Vrijdag, 30 juli 2010

Nazaré – Cascais

dag datum Wind Weer
Vrijdag 30 juli 2010 0 – 7 B Zuid via West naar Noord Bewolkt
vertrek aankomst logstand motoruren
08.00 uur 19.00 uur 2788,6 3406,10

Een hele zit deze rit. De eerste 20 mijl waren een waar gekkenhuis met kruiszeeën, vanwege mijns inziens een grote diepe put voor de deur van Nazaré tot zo’n 1000 à 2000 meter diep. Joop ging iets verder naar buiten om in dieper water te varen. Hij denkt dat het dan minder te keer gaat. Je had hem moeten horen toen we in Cascais kwamen. Onderweg kregen we bezoek van een stuk of zes dolfijnen, niet erg grote, die een kort showtje gaven door voor de boeg over elkaar heen te buitelen. De vreugde duurde niet lang; na zo’n 3 minuten waren ze weer verdwenen. Geen tijd voor camera’s helaas. Na kaap dinges ging het weer beter, een koers die meer zuidoost ging, een regelmatiger deining en het laaste uur kregen we zelfs windkracht 7 van achteren. Gelukkig voer ik de hele tijd al met gereefd grootzeil als steunzeil.

Dat kwam nu van pas. de 8 knoop werd gehaald! De boot lag uitstekend op het roer met de kluiver over bakboord uitgeboomd en de giek helemaal uitgevierd en vastgezet met een bulletalie over stuurboord (een hoop nautische vaktermen, maar ik leg het niet meer uit, het is te warm, zoek het zelf maar op).

“Als een meeuw scheerden wij over de aanstormende zeeën

en in een wip waren wij dan ook in Cascais”.

Ik had er eerst een hard hoofd in met al die grote flatgebouwen die je vanuit zee eerst te zien kreeg, maar gelukkig bleek Cascais een heel aantrekkelijk plekje te zijn waar je behoorlijk beschut voor anker kunt gaan tussen een heleboel gelijkgestemden. De jachthaven is duur dus velen gaan voor anker. Veel jachten, veel reuring van speedbootjes, bijbootjes, waterscooters etc., dus heel gezellig en het stadje, althans de oude kern is ook heel leuk: veel winkeltjes, terrasjes, schilderachtige plekjes. Echt een plek om een paar dagen door te brengen. Er lagen ook schepen die we al eerder waren tegengekomen, maar het lijkt erop dat wij, de Wing IV en de Ilona, van de vertrekkersgroep de eersten zijn die hier aankomen.Vandaag onderweg maar weer eens een boek uitgelezen: “Het kan niet altijd kaviaar zijn” van Johannes Mario Simmel; zeer onderhoudend, humoristisch en avontuurlijk.

Je vraagt je af hoe dit “Amsterdammertje” hier terechtkomt! Hij voer de Nederlandse vlag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s