Zondag 13 juni 2010

Camaret – Le Palais (Belle Île)

dag datum Wind Weer
Zondag 13 juni 2010 N, NW, W 0 – 6 Bijna de hele dag zon
vertrek aankomst logstand motoruren
06.15 uur 22.15 uur 1855,6 3278,83

Tsja, wat moeten we over deze dag vertellen. Dat ie lang was en onrustig, denk ik. Het begon rustig met weinig wind. Tot aan de Raz du Sein, ook een stroomgat om de hoek bij de Baai van Douarnenez de motor bij gehouden, ook hier weer om tijdig genoeg stroom mee te hebben zodat we dat maar weer gehad hebben.

De beroemde wachters bij de Raz du Sein

Toen even geprobeerd te zeilen maar dat hield weer niet over, dus de motor maar weer bij tot Point de Pen Marc’h waar de wind zover was aangetrokken dat moteren geen zin meer had. Ondertussen ging het best lekker. We zouden voorbij de Iles de Glénans de stroom weer mee krijgen en dan was Belle Ile misschien wel bereikbaar (Ile de Groix was al 80 mijl!). Er kwam een point of no return en de wind wakkerde aan en de snelheid bleef hoog: 7 tot 8 knopen door het water plat voor de wind op uitgeboomde kluiver en met bulletalie vastgezette, helemaal uitgeboomde giek. Dat ging lekker. Maar het gekke was dat de stroom aan het eind van de middag niet mee ging lopen en we moesten nog zo’n 18 mijl naar Belle Île. Ik ging die stroom maar eens nakijken en jawel hoor, de fout in mijn redenering zat ‘m hierin dat we zo’n enorme afstand hadden afgelegd dat we als het ware te laat waren op de plek waar we ‘m mee hadden moeten hebben. Het erge was dat de wind nog meer toenam, tot 6 Beaufort, en de kuilen steeds dieper. Het werd een beetje eng. Maar de WING IV zat er helemaal niet mee. We kregen nog net geen “kruivers” in de kuip en de snelheid bleef hoog ondanks de tegenstroom. Bekaf en hijgend belandden we in Le Palais. 99 mijl afgelegd. Doen we niet meer. In Le Palais moet je aan een bol liggen met een lijn naar de stenen muur die de zee buiten houdt. Het ligt onrustig maar is te doen.

Alles weer rustig

Met het bootje naar de kant. Het plaatsje is prachtig en gezellig. Morgenavond gaan we hier in een café Denemarken – Nederland kijken. Het ziet er naar uit dat we hier trouwens het grootste deel van de week liggen want er komt een hoop rottigheid aan in de vorm van een 8 Beaufort uit het Noord-Westen tot het Noord-Oosten.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s