Donderdag, 23 juli 2009

Dag 19: ITCHENOR – (EAST) COWES (eiland Wight)

dag datum Wind Weer
donderdag 23  juli 2009 W – ZW 2-4 later 5 Bewolkt, later af en toe zon
Vertrek Aankomst logstand M.U.
 11.00 15.00 404 3061

Verpommele, weer vergeten een foto te nemen van Itchenor. Geen bewijs dus. Oh ja, het betalingsbewijs van de harbour office. Ik ben met het bootje naar de kant geroeid om het weerbericht te bekijken. Ik moest even wachten want de knul had het nog niet opgehangen. Moet kunnen. Na een wandeling over het “public footpath” (dit is een pad dat langs alle kusten van Engeland loopt, er zijn mensen die dat hele traject hebben afgelopen; ze begonnen toen ze 11 waren en konden toen ze rond waren het bejaardentehuis in) kwam ik op de Northshore werf terecht. Ze zijn wel makkelijk die Ennelsen: aan de overkant, na het omzeilen van masten die getuigd werden, rompen die afgemonteerd werden, ging het footpath gewoon verder. Maar ik niet. Terug naar het havenkantoor. Het weerbericht gaf weer meer van hetzelfde, maar toch iets minder wind. We besloten toch maar te vertrekken dan (de fietsen stonden eigenlijk al klaar). Als we twee uur eerder waren vertrokken hadden we niet zoveel stroom tegen gehad, vooral bij de uitgang op de Chichester Bar. Ik moet toch eens pro-actief worden en die stroomdinges op tijd gaan bestuderen. Vanwege de windrichting alles dus weer op de motor met 1 x gereefd grootzeil op. Alles stik in de wind, die, gidgloeiende, niet Zuidwest was, want dan hadden we kunnen zeilen, maar West …..@@##$$€€/%/&/….. Af en toe een sproeibuitje. Bewolking met nu en dan een stukje blauw dat zodra de zon daar aankwam opgevuld werd met een stukje wolk. Moeizaam stoomden wij de Solent op. Ik heb nog geprobeerd te zeilen maar vanwege mijn plechtige  belofte aan mijzelve nooit meer aan de wind te zeilen ging ik al snel weer over tot zeezeilen. Dit klinkt cryptisch maar is een heel eenvoudig principe: volgens het nautisch evangelie van Jaap S. ben je pas een zeezeiler als je op zee tijdens het zeilen de motor verantwoord bij kunt zetten om zo snel mogelijk van A naar B te varen. Dieper wil ik hier nu niet op ingaan. Geen moment lijkt enig doel vandaag bezeild. Gek wor ik ervan. De Solent lijkt ruim, is dat ook, maar toch moet je oppassen met ondieptes. Zo moet je tussen No Man’s Land Fort en Horse Sand Fort door omdat, vanaf het land, ondergelopen barrières tot aan de forten lopen (submerged barriers). Op de kaart ziet dat er dreigend uit. Soms zie je wel een jacht er overheen gaan maar dat is dan een ‘local’. Voorbij No Man’s Land Fort staken wij op naar de lij van Wight, richting Ryde en Wootton Creek. Toen de motor maar weer uit en alleen de kluiver erbij getrokken. Door de invloed van de tamelijk hoge kust was de wind grillig, valwinden en zo (dus: van “kakkebed naar pissebed”). Loevend en verlijerend langs Osborne House en voor Cowes met inmiddels windje 6 beaufort en tussen de honderden moorings de zeilen eraf gehaald en opgelucht naar binnen. Cowes leek na 10 jaar niet veel veranderd. We vonden een plek op een pontoon verderop de Medina rivier, iets voorbij de kettingpont. Konden niet naar de kant, dus motortje gepakt en naar Shepard’s Wharf geplokkerd om weer eens door Cowes te slenteren. Schappen gedaan. IJsje geëet. Geld gehaald. Saai maar toch ook weer leuk. Lin gebeld, Ma gebeld, Marijn gebeld. Alles gaat goed aan het thuisfront. Ma krijgt printjes van Kees van ons weblog. Zo krijgt ze wat meer informatie dan in de korte telefoongesprekjes. Verder zonnetje, bootjes kijken, wijntje…..diedeldom, dom, dom, dom.

100_9038

Zie je die prijs?! Daar ga ik tanken!

Zie je die prijs?! Daar ga ik tanken!

 

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie 2009. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s