Zaterdag, 3 april 2010

Edam

Vandaag was de eerste inhijsdag bij de vereniging. In no time werden de grootste jachten (die vooraan stonden) met een ingehuurde mobiele kraanwagen te water geslingerd.  Alles verliep vlot en zonder veel schade. Over 14 dagen volgt de rest, de kleinere schepen. Nu wij  permanent op de boot verblijven kon Ingeborg voor de eerste keer in 24 jaar hiervan getuige zijn. Het maakte weinig indruk geloof ik. Maar het was wel gezellig; koffie met broodjes, lunch met erwtensoep, lekker kletsen met iedereen. Een “fijne” dag, met wat regendreiging in de verte, die pas later in de middag (en avond) stevig gematerialiseerd werd; april doet wat ie wil.

Sinds ik in het clubblad heb aangekondigd dat wij op 9 mei 2010 gaan vertrekken en ter gelegenheid van dit feit een afscheidsborrel aanbieden, krijg ik de hele dag van iedereen de vraag: wanneer gaan jullie nou vertrekken? De belangstelling is hartverwarmend en belooft veel voor de feitelijke vertrekdag, ofschoon Ingeborg steevast aanvult: nee, we gaan 10 mei pas weg (zij zegt dit in verband met de te verwachten effecten van het overvloedig nuttigen van geestrijk vocht tijdens de “afscheidsborrel”). Gelijk heeft zij natuurlijk: ook op het water blijft drank uit den boze. Maar eerlijk gezegd denk ik dat de vertrekdag dan 11 mei wordt. En da’s krap voor mijn gevoel als wij op 13 mei in Brouwershaven willen liggen, alwaar wij ons willen herenigen met de leden van onze duikvereniging Trilobiet die in Zeeland de jaarlijkse traditionele hemelvaarts- en pinksterduikweekenden organiseren. We zullen wel zien. Dat wordt trouwens toch steeds meer ons adagium: we zullen wel zien. Tot 9 mei hebben we ruim een maand om de boel op orde te brengen en in de afgelopen 3 weken hebben we al veel tot stand gebracht: de Raymarine stuurautomaat (SP 5 X Wheel of zoiets) is gemonteerd en hij doet het ook nog! Ik moet ‘m alleen nog calibreren. Verder heb ik een gat gezaagd in de stuurkolom om de morsebediening van de binnenkant te kunnen bereiken als de gas- of keerkoppelingskabel breekt (een tip van zwager Willem).

Zie je dat luikje onder in de stuurstand, mooi hè?

Diezelfde zwager Willem heeft trouwens ontdekt hoe het kwam dat de motor niet direct en, uiteindelijk, helemaal niet meer startte: een roodkoperen ringetje aan de banjo van de brandstofopvoerpomp was niet helemaal passend! Yoddammit, daar hebben we toch een jaar lang overheen gekeken! Jan van Veen, één van de vaste leden van het “dagelijks bestuur”, schijnt dit in het verleden al eens als een mogelijke oorzaak geopperd te hebben, maar hij zei het waarschijnlijk niet hard genoeg, wat hem overigens siert. Tsja, wat valt verder te vertellen? We wonen op de boot, Ingeborg valt steeds vaker in op school, goed voor de (scheeps)kas. Het weer lijkt niet te verbeteren, de kachel brandt nog steeds en we denken nog eigenlijk helemaal niet na over hoe het zal zijn als we zijn vertrokken. Want vertrekken doen we, we zijn per slot van rekening op 27 maart naar de vertrekkersdag van “Zeilen” in Loosdrecht geweest, nietwaar? Daar zagen wij een heleboel geestverwanten. Alhoewel: de meesten zijn van plan een rondje Atlantic of een rondje wereld te doen; slechts 3 of 4 deelnemers zijn van plan de Middellandse Zee aan te doen. Tijdens de introductie-rondes zonk ons de moed in de schoenen: de generatoren, SSB-toestellen, Iridium-apparaten en watermakers vlogen ons om de oren; daar kunnen we niet aan meedoen.  Maar, het moet gezegd: voor die 25 euro p.p. was het voedsel en de ambiance van de Koninklijke geweldig, terwijl ook de voordrachten van de ervaringsdeskundigen een eye-opener waren! Nadien dus: de stuurautomaat, het gat in de stuurpaal voor een beter bereikbaar morsepaneel, een nieuwe grootzeilval, de mastclimber en, eindelijk na een jaar!, de vervangingsledlichten voor de BA15D bajonetvittingen in de kajuitverlichtingsornamenten. Het is doodstil buiten, Ingeborg kijkt tv, oh, nee, ze slaapt! Mooi he? Het is windstil. De Heatpol brandt op bijna zijn laagste stand, da’s genoeg. Wouter Bos praat over Oeroeskan, Ab Klink over de “zorg”, Eimert Middelkoop praat ook. De ledlampen verlichten ons interieur voor (bijna) noppes. Tranen in mijn ogen.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zaterdag, 3 april 2010

 1. Irma zegt:

  p.s. volgende keer de wi-fi knop activeren, dan is ook ook in Brouwershaven internetverbinding mogelijk.
  lfs, Irma

  Like

 2. Irma zegt:

  Leuk stukkie ome willem !
  Heel veel succes met de verdere web-site en vakantie!
  gr. Irma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s