Maandag, 13 juli 2009

Dag 8: Middelburg – Nieuwpoort

dag datum Wind Weer
maandag 13 juli 2009 Z.W.-Z.Z.W.5-4 Eerst zon, later bewolkt
Vertrek Aankomst logstand M.U.
08.30 18.00 264 3037
Met een ietwat bevangen gevoel besluiten we het vandaag weer te gaan proberen. Het moet er toch eens van komen nietwaar. De windrichting is nog steeds niet goed, maar de windkracht wel afnemend in de verwachtingen (voor het eerst sinds dagen).
Met een ietwat bevangen gevoel besluiten we het vandaag weer te gaan proberen. Het moet er toch eens van komen nietwaar. De windrichting is nog steeds niet goed, maar de windkracht wel afnemend in de verwachtingen (voor het eerst sinds dagen).
100_8921
Vanaf de sluis van Vlissingen hadden wij de stroom mee. Het was even wennen aan de zeegang, het schip was wat bokkig in de korte golven van de Westerschelde (stroom tegen wind) maar na verloop van tijd waren we allemaal gewend en zeilden wij op de motor (=zeezeilen volgens Jaap S.) naar de overkant en langs de Zeeuws-Vlaamse kust richting Zeebrugge. Ergens voor Cadzand kon de motor uit want de wind schiftte iets naar het zuidzuidwesten en met een lange slag naar buiten tot op de vlakte van de Raan wonnen we de vereiste hoogte om vervolgens rakelings langs de betonblokken van de zuidpier van Zeebrugge op de pier van Blankenberge af te koersen. Vandaag viel me op als ik naar de met ons opvarende schepen keek dat ons schip beduidend sneller was en behoorlijk hoog aan de wind liep, sneller en hoger dan ik gewend was. Ik denk dat dit komt omdat ik verse harde antifouling eronder heb en het gewicht bij wat meer wind in zeegang een positieve rol speelt. De Wing IV weegt momenteel zo’n twaalf ton (zij is wat aangekomen) en zet beter door in zeegang. Toen de wind afnam waren de anderen in het voordeel. Ik heb altijd gedacht dat zij 9 ton woog, leeg dan. Maar tijdens het inhijsen op Hemmeland (waar de botenlift over een weeginstallatie beschikt) bleek het elf ton te zijn zonder mast en nog niks geen spullen aan boord. Hoe het ook zij, we hebben extreem genoten van het zeilen vandaag. Het ging fantastisch, het schip stuurt zich vaak zelf, ik heb de windvaan nog niet hoeven gebruiken. Heel jammer dat bij Oostende de wind praktisch op was en we toch nog wat motoruren moesten maken. Oostende gaan we niet in omdat in onze beleving de jachthaven van de Noordzeeclub, een erg drukke en vieze haven is (was?) en de sluis naar de Mercatorhaven altijd vol zit met plastic, takken etc. Nieuwpoort is al een hele tijd onze Belgische thuishaven (de KYCN). Toen we daar aankwamen zagen we dat er een stukkie haven bijgebouwd was en dat druk gewerkt wordt om de voorzieningen te verbeteren (niets blijft bij het oude). En wie lag daar in dat nieuwe stukkie haven? De Ankien met Henk en Mieke, op de terugweg. Na het tanken en aanleggen in de toegewezen box meteen naar hen toe. En werd het gezellig? Zie de foto’s!

100_8924

100_8926

100_8927

100_8932

100_8933

Het werd twee uur voor we in de kooi lagen (kreun) en morgen “moeten” we om 08.00 uur weg. We willen naar Boulogne omdat het dan “Quatorze Juillet” is: feest en vuurwerk!
 
 
Dit bericht werd geplaatst in Vakantie 2009. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s