Zaterdag, 4 juli 2009

Ilpendam

Het is zaterdag en de grote vakantie is begonnen! En groot is ie! Ingeborg is vrij, voorgoed. Het dringt nog niet tot haar door dat ze in dat gat gevallen is. Gelukkig. Ik blijf wel een beetje in de buurt om haar er weer uit te halen. Er was een afscheidsreceptie, toespraken, cadeaus, een afscheidsetentje met alle collega’s. Ik mocht ook komen. Het was erg gezellig. Een leuke ploeg. Het eerste waar Ingeborg de volgende dag over begon: “Wist je dat ik mag bijverdienen tot 90% van de FPU?” Nou weet ik uit de pilots en de verhalen van materie-deskundigen dat de havengelden in de Middellandse Zee inderdaad de pan uitrijzen, maar dit wordt me toch te gortig! We zullen zien hoe het loopt, ik heb toch niks te vertellen.

Dit hing gisteren nog aan de kast in de slaapkamer...

Dit hing gisteren nog aan de kast in de slaapkamer…

We hoeven nu niets meer, dus moeten we van alles. We gaan dit jaar iets langer met vakantie en dat moet worden georganiseerd. Onze kinderen nemen bezit van ons huis, daar hoeven we dus voorlopig niet naar om te kijken en met moeder gaat het nog steeds goed. We hebben de Aldi en de Deen afgestroopt, zitten tot de nok vol met spullen die waarschijnlijk voor een (flink) deel weer mee terugkomen. Maar dat geeft niet, beter mee verlegen dan om verlegen. Ondertussen heb ik niet stilgezeten bij het verder voorbereiden van het schip. De motor die niet goed startte doet het inmiddels weer. Na veel vijven en zessen had ik contact opgenomen met Willem Prins van de gelijknamige BV op het gebied van reparatie van scheepsdieselmotoren enz. aan de haven van Volendam. Uit mijn verhaal maakte hij op dat de brandstof “ergens” tussen de brandstofopvoerpomp en de tank wegzakte en dat ik dat traject grondig moest nakijken op lekkage. En verdompeld:  het deksel van de waterafscheider sloot niet goed af omdat hij niet goed aangedraaid was en de O-ring uitgelubberd knel zat (ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen). “Prins Willem” had er nog eentje. Gauw gemonteerd en, Eureka, hij doet het weer! Het verjaarsbezoek aan Marijn en Rianne in Medemblik was in alle opzichten een succes: gezellig op visite en een goede proefvaart. Dochter Linda met haar vriend Ricky en vriendin Jennifer kwamen ook nog even gezellig langs in de oude haven. Verschillende soorten weer gehad, vooral aandewindse koersen gevaren, waarbij bleek dat de rolreef van de kotterfok niet goed functioneerde. Het bleek dat ik nog niet klaar was met monteren. Er moesten ergens nog twee boutjes in. Ook weer opgelost. Afgelopen woensdag heerlijk gezeild met Elles (van onze Duikvereniging Trilobiet, die in september met Coos en Mans en Agetha (ook van Trilobiet) gaan zeilen in Levkas, Griekenland. Zij wilde wat instructie hebben over een aantal “basics”. Zij kent nu twee knopen (meer wist ik er ook niet) en kan aardig koers houden. De compressorbun werd van binnen erg nat door condens. Ik heb dus toch maar een ventilatierooster erop gemaakt en de binnenkant volledig geïsoleerd met dunne schuimplaatjes (underlayment van de Gamma). Ik hoop dat dit afdoende is.

Gamma-spul

Gamma-spul

Ik mocht van Joep zijn mastklimmer lenen. Een wonderapparaat van Swisstech waarmee je jezelf zonder enige hulp veilig en betrekkelijk moeiteloos naar boven kunt hijsen. Geweldig! Ik heb het vastzittende doorhaallijntje los kunnen werken, de val is ingeschoren en en passant heb ik ook meteen maar de schurftplattingen aangebracht op de bakstagwanten. Eigenlijk wil ik ook wel zo’n klimmert maar hij is wel erg duur. Nu ik erover nadenk: misschien is die 90% zo’n gek idee nog niet! Had ik al geschreven dat ik een reddingsvlot in container op het kajuitdak heb geplakt? Bij deze. Mijn alu loopplank (ook van Swisstech) die ik 8 jaar geleden reeds kocht om in de Middellandse Zee te gaan gebruiken is ernaast geplakt. Die polymeerkit is fantastisch. De kabels van de zonnepanelen heb ik omwikkeld met een opengewerkt stuk toiletafvoerslang.

Ik weet ook niet waar ik het anders moet laten...

Ik weet ook niet waar ik het anders moet laten…

De BuBoMo heeft een beurt gehad van de WAMO te Edam en moet weer lopen als een zonnetje. Ik heb de geluidsinstallatie in de kast aan stuurboord een betere plek gegeven, alhoewel de stroomvoorziening nog even verder uitgewerkt moet worden.

handpeilkompas als kapstok voor de koptelefoon

handpeilkompas als kapstok voor de koptelefoon

De koelkast staat al ruim 14 dagen aan zonder walstroom; de panelen houden het lekker bij met dat weer van de laatste tijd (dat is overigens nu afgelopen ben ik bang). Ingeborg heeft zichzelf ook ingeschakeld en is druk bezig met de tuin op te ruimen, voorraden voedsel en kleding te verzamelen en te registreren, EHBO-spullen bijeen te zoeken, (nog) niet gelezen boeken op te sporen, haar vader in Amersfoort nog een bezoek brengen en, natuurlijk ook, flink bijslapen voor de TV. Maandag even naar Dekker Watersport voor een lifesling en een noodlamp die ook bij het duiken kan worden gebruikt (twee klappen in één vlieg). We willen ook wat spullen voor de Cobb-barbecue bijkopen. Het is de vraag of dat nog gaat lukken want volgens DW zijn die spullen momenteel moeilijk leverbaar. Tevens wil ik twee onlangs aangeschafte landvasten inruilen. Op de verpakking staat dat ze 16 mm dik zijn, maar dan moet ik ze flink samenknijpen; ze zijn echt 18 mm en dat is niet nodig voor ons. Wel een interessant geval: je krijgt meer dan waar je voor betaalt. Ik zal trachten het management van DW dit als slogan te verkopen. Verder moeten er nog een aantal kleine dingen komen die zich altijd blijven aandienen maar niet de moeite waard zijn om te noemen. Na Dekker gaan we dan voor de laatste verse spullen naar de Deen in Edam. Koffiedrinken met het Dagelijks Bestuur in het clubhuis. Dan thuis opruimen en Linda brengt ons vervolgens naar de haven, alwaar des avonds de trossen los gaan. Ja, Ja, we komen er langzaam maar zeker mee klaar, met die voorbereidingen! Vandaag kwamen Marijn en Rianne even langs om ons gedag te zeggen. We moesten dus even knuffelen. Zij werken beiden bij de Koninklijke Marine en Rianne gaat binnenkort zelf op de mijnenjager Hr. Ms. Urk naar Amerika en komt pas in november terug. Misschien komen we haar in juli tegen in Plymouth! Dinsdag bij IJmuiden linksaf (of als de windgoeroe dat wil: maandagavond bij de Houthaven in Amsterdam linksaf).

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s