Maandag, 19 juli 2010

Ria de Arosa (Vilagarcia) – Santiago de Compostella v.v.

Het was even zoeken naar het busstation voor de bus naar Santiago de Compostella (door mij al gauw verbasterd tot de Composthoop van Stella, niet echt geestig, behoorlijk melig, maar ik kan het niet laten). De vroege bus van 09.00 uur misten wij, waardoor we het door de kathedraal slingeren van het wierookvat waarschijnlijk ook zouden gaan missen. De volgende bus ging pas om 09.55 uur.  Om de tijd te doden gingen we een kopje koffie drinken in een Spaanse cafeteria in de buurt van het busstation. Heet gezellig en heel goedkoop: voor 8 euro hadden we 8 kopjes koffie met koekjes en ieder twee cakejes. Kom daar maar eens om in Nederland. Terug naar het busstation, de bus in, betalen bij de chauffeur (chauffeuse in dit geval), alleen enkeltjes worden verkocht, plekkie gezocht, de airco bijgesteld en daar gingen we. 43 kilometers lang langs bochtige weggetjes en door vage dorpjes naar S. de C. Dit duurde maar liefst anderhalf uur. Toch ging de tijd snel want je kijkt je ogen uit, nietwaar? Voor je het weet ben je in S. de C. Een enorm overdekt busdepot, waar je even moest zoeken om te weten hoe je er uit komt en  in welke richting je moet lopen naar de kathedraal in het centrum. Bovendien moesten we weten hoe laat de laatste bus naar Vilagarcía ging. Dat bleek de bus van 14.35 uur te zijn. Een beetje krap dus. Uiteindelijk geraakten wij daar wij wezen moesten en het werd al gauw duidelijk dat het bekijken van het binnenste van de kathedraal er niet in zat. De foto van de schuifelende, wachtende rij getuigt hiervan.

een erg lange rij

Het schijnt dat hier dagelijks honderden, misschien wel duizenden toeristen en pelgrims de heilige Jacobus willen bezoeken met speciale verzoekjes. We hebben met z’n viertjes ongeveer 5 minuten in de rij gestaan en toen zagen we al dat “dit ‘m niet ging worden”. Jammer. Vreselijk jammer. Ik denk dat je hier het beste naar toe kunt gaan als er een zware winterstorm over de stad raast, ergens in januari of zo. Ik was verbijsterd over de aantallen lieden die met wandelstokken, rugzakken, tenten en slaaprollen op hun rug, zwaar geschoeid met geitenwollen sokken, tikkend de straten bestegen richting de heilige Jacob om boete te doen, genezing te vinden of wat dan ook. Het lulligste was nog dat deze mensen, waarvan sommigen echt meer dan 1000 kilometer hadden gelopen, geen voorrang kregen en gewoon in de rij moesten staan! Verder was de omgeving van de kerk vergeven van de bedelaars met of zonder benen die uiteraard ook een graantje wilden meepikken van de gekte. Wij lieten ons maar niet gek maken en genoten van de omgeving die inderdaad werkelijk schitterend is.

ze konden er wat van in de Middeleeuwen

wie is die ene mevrouw?

De Middeleeuwse kathedraal is absoluut heel apart en ook de straten, steegjes, pleinen en kerken die het historische centrum vormen van S. de C. zijn beslist de moeite van een bezoek waard. Wij dronken een drankje op een terras en op de terugweg naar het busstation een Kebab die erg lekker was. De terugreis verliep eveneens vlot.

De tijd vloog, mede doordat de chauffeuse (dezelfde van ‘s morgens) verkeerd reed, even later ruzie kreeg met een passagier die op de stopknop had gedrukt, waar zij niet op had gereageerd, en vervolgens gebeurde dit nog een keer; geweldig! Ze was moe denk ik. Om 16.00 uur was het feest alweer afgelopen en waren we weer terug in de haven, alwaar wij even gingen rusten en vervolgens weer op weg naar de Gadis Supermarkt, niet al te ver van de jachthaven. Daarna afrekenen met de havenmeester, “koppie thee” drinken bij ons aan boord en lekker naar bed.

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Maandag, 19 juli 2010

 1. Natascha zegt:

  Hai Ingeborg en Willem,

  Ik sluit mij bij Mans aan, ben jaloers in positieve zin. Wat een mooie foto’s! Heel veel plezier nog en een goede vaart.
  Wij zijn net terug van Menorca en bij elk schip wat langskwam zeiden wij tegen elkaar heb je Ingeborg & Willem. Mochten jullie nog in de buurt komen, de tip van Ron is zeker het bezoeken waard.

  Groetjes Ramon & Natascha

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s