Maandag 14 tot en met vrijdag 18 juni 2010

Port Joinville 2 (Île d’Yeu)

“Joh, wat lopen die dingen lekker!” Ik paradeer op de steiger van de jachthaven in Port Joinville op het eiland Île d’Yeu op mijn nieuwe “Croc’s” die ik kersvers 15 minuten geleden heb gekocht in de supermarkt “Casino” (zo heet ie) in het dorp. Ze zijn poepbruin, kostten € 9,=  en lopen fantastisch. Voor die prijs zijn ze natuurlijk ergens in de Sahel geproduceerd maar ik ben er blij mee. Ik krijg meteen zin om te gaan internetten om de wereld hier kond van te doen. Bij deze. Ja Elles, dat: “Joh” heb ik gepikt van Coos, dat voelt erg goed, dan moet ik steeds aan jullie denken en aan de campingbaas in Brouwershaven die van Coos het advies kreeg om aan een andere professie te gaan denken. Ik lig nog steeds in een deuk.

nep Crocs; had ik eerder moeten hebben

Even een update. Vanaf zondag j.l. hebben wij verwaaid gelegen in de haven van Le Palais op Belle Île. Windkracht 7 en 8 Beaufort waren ons deel, uit Noordelijke richtingen weliswaar maar toch…, terwijl wij zoals ik schreef windkracht 6 in de rug met tegenstroom al niet lekker vonden. Het water spoot over de pier heen en in de diverse kuipen van de achter de pier aan de bol liggende jachten, waaronder het onze. Maandag overdag ging het nog wel maar s’nachts toen het water weer ging stijgen begon de boot steeds harder te rollen en we vreesden dat de masten van de naburige schepen op een gegeven moment in onzachte aanraking zouden komen met de onze en dat wil je echt niet. Die Fransen zijn daar ietsje flegmatieker in (zijn rijker?). Ik geloof dat het op het eind van de middag was dat ik tegen Ingeborg zei: kijk daar eens, daar komt een Trintella binnen met een Spaanse gastenvlag in het want. Het schip heette Sirrah II en pas toen zij aan de bol lagen verwisselden zij de gastenvlag. Die zullen het niet makkelijk hebben gehad de afgelopen dag of (zo slecht ben ik nou) die hebben voor de lol die vlag gehesen om interessant te doen! Ik denk het eerlijk gezegd niet want dit kun je hier nou tegenkomen in dit gebied: de overstekers die helemaal niet van plan waren om naar Belle Île te gaan maar door de windrichting daar toch terechtkomen.

Gezien vanaf de zeewering

Gezien vanaf de zeewering

100_0971 kopie

Lekker een stukje roeien

100_0987 kopie

Mooie landingsplaats voor de kleine bootjes

De volgende dag, dinsdag, lagen wij in de loop van de morgen met nog twee bootjes als enigen in de buitenhaven. De meesten waren s’morgens met hoogwater door de sluis naar het bassin midden in de stad gegaan. s’Avonds vonden wij het ook tijd om dat maar te gaan doen. Man, man, man, wat een heksenketel. We moesten tot op het laatste nippertje wachten totdat er twee vrachtschepen het bassin in kwamen die daar hun lading moesten lossen. De sluis gaat namelijk dicht als het water beneden een bepaald peil zakt.

wachten op de sluis; dit hele stuk water valt vrijwel droog bij eb

Gelukkig konden we er toch nog in. Het hoogseizoen is hier nog niet begonnen, maar helaas vonden een heleboel personeelsverenigingen en anderssoortige vriendenclubjes het nodig om met een man of 8 een Jeanneau 44 ft of zoiets te huren en Le Palais met een bezoek te vereren en dus ook in het binnenbassin te gaan liggen. Niemand bleef buiten. s’Avonds en s’nachts een hoop herrie want we lagen pal tegenover een soort nachtclub (“Club des Matelots”) waar om 02.00 uur nog een soort ruzie op de kade ontstond met veel gescheld en gevloek (“als den drank is in den man, is den wijsheit in den kan”, zei mijn moeder altijd als ik vroeger onbekwaam thuis kwam). Verder wel goed geslapen.

