer anderhalf uur naar de k….. Je zou er bijna gestrest van raken als het niet zo leuk was, zo’n schip onder je handen te zien opbloeien (mag ik een teiltje?). Het was, vanwege Ma en de WING IV, de afgelopen week een gewetensvraag of we met Hemelvaart en Pinksteren wel naar Zeeland zouden gaan met Trilobiet. Dit is het belangrijkste jaarlijkse evenement dat wij hebben met de duikvereniging: duiken in de Zeeuwse wateren.

PICT1315 PICT1330PICT1353

Een belevenis waar we altijd weer naar uitkijken, niet in de laatste plaats vanwege de gezelligheid op Camping Noorder-Nieuwland in Brouwershaven waar wij een heel veld bezetten met tenten en caravans. We besloten met Hemelvaart een dag later te gaan en met Pinksteren gaan we alleen op vrijdag en zaterdag. Wij zijn dan op Ma d’r verjaardag (89 jaar) thuis. Misschien kunnen we volgende week voorzichtig gaan denken aan een proefvaartje?

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s