Vrijdag, 21 augustus 2009

Dag 47: SALCOMBE – DARTMOUTH

Dag datum Wind Weer
Vrijdag 21 augustus 2009 ZW 4 – 5 later 6 Bewolkt, later zon
Vertrek Aankomst Logstand M.U.
15.30 19.30 689 3128

Ik schoot overeind. Vroeg: wat is dat? Ingeborg: da’s de wijnfles, die is verschoven. Oh, zei ik en ging weer liggen. Direct rolde Ingeborg tegen mij aan. Ik zei: ga ’s effe opzij. Ik kan niet, zegt Ingeborg. Waarom niet, vraag ik. Omdat we scheef liggen, oen (ze zei iets anders). Huh? Ik er uit over een hellende vloer en naar buiten. Versjitst, we liggen scheef. Dat betekent dat we letterlijk aan de grond zitten. Het is 02.00 uur en donker met een heldere sterrenhemel, dat wel. Het is duidelijk: de Wing IV gaat droogvallen. Niets meer aan te doen. Hoeft ook niet want de helling gaat uiteindelijk maar tot een graad of 10, 12 schat ik in. Aan stuurboord houdt het water de kim (=het bolste gedeelte van de romp) nog van de bodem af.

100_9541

We vallen knus tegen elkaar aan weer in slaap, nog vóór het schip een uur later zich weer begint op te richten. Des ochtends is er natuurlijk niets meer aan de hand. Er is niks omgevallen, geen lekkages, niks stuk. Het is logisch dat het water steeds lager komt te staan bij elk laag water: we gaan naar springtij toe. Dus iedere keer gaat er nog 10 tot 15 cm van de diepte (of komt dat er bij?). Het wordt in ieder geval steeds ondieper, dat bedoel ik. Komende middag vallen we waarschijnlijk echt droog. Dat wil Ingeborg niet, ik wel. Ik wil nou wel eens weten hoever dat gaat bij onze boot. Hoe (on)leefbaar wordt blijft of wordt het? 14.23 uur is het weer laagwater. 13.30 uur ligt de Wing IV al vast en om 14.40 uur op z’n maximale helling. Ik voel vanuit de rubberboot met de pikhaak of er nog ruimte zit tussen de romp en de bodem.

100_9565

100_9579

100_9556

Neen, dus. Dat is ‘m dan, ik ben blij! We kunnen gewoon droogvallen op het wad met 15 – 20 graden helling! Ligt de Wing IV er niet happy en vredig bij op de foto’s? Onze ankermogelijkheden worden ineens een stuk ruimer.

100_9543

Na dit avontuur hijsen wij het anker en gaan naar Dartmouth. Het werd een geweldig zeiltochtje: van 2,5 knopen tot 8 knopen, plat voor de wind en halve wind. Zo willen hij het.

100_9602

Na 18.00 uur mag je in Dartmouth aan de pontoon van de ferry’s liggen. Kost 21 pond maar je moet de volgende ochtend om 09.45 uur wel weg wezen.

100_9615

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie 2009. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s