Woensdag, 15 juli 2009

Dag 10: DOVER 2

Het is alweer 10 jaar geleden dat we hebben geankerd in de buitenhaven van Dover. Ik was een beetje vergeten hoe dat ook alweer voelde. Nou, het voelde niet erg comfortabel, wel te doen maar niet langer dan een dag. Er lagen nog twee jachten, één fraai oudstijls Engels scheepje en een scherp jacht. Later kwam er nog een bij, een Belg die boven op onze ankerketting ging liggen. Merkwaardig, maar ook mij wel bekend, dat de drang om dichtbij elkaar te ankeren kennelijk een soort magnetisme is waarmee we een vals soort veiligheidsgevoel willen oproepen. Veel regenbuien trokken voorbij en de deining was tamelijk verontrustend, maar het werd eb dus we hoopten op een rustige nacht. Na zoveel jaren was het echt genieten van het uitzicht: het Dover Castle, de ferries die met drie tegelijk binnenkwamen en/of vertrokken, de witte krijtrotsen, overweldigend allemaal. Wonder boven wonder sliepen we s’nachts goed. In de ochtend begon het echter pas echt goed te waaien en wij wilden de haven in. De Belg had liggen “krabben” en lag met zijn kont op een meter of tien van onze boeg af. Na enig tijd lukt het mij zijn aandacht te trekken. Hij anker op en toen kon ik ook. Via de marifoon (kanaal 80) meldde ik mij voor een plekje in één van de drie havens (Granville dock, Wellington Dock of Tidal Harbour). Had ik niet moeten doen. Het antwoord was: we are filled up, Sir. De Belg is gewoon gaan liggen aan de wachtsteiger. Ik bleef ronddraaien en toen suggereerden zij mij te gaan vragen aan George Hammond of ik aan zijn brandstofsteiger mocht liggen. Dat bleek een goede zet. Ik mocht liggen zolang er niemand kwam tanken. Als er iemand kwam moest ik maar langszij zijn Pilotboot genaamd, jawel, George Hammond, gaan liggen. Prima toch?

Aan de brandstofsteiger van George, goeie kerel!

Aan de brandstofsteiger van George, goeie kerel!

In de loop van de dag kwam er een 30 meter lang Duits zeiljacht, zo’n high tech strijkijzer dat na overleg met George en met mij, maar vooral na veel gekleut, aan de grond  lopen etc. aan het brandstofponton kwam liggen en wij dus naast George Hammond zelf. Op het havenkantoor hebben we geïnformeerd of we zodra het Wellington Dock openging (dat zou om een uur of vier s’middags zijn) wij een ligplaats konden krijgen. Het antwoord was wederom een stellig: neen, we zijn vol. Maar ik zie een heleboel lege plekken, zeg ik. Dat zag ik verkeerd  volgens de havenmeester die naar goed Engels gebruik wel geduldig en beleefd bleef. Dan is het heel moeilijk om zelf onbeleefd en ongeduldig te worden (alhoewel mij dat toch meestal wel goed afgaat). Om 16.00 uur werd over de marifoon gemeld dat ze gingen “draaien” voor het Wellington Dock. Ik vroeg of wij ook naar binnen mochten en doodleuk werd gemeld: natuurlijk, u mag op “hammerhead” (= de kop) van pontoon G direct bakboord uit achter de brug gaan liggen. Kafka, puur Kafka!!! We liggen hier overigens als God in Engeland; geen last van buren, met de boeg in de goede richting, namelijk tegen de heersende zuidwesten winden in. Ik wil niet zeuren maar Dover Marina krijgt van mij een slecht rapportcijfer omdat ze erom vragen: of ik een enqueteformulier wil invullen als ik wegga. Afgezien van de misleiding bij binnenkomst: er is gratis water op de steiger (onze kraan doet het niet), de douches zijn graties (als je jezelf wilt ontvellen bij 40 gr. C.) en de pontons zijn belegd met planken van één of andere soort geperst (spaanplaat??) materiaal dat op een aantal plaatsen de schroeven gevaarlijk omhoog drukt. Ingeborg: Willem, je moet niet liggen te zuiken, je ligt als een vorst dus wat wil je nou? Ok Ok. Dat is wel waar. De komende dagen liggen we hier veilig. De weerberichten zijn niet goed: tot volgende week dinsdag wordt Zuid tot Zuidwesten wind kracht 5 tot 7 voorspeld met regelmatig uitschieters tot 8 Beaufort. Tel uit je winst. Gelukkig hoeven we niet meer met de kinderen op tijd thuis te zijn voor school.

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie 2009. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s