Maandag, 2 augustus 2010

Cascais – Lissabon (jachthaven Alcantara)

dag datum Wind Weer
Maandag 2 augustus 2010 Veel wind, alle richtingen, vooral vlagerig, 6 B Eerst niet, later wel zonnig
vertrek aankomst logstand motoruren
10.15 uur 16.30 uur 2799,9 3408,13

Het anker hield. Wij werden steeds wakker van de harde windvlagen en andere geluiden. Telkens als de wind een tijdje wegviel vielen wij weer in slaap. We staan laat op en gaan niet meer naar de kant. We gaan vandaag naar Lissabon! Op ons gemakkie denken we naar de monding van de Taag te varen, zo op het kluivertje, no problem. Dat had je gedacht. De windrichting en sterkte speelt ons parten zo vlak onder de kust. Dan is de wind weg, dan weer uit een tegengestelde richting, dan weer zware vlagen, chr……jeetje, op de kluiver alleen redden we het niet. Tot de kaap hebben we de stroom mee, maar daarna hebben wij hem de volle porren tegen: 2 tot 3 knoop! Plus nog eens windkracht 6 tot 7 recht op kop. We worden slordig in onze zeilplanning (wat is dat?). Eenmaal het fort voorbij stel ik Joop voor om te gaan ankeren om de stroomkentering naar binnen toe af te wachten, want dit gaat uren duren en het kost hopies diesel: we moeten nog 7 mijl naar de jachthaven, ook al zien we de brug over de Taag voor ons. We modderen nog even door naar een strand aan bakboord en gooien daar de spijker erin. Hė lekker, achter de buiskap, koppie koffie met een beetje konjak erin (gekregen op de afscheidsreceptie voor een bijzondere gelegenheid en een bijzondere gelegenheid is zo gevonden: we liggen voor anker op de Taag, klaar om Lissabon te bestormen!).

vlakbij dit Moors aandoende bouwwerk lagen wij het tij af te wachten

Zodra de stroom stopt gaat het anker weer op en stomen we op naar Lissabon. Een beetje zeilen, een beetje motoren, tis nie anders. Ook hier weer ben ik een beetje in verwarring over de artistieke mix up (of is het: fuck up?) die het havenfront biedt: eerst een schuin voorover vallende zwarte koektrommel (havengebouw?),

dat er nou niemand is om dit te voorkomen!!

gevolgd door enkele wanstaltige modernistische constructies in aanbouw met eivormige gaten erin en direct daarna de Torre de Belem,

dit is echt mooi: de torren van Belem

een juweeltje uit de 16e eeuw, keurig in stand gehouden voor de toeristen en terecht, gevolgd door het modernistische maar toch indrukwekkende monument voor Hendrik de Zeevaarder. Ingeborg heeft van het een en ander fantastische foto’s gemaakt.

"moooooooooooooi"!!!!

“moooooooooooooi”!!!!

naar André van Duin: “ik zeg nog zo: niet duwen! Je komt allemaal aan de beurt!!

We moeten onder de brug door  om in de jachthaven Alcantara terecht te komen. Jongens, jongens, wat een afstanden! De brug is 70 meter hoog dus kunnen wij er onderdoor. Het is niet te geloven wat een herrie het verkeer maakt dat over de brug raast: het lijkt op een monsterlijke storm van bijen die de honing nog niet hebben gevonden! Bovendien stinkt het naar een riool als je onder de brug doorvaart.

een mooie, doch ietwat luidruchtige oeververbinding

Vlak naast de brug een giga gristusfiguur op een giga betonnen paal met het mystieke opschrift: “Obrigado”. Dat betekent: bedankt en tot je dienst. Maar wat betekent het hier?

Voorbij de containerterminal, waar ook cruiseschepen afmeren (elke dag één, geloof ik) moeten we bakboord uit en door een openstaande draaibrug weer een mijl terug varen naar de jachthaven die in een voormalig commerciëel havenbassin is gevestigd. Na wat gedoe liggen Joop en ik aan dezelfde steiger en kunnen we ons gaan melden bij de havenmeester, die zich niks laat voorliegen over de lengte van de boten, shit. Deze haven ligt het dichtst bij de oude centra van Lissabon, dus wat dat betreft hebben we mazzel, ook al is het nog een k……flink eind lopen.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Maandag, 2 augustus 2010

 1. Paula zegt:

  He, leuk! Die toren van Belem; daar zijn Ben en ik in geweest. Die zwarte koektrommel was er toen nog niet.
  Lissabon is een mooie plaats hoor.

  Like

 2. Linda zegt:

  Leuk hoor, weer nieuwe verhaaltjes en fotootjes. En je houdt het zo te zien steeds net-an netjes met je vacabulaire paps, hahahahaha.
  PS: Sjonge, wat krijg ik steeds na het lezen van jullie blog ook weer zin om mee te varen trouwens… 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s