Donderdag, 5 augustus 2010

Cascais – Sesimbras

dag datum Wind Weer
Donderdag 5 augustus 2010 0 – 7 B Noord Zonnig
vertrek aankomst logstand motoruren
09.30 uur 15.15 uur 2831,3 3411,07

Joop Jr., Jella en Ivan hadden een auto gehuurd om van Faro naar Cascais te komen. Vandaag ging Meta samen met Jella in de auto naar Sesimbras en Joop en Ivan gingen met Joop Sr. mee, een lekker dagje zeilen. Om 09.00 uur bracht Joop Jella en Meta naar de kant, waarna wij ook het anker konden lichten.

dag, Cascais

Het waaide op dat moment nog niet zo hard dus de vaart op zeil viel in het begin nogal tegen. Doch allengs, eenmaal de Taagmonding voorbij, trok de wind aan en ongereefd, alles erop en eraan, werden wij door de Portugese Noord met een gang van 8,5 knoop naar het Zuiden gegooid.

De Joopjes gingen ook lekker, hoorr!

Bij Sesimbras werd het nog doller. Wij dachten dat we in de lij van het land rustiger konden zeilen. Het werd door het tunneleffect alleen  nog maar erger. Pas bij de ankerplaats voor S. nam de wind wat af. Je ligt hier feitelijk midden op zee, je kijkt zo richting Amerika, maar als de wind Noord is is dat helemaal geen probleem. Alleen de deining kan het ietwat oncomfortabel maken. Deze plaats heeft weinig faciliteiten voor jachten. Het is er wel mooi moet ik zeggen. Wat het meest bijzonder vandaag was: voor de allereerste keer werd de zee echt blauw en kon ik het anker op een diepte van 8 meter zien liggen! Ik kwam dan ook zeer in de verleiding om te gaan zwemmen, met snorkel, loodgordel en vinnen: ik kwam van een letterlijk koude kermis thuis: het water was 19 graden en voelde zeer koud aan. Ik bekeek de aangroei onder de waterlijn en die was niet mis! We moeten binnenkort aan de slag. Ik zwom ook even naar de Ilona en terug en dat viel ook tegen want er bleek een behoorlijke stroom te staan. Daarna trok ik mezelf aan de ankerketting 7 meter naar beneden om naar het anker te kijken; dat zag er hetzelfde uit als boven water. Toen had ik het zwemmen alweer gezien. Ondertussen waren Jella en Meta van het strand gehaald om de nacht aan boord door te brengen. Morgen verder.

een stukkie Sesimbras

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s