Zondag, 6 juni 2010

Havelet Bay (Guernsey) – Lézardrieux

dag datum Wind Weer
zondag 6 juni 2010 W – ZW 3 – 6 Voornamelijk zon, windveren
vertrek aankomst logstand motoruren
08.45 uur 17.30 uur 1644,4 3254,98

03.40 uur. Jeetje, wat vroeg, dan maar even naar de W.C. Als ik door de kajuit loop hoor ik een harde klap. Ik vlieg naar buiten en kijk naar voren. Ja hoor, een zeiljacht hangt aan mijn ankerketting en ligt nu dwarsscheeps tegen mijn 60 lbs CQR-anker te rijen. Niet zo leuk voor dat jacht. Dit is pas de tweede keer tijdens deze onderneming dat we ankeren en het is al raak! Ik pak de dekschrobber en sla keihard op het luik van zijn achterkajuit. Het licht gaat aan en er komen twee zenuwachtige Fransmannen naar buiten. De één gaat mij helpen afduwen en de ander gaat de motor starten en het anker ophalen. Zwijgend en zwoegend staat mijn overbuurman te duwen; had ie maar geen knoflook gegeten…. Na veel gehannes is het anker boven en zwaait de kop van het schip op de wind naar bakboord. Ingeborg is inmiddels ook aan dek en helpt mee afduwen in het gangboord want de wind drukt het jacht tegen onze flank. Met veel gas geven lukt het de Fransman weg te komen, nog net zonder zijn zijkant aan mijn stootlijst open te halen, maar wel nog Ingeborg een ram in haar rug gevend met een tiet van de aan hun spiegel hangende rubberboot. Als ik niet geschreeuwd had dat ze moest gaan liggen was de ellende niet te overzien geweest. Pfffff!! Wat een avontuur. Weer vergeten een foto te maken. Naar bed maar weer. 08.45 uur. De wind is West tot Zuid-West. We hopen vandaag Perros Guirec te halen. Dat is 50 mijl aan de wind zeilen, weliswaar tegen onze principes maar we gaan het toch proberen. Het lijkt een prachtige zeildag te worden en dat werd het ook, zij het dat we niet boven het Plateaus des Roches d’Ouvres langs konden komen. Met een X-jacht of zo was dat wel gelukt. Dan maar onderlangs. Toen liep het ook prettiger.

De Wing IV stuurde het grootste deel van de tijd zichzelf. Eenmaal de ondiepten voorbij moesten we opsteken om Lézardrieux te halen. Bij de boei Nord Horaine ging de motor bij want het werd te moeizaam allemaal. De rivier de Trieux op hadden we de stroom tegen. Dan duurt het “uren” voor je gevoel. We hadden het wel weer gehad voor vandaag. Nog eventjes een bakboord/stuurboord kwestie met een jacht voor zeilstudenten. Maar eindelijk lagen we dan. Melden bij de havenmeester en meteen maar naar het restaurant op de haven voor de eerste Moules Frites dit jaar!

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s