Woensdag, 8 juli 2009

Dag 3: GOUDA – VOLKERAKSLUIS

dag datum wind Weer
woensdag 8 juli 2009 ZW 5-6 Bewolkt, (regen)buien, af en toe zon
vertrek aankomst logstand[1] M.U.
06.00 14.30 205 3023

Te 05.30 uur, gsm gaat af. 05.55 uur door de spoorbrug naar de sluis. Slechts 2 boten. Gek. Er lagen nog een stuk of 8 boten. Te vroeg voor ze zeker. Ze hebben gelijk. We stijgen een meter of anderhalf in de sluis. HW dus, mooi, stroom mee naar Rotterdam. Gevoelstemperatuur: stervenskoud. Motor startte weer slecht. Uitlaatgassen normaal. Saaie rit naar Algerabrug, afgezien van het plotseling moeten remmen voor twee pontjes in Gouderak. Ik kreeg een pestbui (ja, weer één) op mijn kop. Het ging zo snel dat ik geen tijd had om afdoende kledij aan te trekken. Tot op de draad doorweekt. Om 08.00 uur kwamen we bij de Algerabrug aan alwaar reeds een drietal jachten lag te wachten. Ing gaat de (ouwe) krant lezen, de Ipoot gaat aan, knus hoor! Ik kan niet aan de kaartentafel gaan zitten; daar staan druiven, sla en bananen en rooie bessen.

Voor de Algerabrug

Voor de Algerabrug

zit niet lekker

zit niet lekker

Plusminus 09.30 uur kunnen we erdoor. Het gezelschap is dan al wel gegroeid tot een stuk of 8 boten. De stroom keert zich tegen ons op de Nieuwe Maas en de Noord. De hardlopers moeten bij de brug van Alblasserdam op ons, achterblijvers, wachten. Als wij aankomen kunnen we lekker doorvaren. Hop, het geultje in waar vroeger al die scheepswrakken lagen. Dat is de laatste keer dat we dat doen: op het eind krijg je met stroom tegen het gevoel dat je vastgehouden wordt. Het is misschien iets om, maar je kunt bij tegenstroom beter de hele Noord afvaren. Op de Oude Maas bij Dordrecht, na de spoorbrug weer een beetje stroom mee om ‘m vervolgens op de Dordtsche Kil weer tegen te krijgen. Al die tijd varen wij in redelijk beschut water. Hoe het er werkelijk uitziet blijkt als we een eind voorbij Strijensas op het Hollands Diep richting Volkerak een beetje afbuigen naar West/Noordwest: daar breekt dan de pleuralis los! Wind 6 met uitschieters zorgt voor steile, korte golfslag en om de paar minuten krijg je tonnen buiswater van 25 graden (dat wel) over je heen. Onder protest van Ingeborg moest ik het toerental van de motor opvoeren tot 2400 om nog enigszins vooruit te komen. Dan ben je wel blij dat je een 50 pk Perkins hebt, die, als ie eenmaal is gestart, niet meer stopt (ook nauwelijks met de stopknop helaas). Eenmaal bij de Volkeraksluis kiezen we een ankerplek in de beschutte hoek rechts van de invaart voor de sluis. We gaan lezen, puzzelen, bierdrinken, kleren laten drogen. In de wind is het koud. Het water daarentegen is ook hier achterlijk warm. s ‘Avonds geeft de laadregelaar van de zonnepanelen de storingscode EO6 aan; er zou geen contact meer zijn met het zonnepaneel. Daar gaan we weer. Ik kan niks vinden. Ik kijk morgen wel verder.


[1] Voorlopig bij dit getal 20% optellen wegens nog te calibreren

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie 2009. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s