Zondag 25 en maandag 26 juli 2010

Viana do Castelo – Povoa de Varzim

dag datum Wind Weer
Zondag 25 juli 2010 NNW 2 – 4 Zonnig
vertrek aankomst logstand motoruren
09.30 uur 14.10 uur schoep vast (20 mijl gevaren) 3375,65

Hoe zuidelijker je komt hoe kouder het water: 14 graden Celsius maten wij toen wij net buitengaats waren. We vertrokken net op tijd; toen we al losgegooid en op toeren waren kwam een RIB (=Rigid Inflatable Boat =Stijf Opgeblazen Boot) met twee wateragenten ons vertellen dat wij als de s….odemieter de haven uit moesten varen omdat elk moment een vliegtuig in de lengte van de haven vliegend water kwam opzuigen om een bosbrand in de bergen vlakbij te blussen. En inderdaad, net toen wij buiten de pieren waren kwam een dikbuikig ding aanvliegen die over het water van de haven scheerde en met brullende motoren weer gang maakte en doorvloog naar de brand. Niet te filmen en niet te fotograferen. Terwijl achter ons V. d. C. uit het zicht verdween hoorden wij nog lange tijd het brullen van de vliegtuigmoteren, iedere keer als ie weer z’n buikje kwam volzuigen. Ach, een mens maakt wat mee! Het was prachtig zeilweer.

met vliegende vleugels

De Portugese Noord droeg ons gerieflijk met uitgespreide vleugels naar Povoa de Varzim, een prachtige naam, dat wel maar toen we de skyline aan de horizon aan bakboord ontwaarden vroeg ik me af of we in Manhattan aan zouden landen. Wat is er toch geworden van die leuke, schilderachtige Portugese vissersplaatsjes waarover ik vroeger heb gelezen in de verhalen van die eerste vertrekkers? Ze hadden toentertijd Portugal niet in de EU moeten toelaten maar meteen als geheel op moeten nemen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Net als bijvoorbeeld de Beemster in Nederland, daar mag ook niemand meer met zijn jatten aankomen. Dat was misschien wel goedkoper geweest en beter voor de economie. Ja, Ja, ik hou al op, waar bemoei ik me mee. Het is onderweg best koud; ik heb een lange spijkerbroek en drie lagen kleding op m’n bast aan en nog sta ik te rillen. We zijn duidelijk nog niet op de Middellandse Zee. In Povoa de Varzim worden we hartelijk ontvangen door het havenpersoneel. Men rent en vliegt over de steigers om ons op te vangen. Geweldig! (niet nodig, maar: geweldig). Deze haven staat bekend om zijn “plakkers”. Er zijn er die nooit meer zijn vertrokken en staan op de kant met hun boot en wonen daar op, sommigen al 10 jaar of meer, schijnt het. Sommige boten beginnen ook al uit elkaar te vallen. Als wij de hoogte van het havengeld vernemen van de vriendelijke havenknul in het prachtige kantoor (EU-subsidie?) begrijpen we ook waarom men hier graag verblijft: wij betalen voor 1 nacht 15 euri en als je 10 dagen betaalt mag je de rest van de maand gratis blijven. Die EU-subsidie kan wel een beetje omlaag vind ik. De harders (= een vistype) zijn hier bijna een plaag. Onze Engelse buurvrouw vangt ze en gooit ze op de barbecue. Ze zegt dat ze erg smakelijk zijn en zij zal er morgen ook één voor ons vangen (gelukkig vergeet zij dat, zij is tenslotte ook niet meer één van de jongsten). In het havenkantoor kunnen we trouwens ook via hun netwerkkabels internetten. Je moet dus met je laptop naar de balie komen, daar zijn drie stekkers en dan zit je lekker tegen mekaar an te internetten (ik durf dan niet mijn betaalrekening in te kijken, ik kom later wel terug). Wat ik wel doe is onze vliegreis van Faro naar Eindhoven boeken. Dat kan nu wel, Faro gaan we halen vóór 6 september! Linda, ons dochter, gaat ons komen ophalen (in Eindhoven). We vliegen met Ryan Air. Ricky, de vriend van Linda, zegt dat het zo’n vlucht is waarbij alle passagiers à la de Flintstones bij de start moeten meerennen, de geinponem. We drinken met Meta en Joop bij ons aan boord een glaasje “thee” met een nootje erbij. De wind staat hard door, maar het is heerlijk weer hier.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s