Zaterdag 10 tot en met donderdag 15 juli 2010

Ria de Camariñas (2 t/m 7)

Zaterdag is het redelijk weer, wat windveren in de lucht. Koffiedrinken, lezen in “De Geneesheer van Zaragoza”, geleend van Joop, historische roman, speelt in het Spanje van de Middeleeuwen. Boeiend, is morgen uit. Boodschappen. Vandaag gaan we met z’n allen op een strandje achter in de “Ria” barbecuen. René en Rein (resp. Blue Spirit en Aquaholic) gaan in een rubberbootje alle strandjes langs om ze te inspecteren en een keuze te maken. Een aantal schepen gaat bij het uitgekozen strandje in de loop van de middag ook voor anker. Wij blijven gewoon liggen en nemen de Cobb wel mee in de rubberboot.

zullen we beginnen?

Om een uur of 17.00 uur liggen er zo’n 10 rubberbootjes naast elkaar op het strand en iedereen installeert zich en maakt zich op voor het cremeren van diverse vlezen. Heel gezellig, diverse Cobb’s maar ook het traditionele werk op gas en houtskool. Joop en Meta gooien bij ons wat op de Cobb. Joop vond het wel wat lang duren en ging bij anderen “shoppen”.

Cobben

Na afloop werd er nog een voetbalwedstrijd Nederland – Spanje georganiseerd. Laten we hopen dat de wedstrijd van morgen ook zo sportief verloopt. Iedereen blijft morgen in Camariñas om de finale te zien, samen met de spanjaarden in een kroeg aan de haven. De zondag zitten wij de hele dag te lezen, niet echt een fraaie dag, sombertjes. De wind gaat tot morgen 12.00 uur naar het Zuidwesten! 4 – 6 B! Lekker dan. Joop krijgt toch gelijk: we hadden door moeten gaan. De Geneesheer van Zaragoza lees ik uit en ik begin aan een serie van vier boeken over de Borodins, een (zwaar) geromantiseerd verhaal over de aanloop naar en het verloop van de Russische Oktoberrevolutie in 1917 met veel sex erin. Wel geinig. Ik kom tot pagina 363, zo lekker leest dat spul weg. Morgen verder want we blijven toch liggen, wedden? Ik heb vandaag ook de wekelijkse telefoontjes gepleegd met Ma, Linda en Marijn. Alles OK op het thuisfront.

hier konden we nog lachen

het was best wel druk

En dan die wedstrijd, hè? Het was een happening. Het café aan de haven was afgeladen binnen en op het terras met supporters, Spaans én Nederlands. Het geheel verliep luidruchtig maar toch gemoedelijk, het toeteren binnen vond ik wat minder maar dan had ik m’n toeter maar niet mee moeten nemen. We kennen de afloop. De Spanjaarden werden sportief gefeliciteerd door de Nederlandse kolonie. We moesten in het donker door de groene bagger naar het bootje waden, dat inmiddels bij LW spring geheel droog lag. Het was windstil. We lagen nog lang te luisteren naar het getoeter van de auto’s op de wal. De volgende morgen waren we zoals gewoonlijk vroeg wakker, de wind zoemde al door het want, uit het Zuiden, jawel! Geheel bewolkt en regen: we gaan vandaag niet weg. De Ilona bleef ook. De rest vertrekt wel op de Flying Swan en de Liberty na. Op de marifoon konden we de vertrekkers volgen. De Blue Spirit had problemen met zijn stuurautomaat en radar. We begrepen dat de Aquaholic met zijn radar een beetje bij hen in de buurt bleef. Volgens de La Luna was het niet zo’n fraai weer, Etienne zei het iets anders. Op dat moment waren wij blij niet te zijn vertrokken. Hele dag lezen in Borodin deel 2. Joop en Meta kwamen “op de thee”, heel gezellig. Het wordt ondertussen gewoon onaangenaam met regen en 6 Beaufort. Gewoon doorlezen Jantje. Morgen wordt het nog erger. De Navtex spreekt zelfs van 7 B. Vandaag wel een terrasje gepikt met een biertje, wijntje en tapas, samen met de bemanning van de Ilona. Tijdens een wandeling in het dorp zagen we mooie objecten om te fotograferen. Morgen fototoestel meenemen (als we blijven). De dinsdagochtend was niet zo onaangenaam als de maandag maar het was wel geheel bewolkt. De wind was ook minder. Maar vanwege het ongunstige Navtex-weerbericht bleven we ook vandaag maar liggen. De Flying Swan zag ik wel vertrekken om een uur of 07.00 uur. De Liberty was toen al weg. Ik begrijp het niet; het is Zuidwest 2 – 4, en het wordt spoedig 3 – 5, toenemend 4 – 6 later, allemaal uit het Zuidwesten. Maar zij hadden aan de wal natuurlijk internet en op Passage Weather, dat gedetailleerder info verstrekt dan de Navtex, zag het er misschien iets anders uit. We hadden gisteren dus toch ook in de jachthaven moeten gaan liggen voor het weerbericht. De accu’s staan nu op 75%. De zon moet gaan schijnen vind ik. In de loop van de dag zijn we met Joop en Meta de “hunebedden” (=opslagplaatsen voor mais) in het dorp wezen fotograferen en ook een kerkhof met allemaal fraaie deurtjes en tierelantijntjes. Aan het eind van de middag het bijna traditionele “koppie thee” bij ons en verder was het weer lezen geblazen (deel drie van Borodin).

kom Joop, effe je lippestift bijwerken; ach mens, blijf van me af

een hondehok op een begraafplaats?

die meneer vond het goed dat we zijn huis op de foto zetten

hunebed op paddestoelen voor mais

De volgende dag koffie op de Ilona. We waren van plan om vandaag in de jachthaven te gaan liggen voor de broodnodige internetactiviteiten en de was en onszelf wassen (onder de douche). Na de koffie kwam er voor de “Ilona”een plek vrij op de kop van één van de steigers en wij konden in een box. De haven hier is ongeveer de goedkoopste van alle havens sinds Middelburg: 22 euro’s. Da’s mooi. We kunnen nu douchen, water innemen, ach, da’s nou jammer, de hele dag is het water afgesloten wegens werkzaamheden aan de leiding op de kant (zouden ze niet op het idee kunnen komen om dat des winters te doen?). De douches deden het trouwens wel: hele kleine hokjes, de mijne kon niet op slot, geen haken, maar de straal vergoedde veel. Heerlijk warm en dicht. De accu’s kunnen zich weer vullen, de computers opgeladen etc. We liggen wel af en toe te stijgeren in de touwen vanwege langsscheurende vissersboten. Des middags met Joop en Meta op het terras van het restaurantje op de haven om te internetten en foto’s in te laden en te verzenden. Uiteraard onder het genot van een “koppie thee”.

deze is er al klaar voor!

Vandaag is het donderdag, hopelijk onze laatste dag want hoe mooi het hier ook is: de kriebel wordt nu toch wel een ontzaglijke jeuk! Vanavond beginnen hier trouwens de visserijfeesten, waarbij een Mariabeeld op feestelijk uitgedoste vissersschepen de baai wordt rondgezeuld, om de zee-oogst te zegenen of zoiets. Vanochtend hadden we al een soort van knalvuurwerk, waarvan ik dacht: W.O. III is uitgebroken! We gaan dat (hopelijk) hier allemaal missen.

(een deel van) de vissersvloot van Camariñas

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s