Donderdag, 4 februari 2010

Ilpendam

We zijn weer in de lucht. Ik ben bijna vergeten hoe dit allemaal ook alweer werkt; zo’n webblogsite bijhouden. Vanwege privacy-gevoelige redenen moest ik er even mee stoppen… vond ik. 7 november 2009 plaatste ik het verhaal van 14 september 2009, de voorlaatste dag van onze vakantie 2009. 3 maanden en 3 dagen geleden. Veel is er gepasseerd sindsdien: 15 september kwamen we thuis in Edam. 16 september was Ingeborg jarig, maar die had haar cadeaus onderweg al gehad en aan visite doen we niet.

We zijn er blij mee

We stonden al gauw bij Schokker te Volendam op de stoep om een nieuwe kotterfok te bestellen, de oude te laten repareren, de kluiver van een UV-strook te laten voorzien, een bimini te laten installeren etc. etc.

Dit is de directeur, Frans Keizer, die doet net of ie werkt

Ze doen er lekker lang over, de bimini is klaar maar de zeilen hebben we nog steeds niet; dat worden dus mooie zeilen. In november heb ik de Wing IV droog gezet in jachthaven Hemmeland te Monnickendam.

Aan deze kant was alles in orde

Ze zijn niet goedkoop meer, maar er werkt daar een hele leuke ploeg (jonge) mensen waar je goed mee kunt communiceren en dat is mij wel wat waard. De firma Slot Jachtbouw, gevestigd pal naast het jachthaventerrein, heeft weer wat klusjes voor me moeten uitvoeren, zoals het repareren van het kielmidzwaard, het vervangen van de flexibele koppeling aan de Hurth-gearbox die daar in hoge mate aan toe was en het vervangen van een afsluiter (KNRM-kwalilteit). Gedurende drie dagen heeft de Wing IV exclusief in de singels van de botenlift gehangen en als ie op of neer moest kwamen de jongens van Hemmeland trouw aansjouwen om ons  van dienst te zijn (waar vind je dat nog?).

Oh, hoe zielig ligt gij daar..!

Zie je die dikke moer? Geen gaatje zat er in, voor een borgboutje! Prutswerk!!

Tijdens de klus bleek dat al jaren geleden de borgmoer van de zwaardbout (de as waarop de kiel op en neer wordt gehaald) was gelopen omdat, in tegenstelling tot de specificaties van Dick Koopmans Sr. de werf (Kesteloo, Brouwershaven) had verzuimd in die moer een borging op de zwaardbout te maken. Nota bene terwijl die moer tevens werkte als glijlager!! Jan Groot van Slot Jachtbouw heeft er een inbusbout van 8 mm in gemaakt zodat we van dit probleem af zijn (20 jaar nadat het schip is gebouwd).

Dit is nou Jan Groot.

Toen de Wing IV weer in het water lag meldde Jan dat de waterpomp op de motor ook lekte. Voor de zekerheid had hij de afsluiter maar dicht gedaan. Wel ja, vooruit maar weer. Ik wist het wel, een jaar lang lekte het ding als de ziekte en op zee geeft dat veel aanslag op de keerkoppeling en omgeving. Ik wist ook eigenlijk wel wat het probleem was want nieuwe waaiers en keerringen hielpen niet; de as was “ingelopen”. Ach, het kreng was twintig jaar oud en had ruim 3000 uur dienst gedaan. Zucht. Een nieuwe pomp (want een as is maar iets goedkoper dan een hele pomp) besteld bij Kemper & van Twist: een telefoontje en binnen twee dagen had ik ‘m vanuit Engeland in huis! We kunnen weer 3000 uur draaien tot de volgende pomp.

Ook een witte vacht misstaat niet

Intussen hebben we al een hele winter over ons heen gehad. Ergens eind november 2009 heb ik de kachel aangedaan (diesel, valdruk, Heatpol, de kleinste) nadat ik de inmiddels ter plaatse van de kachelpijp geinstalleerde boekenkast had gedemonteerd en tot op de dag van vandaag hebben we een heerlijk verwarmd schip. Ik wil namelijk, als ik de tank (17 liter) van de kachel kom bijvullen (eens per 4 dagen) dat het lekker warm is in de boot (!) Daarbij komt natuurlijk dat, in tegenstelling tot alle andere leden van de vereniging (WSV De Zeevang), wij sinds de vakantie de boot aan het bevoorraden zijn voor het grote avontuur. Het beddegoed en alle bankkussens zijn nog aan boord. Ongeveer 300 boeken zijn aan boord gesleept, 250 CD’s en een flink deel van onze kleerkasten thuis zijn overgeheveld naar de boot. Ondertussen ligt de Wing IV in het ijs (met iets meer water rondom dan rond de andere schepen die nog in hun box liggen). Uiteraard word ik voor gek versleten dat ik de kachel permanent laat branden en het grootzeil en de kluiver aangeslagen blijven; laat ze maar lachen! Ik kan tenminste gaan zeilen wanneer ik dat wil (als het ijs tenminste wil verdwijnen). Zie je ze staan daar op de achtergrond? Die staan daar nog wel even tot een end in april.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s