gekkenhuis

Oh ik vergeet nog te vertellen dat we maandagmiddag hebben kunnen kijken naar de schop-, boks- en worstelstrijd tussen Nederland en Denemarken. Dat deden we in een gezellig cafeetje in het centrum met een hoop Fransen en een jong Nederlands stel dat een weekje met vakantie was op Belle Île. Het was heel gezellig. Ik geloof dat Nederland heeft gewonnen (op knock out). Dinsdag overdag een paar noodzakelijke dingetjes gedaan zoals douchen (toilettas vergeten), internetten om wat overschrijvingen te doen (lijst met TAN-codes vergeten), foto’s maken in de kerk en een beetje rondhangen en lezen uiteraard (in een afgrijselijk boek van Susan Howatch, maar ik wil weten hoe het verhaal zich ontwikkelt naar het eind toe; het eind is niet zo belangrijk want, dat weet ik van deze schrijfster, dat eindigt als een leeglopende ballon). Ingeborg leest nu Stieg Larsson, “De Vrouw Die Met Vuur Speelde”, het beste boek dat ik tijdens onze tocht tot nu toe heb gelezen, nou ja ongeveer net zo goed als “De Schaduw Van De Wind” van Carlos Ruiz Zafón.

als wij toch eens zo'n wonderbare visvangst mochten beleven....!

Rondhangen in de kerk: als wij toch eens zo’n wonderbare visvangst mochten beleven….!

Woensdagochtend  moesten tot onze verbazing bijna alle schepen de haven uit. Ik begreep eerst niet wat de bedoeling was. Ja, jij ook, zei de havenknul in zijn rubberboot, waar ie overigens de krankzinnigste toeren mee kon uithalen. Dus iedereen weer eruit, de kom in. Na anderhalf uur wachten kwam één van de twee vrachtboten naar buiten en konden wij er met z’n allen weer op het nippertje in. Daar wordt je toch wat nerveus van. Verder een fijne dag gehad, fotootjes maken, wandelen naar de kliffen, op het weitje daar in de zon liggen tussen de mieren en de opgedroogde paardestront, de vestingwerken bekijken rond het stadje (je snapt niet wat die lui bezielde in die tijd en we spreken over de negentiende eeuw), leuk gesprekje hebben op de pier, kijkend naar de in- en uitvarende boten, met de lui van de Sirrah II, heel gezellig allemaal (ze kwamen echt uit Spanje!). De hele dag was het zonnig maar wel erg veel wind, want daarom liggen we hier, hè?

Le Palais (Belle – Île) – Port Joinville (Île d’Yeu)

dag datum Wind Weer
donderdag 17 juni 2009 N – NO 5 – 3 De gehele dag zon!
vertrek aankomst logstand motoruren
08.15 uur 17.45 uur 1903,90 3280,88

