2 en 3 augustus 2009

Dag 29: MOUNT EDGCUMBE – MOUNT EDGCUMBE (via Hamoaze – Cawsand v.v.)

Dag datum Wind Weer
maandag 3 augustus 2009 ZO – Z 5 – 6 Gehele dag Regen en mist, temp. Heeft een gevoelswaarde van 8 gr.
Vertrek Aankomst Logstand M.U.
08.00 11.00 495 3084

Ik ga om 06.15 uur toch nog even in bed liggen. Als we om 07.30 uur opstaan is de wereld grauw, naargeestig en kil. Toch moeten we ankerop want we gaan de Hr. Ms. Urk met Rianne d’r op uitzwaaien als ze naar zee gaan voor een kleine week oefeningen doen. Wij moesten nog een behoorlijke tijd op en neer houden ( = wachten) naast de vaargeul in het gedeelte van het uitgestrekte water hier dat Hamoaze heet. Maar daar waren ze dan eindelijk. Met nog 2 jagers, een Noor en een Belg, stoven ze onder politiebegeleiding (die ons uit de vaargeul drukte) naar buiten. Rianne stond met een paar collega’s naast de decompressietank te zwaaien. Vrolijke boel, ik groette met het laten zakken en weer hijsen van de vlag die ik voor de gelegenheid aan mijn 4 meter lange reddingsstaak had bevestigd. Zwaaien en juichen. Foto’s over en weer gemaakt.

Rianne staat 2e van rechts

Rianne staat 2e van rechts

Deze jongens hielden ons tegen

Deze jongens hielden ons tegen

Daarna voeren wij door naar Cawsand om daar te ankeren. De Urk moest met een omweg om Drake’s Island heen dus die kwamen we weer tegen. Rianne was echter alweer aan het werk. Het is hier overigens steeds gigantisch druk met heen en weer varende oorlogsbodems. Cawsand konden we wel vergeten: het was weer lagerwal. Omkeren dus. Gezien de “kuilen” die al achter de barrière stonden gingen wij maar niet zee op naar Yealm of Fowey. Voor het lapje dus terug naar Mt. Edgcumbe en het anker weer uit op de “ouwe” plek. Ondertussen regent het nog steeds gestaag en waait het flink. We liggen niet echt rustig. Pas des avonds neemt de wind en de deining af en dan komen er nog 2 scheepjes bij liggen. Dat voelt toch wat knusser aan. De rest van de dag, juist je raadt het al: lezen, kijken, bellen met Joep, Linda, Kees, Marijn, Ma. We willen wel weer terug eigenlijk, had ik dat al gezegd?

Dag 28: QUEEN ANNE’S BATTERY – MOUNT EDGCUMBE

Dag datum Wind Weer
zondag 2 augustus 2009 W – NW 3-4 Zonnig, later bewolkt
Vertrek Aankomst Logstand M.U.
n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t.

Voor 38,40 pond (vóór 12.00 uur volgende dag wegwezen) mag je toch een goeie douche verwachten. Maar neen: het miezerige straaltje was voornamelijk lauw, komende uit een douchekop die voortdurend uit z’n hengsel viel. Daar wor ik niet vrolijk van. Toen we uit de sanitaire ruimten kwamen konden we niet meer de pontoon op omdat de code van het hek was gewijzigd. Dat doen ze hier elke dag. Zou wat wezen voor de WSV De Zeevang, lachen man! Gelukkig zit hier “twentyfourseven” een havenmeester, dat dan weer wel. Na de koffie gaan we fietsen, eens kijken of we de blauwe hap op de Hr. Ms. Urk kunnen meepikken. Ik doe m’n “Urk”-petje op en ga de fietsen uitklappen op de (wiebelende) steiger. Ik zet ze op de standaard en ga even naar binnen om de fietspomp te pakken. Ingeborg zegt: “Leg ze nou neer!” “Neen! Ze staan stevig genoeg zo, ik blijf aan de gang.” Hoor ik binnen opeens een klap en hangt er zo’n fietsje met alleen het stuur boven water op de landvast. Gidverdegidver! Zal ’t nooit meer doen, Ing. Links fietsen en heuvel op heuvel af, dat valt niet mee. De zon schijnt. We komen langs straten bezaaid met zwerfvuil in Devonport aan. We komen de marine-emplacementen niet op. Dat is hier wel even anders geregeld dan in Nederland. De toegangspoort waar we voor stonden was gebarricadeerd als een concentratiekamp. Terug maar weer. Achterband loopt leeg. Het (auto)ventiel sluit niet goed af. Met pijn en moeite komen we terug op de boot. Het was ver en vermoeiend.

Dit staat daar zomaar langs de kant, is ie niet schitterend?!

Dit staat daar zomaar langs de kant, is ie niet schitterend?!

Het lukte dus vóór 12.00 uur los te gooien. Als ik het knopje van de navigatie-instrumenten indruk gebeurt er niets. Wat nu weer? Een snelle diagnose onderweg stelt vast dat ik gisteren heb zitten knoeien. Er is achter het schakelpaneel gewoon een plusdraad uit z’n blokje gevallen; niet goed aangedraaid. Op naar de ankerplek bij Mount Edgcumbe.

Maar voor we gingen ankeren, gingen we eerst nog even de "Urk" bespioneren (M 861)

Maar voor we gingen ankeren, gingen we eerst nog even de “Urk” bespioneren (M 861)

Eenmaal daar (kwartiertje) vrijwel alle ketting eruit gegooid. Het is hier nogal diep en steil oplopend naar het gedeelte waar je kunt ankeren. Iedereen ligt dicht bij elkaar en omdat ik het niet helemaal vertrouw ga ik vannacht ankerwacht houden. D.w.z. warm gekleed onder de buiskap op kussens liggen lezen en doezelen om direct te kunnen ingrijpen als dat nodig mocht zijn. Uiteindelijk liggen we helemaal alleen en blijft het de hele nacht rustig. Ingeborg slaapt prima naast de rammelende ankerketting.

100_9221

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie 2009. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s