Woensdag, 23 juni 2010

Cap Breton – San Sebastian

dag datum Wind Weer
Woensdag 23 juni 2010 ZW – W, 0 – 4 – 0 Allenig maar zon, 21 gr. C.
vertrek aankomst logstand motoruren
10.30 uur 18.30 uur 2149,6 3289,48

Gesprek onder de douche in hokjes naast elkaar:

Ik  : Best groot, hè, die hokjes?

Ing: Ja, valt mee. Is je toilettas nat van onderen?

Ik  : Nee

Ing: Heb je ‘m neergezet?

Ik  : Nee, opgehangen, er zit een lus aan

Ing: Oh.

09.30 uur: het wordt steeds warmer. Zou ik gister voor het laatst met muts op aan het roer hebben gestaan? Te 18.30 uur: ik denk het wel! Wat een geweldige dag. Op ons gemakkie gedoucht vannoggend (ieder een half uur), wasjes gedaan (onderbroeken geschuurd en sokken gesopt), koffie gedronken en een afscheidsbrief geschreven voor Chris en Margaret van de “Tabuca II” want ik dacht dat ze niet aan boord waren, maar dat waren ze wel dus we konden persoonlijk afscheid nemen. De brief kregen ze evengoed, die ging ongeveer zo:

“We’ll meet again,

don’t know where, don’t know when,

but I know we’ll meet again,

some sunny day”.

Ik weet niet wat me overkwam, ik werd helemaal poëtisch en zo origineel ook en zo. Foto’s over en weer, websites uitgewisseld en weg waren wij.

we’ll meet again…..

Op de pieren hadden we (weer) veel bekijks want een schip als het onze zien ze maar eens in hun leven. Je ziet ze denken: is dat nou ijzer of beton? We kregen veel duimen (omhoog wel te verstaan). Buiten de zeilen omhoog en zeilen maar. Het was eerst niet veel zaaks maar het werd tot 7 mijl voor het plaatsje Pasajes in Spanje toch wel wat.

de baskische plank gaat omhoog!

Het is niet te beschrijven zulk zeilen: vlakke zee, 4 à 5 knoopjes, kleurige klifkusten, Pyreneeën op de achtergrond en zon; we hebben werkelijk genoten. Ik vond dat ik Frits H. daar toch even deelgenoot van moest maken. Zomaar. Frits ligt bij Neeltje Jans voor anker, is dus ook op weg. Pasajes in, heel mooi, maar totaal geen mogelijkheden voor jachten. Het is industrieëel aan stuurboord en schilderachtig aan bakboord.

Pasajes; schilderachtig aan bakboord

Hier wierpen wij onze eerste echte blik op Spanje en die werd niet eens teruggegooid! Deze inham lieten wij achter ons en wij wendden de steven naar San Sebastian dat 3,5 mijl verder om de hoek ligt. Daar kun je ankeren in de baai voor de stad als er geen “swell” (=aanlandige oceaandeining) staat. Dat hebben we dus maar gedaan. We zien effe geen kans om op de kant de boel te verkennen.

het was er erg mooi maar het boek moet uit, he?

We weten gewoon niet waar we heen moeten, zo groot en groots ziet het er uit. Gigantische baai omzoomd door brede boulevards en stranden, wel fraaie gevels hebben de huizen en de hotels hier. Naarmate de avond vordert wordt het rustiger om ons heen, de stranden lopen leeg, de scheepsbewegingen nemen af en de lichten gaan aan. We zouden hier morgen kunnen blijven liggen maar het weer is de komende dagen erg geschikt om verder te gaan. Dus als het licht wordt zijn we weg naar Bilbao of zoiets. We zien wel. Ingeborg leest weer een Sjöwall en Wahlöö en ik ga mijn (erge) boek ook weer pakken. Het kreng moet uit.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s