Dinsdag, 3 augustus 2010

Lissabon 2

Daar liggen we dan in Lissabon, ingeklemd tussen een kale kade met een grijs havenkantoortje aan de ene kant en een grauwe containerterminal aan de andere kant.

De skyline achter het havenkantoor belooft echter veel goeds. We genieten eerst maar eens even van de voortreffelijke douches, het ontbijt en dan is het zaak de rugzak in te laden met camera, portemonnee, sleutels, flesjes water en nog zo wat. Met z’n vieren gaan we te voet Lissabon verkennen. Voor wandelaars is dat best te doen (tot op zekere hoogte). We gaan bij de jachthaven rechtsaf naar wat bekend staat als het centrum van Lissabon.

Koning dinges

Het is een heel eind lopen naar dat grote vierkante plein met een groot standbeeld van één of andere koningssnufferd uit een ver verleden, alhoewel ook weer niet zo oud want alles stamt van na de grote aardbeving in de 18e eeuw. Het is best warm zo onder het lopen. We gaan dan ook naar een terrasje om een koppie koffie te drinken en te overleggen waar we vervolgens heen zullen lopen. De bedienerknul probeerde ons te n……beduvelen door zich gewoon het wisselgeld als ongeautoriseerde fooi toe te eigenen, met als uiteindelijk resultaat dat ie geheel zonder fooi het nakijken had. Terwijl we koffie zaten te drinken zagen wij grote groepen toeristen van allerlei nationaliteit door de straat zwalken achter een meneer of mevrouw aan die consequent een bordje met een nummer omhoog hield. De volgelingen zelf waren getooid met hetzelfde nummer. Eerst dacht ik dat bepaalde zorginstellingen onder leiding van gekwalificeerde begeleiders uitjes verzorgden, maar neen, natuurlijk niet, dat zijn opvarenden van de cruiseschepen die bij ons op de jachthaven de horizon verduisteren! Ik schreef zo even dat een bezoek aan Lissabon voor wandelaars best te doen is; dat is ook zo, maar dan moet je een week daarvoor uittrekken en steeds een interessant stuk “doen”. Daar hebben wij geen tijd voor, wij moeten verder (!). Dus “pakten” wij het Centrum en een stuk van de wijken Baixo en Alto. Prachtige gebouwen, pleinen, standbeelden; het moet gezegd worden: Lissabon is een prachtige stad, een beetje goor hier en daar maar dat mag de pret niet drukken.

mooi!

ook mooi!

mooier!

mooist!!!

Ook hier weer het verplichte aantal bedelaars in allerlei soorten en maten, werkelijk verbijsterend. De lunch gebruikten wij op een terrasje midden in het Centrum.

dit was een zeer geslaagde luns

Het was erg lekker en gezellig; moeilijk te beschrijven eigenlijk hoe gelukzalig wij ons voelden, zo te zitten in Lissabon op een terras met een goed glas wijn, een verkoolde varkensspies, gekookte schelpjes en sardines in de smoorhitte; welk een voorrecht! En ik weet zeker dat Joop en Meta dat ook zo voelden. Joop ging na de lunch nog even een pakje pijptabak kopen in een zaakje dat hij al eerder had “gespot”.

Joop op jacht naar pijptabak

Volgens Meta was hij gestopt met roken, maar dat bleek toch een misverstand te zijn. Persoonlijk ben ik van mening dat als er iemand pijp hoort te roken dat dat Joop moet zijn.

in zo’n ding scheurden wij door Lissabon; het is maar 1 wagon.

Na dat avontuur besloten wij op de toeristentram te stappen en zodoende het probleem van het lopen te omzeilen en net als echte toeristen meer van de stad te zien. Dat was de moeite waard maar niet echt goedkoop: 18 euro per persoon. Voor dat geld kun je in Amsterdam heel wat strippen krijgen, tenzij dat inmiddels is opgeheven, dat weten wij natuurlijk niet. Heeft Nederland al een nieuw kabinet eigenlijk? Joop maakte slim gebruik van de route van de tram om op tijd er uit te springen zodat we niet te ver hoefden te lopen naar de jachthaven. Na een geslaagde dag zocht een iegelijk moe maar voldaan bescherming tegen de hitte op zijn eigen boot, waarna de dag een natuurlijk einde nam (het werd donker).


Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s