Donderdag 17 juni zou de wind afnemen van 3 – 5 Beaufort naar 3 – 4 Beaufort ten Zuiden van de Loire monding (St. Nazaire). Die kant moeten we op dus we gaan. We waren niet de enigen. Het hele bassin stroomde leeg en zwermde uit in alle richtingen; sommigen naar het Noord-Oosten richting Lorient of Île de Groix, anderen naar de overkant richting Crouesty of Golf du Morbihan en wij dus naar het Zuiden richting Île d’Yeu. Toen we eenmaal “buiten” waren kregen we het toch weer even benauwd van die hoge golven en al die hotsende botsende bewegingen van het schip. Eenmaal voorbij het eiland normaliseerde de zee terwijl de wind ons met onverminderde kracht (5) voortstuwde. Ik had aanvankelijk 2 x gereefd, 1 kotterfok en 1 gereefde kluiver. Voorzichtigheid is de moeder van de porceleinkast nietwaar? Maar het bleek na een paar uur noodzakelijk 1 reef eruit te halen en de kluiver geheel uit te rollen want als je achterop wordt gelopen door boten die volledig ongereefd varen, kan je dat niet hebben, hè? Op het laatst ging ook die laatste reef eruit en toen ging niemand ons meer voorbij. Gek eigenlijk, ik heb een Thekel aan wedstrijdzeilen en dan…dit gedrag!! Heerlijke zeildag! Op het laatst heel rielekst zeilen met windje 2 tot 3, waarin we nog tot 4 of 5 knopen over de grond bereikten. Pas toen we tot vlak voor de haven waren gedobberd gingen de zeilen eraf. De motor wordt gestart en die stelt ons weer voor nieuwe verrassingen: als de schroef in zijn werk wordt gezet, gaat de as of de schroef een geheel apart deuntje fluiten, naast de gewone motorgeluiden. Dit gebeurde al eerder bij Camaret en bij Le Palais. Na achteruitslaan en even gas geven verdween het geluid weer. Heel spookachtig. In de gaten houden. Nieuw probleem? We leggen aan naast een geheel in aluminium vormgegeven knikspant, een Zwitser. Ik vraag met mijn gekke bek: ben je daarmee de Rijn afgezakt? Heel serieus zegt ie: Ja, maar op een vrachtwagen die doorreed naar Emden en ‘m daar te water liet. Deze lui gaan we nog tegenkomen want ze gaan ook naar Portugal. We wisselen e-mailadressen uit om elkaar tips te geven over ligplaatsen daar. Voorts, het kan niet op, ontmoeten we hier de kennissen van Hans van de Tomboy: Anneke en René de Groot met hun HR 34 “Mi Dushi”. Zij staan triplex dat wij Hans kennen en ook Harry Harpoen die ons over hen vertelde. Dit is direct aanleiding voor een biertje bij hen aan boord. Heel gezellig. Zij gaan morgen naar Bourgenay want Sable d’Olonnes is gesloten vanwege een storm die grote schade heeft aangericht, net als in La Rochelle, waar zelfs 50 doden zijn gevallen. Hun doel voor dit jaar is ook Zuid-Portugal waar hun boot overwintert.

Dus, zoals gezegd: ik heb nieuw schoeisel! Fraaie namaakcroc’s en ze lopen lekker! Ondertussen horen we van de andere kant van de haven een Frans Sea Shanty-koor en de haven loopt weer lekker vol. Morgen gaan we naar St. Martin de Ré op het eiland Île de Ré voor La Rochelle. De weersvooruitzichten zijn goed. Volgende week wordt het zelfs 25 graden in deze contreien.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Maandag 14 tot en met vrijdag 18 juni 2010

 1. Gerrit Beij zegt:

  Hallo Willem en Ingeborg,
  jullie hebben een fijne tijd begrijpen we.
  Net als in de clubkrant schrijf je weer gezellige verhalen.
  Groeten Gerrit en Iris

  Like

 2. hans mulder zegt:

  Hoi, Willem en Ingeborg,

  Mans Broekema heeft jullie groeten overgebracht tijdes onze bootduik,en ook weer eens jullie web pagina, die heb ik nu ingezien en ik dacht dat duiken spannend was, maar met een boot een reis maken, is voor mij niet weggelegt, ik wens jullie een fijne reis en kijk van af nu waar jullie uithangen,groeten hans mulder.

  Like

 3. Linda zegt:

  Hi paps en mams, Ik zit met spanning op jullie volgende avonturen op wingiv.wordpress te wachten hoor… Ik check ‘m nu bijna ellukuh dag 🙂
  Ben benieuwd naar jullie volgende bestemming in Espagnol. Nou veel plezier maar weer he! Doei!!
  Lint

  Like

 4. Miriam zegt:

  He zus en zwager,

  Na wat zoeken heb ik jullie toch gevonden.Leuk om te zien en te lezen hoe het met jullie gaat. Hier is alles oke (met pa ook) en het geweldige nieuws is dat Esther is geslaagd. jullie goede reis verder en wellicht tot later een keer op de mac.

  Knuffel van je zussie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s