Donderdag, 19 augustus 2010

Baai van Alvor – Albufeira

dag datum Wind Weer
Donderdag 19 augustus 2010 0 Beaufort Alleen maar zon en blauwe lucht
vertrek aankomst logstand motoruren
10.00 uur 15.00 uur 20 mijl (schoepje zat weer vast) 3432,38

Joe levert mijn gasfles af vergezeld van zijn excuses; dat is nou ook weer niet nodig. Bij het uitvaren van de geul passeert ons de “Flying Arrow”. Ik dacht dat die al in Griekenland zouden zitten. Zwaaien maar, meer is niet mogelijk. De laadtoestand van de accu’s komt al dagen niet hoger dan 81%. Op de motor varend blijft dat zo. Pas in Albufeira, aan de Duitse landvast, springt ie op 100%. Dat had ik al eens eerder zien gebeuren. Hij reset zichzelf zeker? Lo, weet jij hoe dat komt? De kust waar wij langs varen is prachtig, allemaal van die rood en zandkleurige steen met overal grotten en holen erin en roze en witte  villa’s er bovenop.

deze zijn wit

grot

De zee is niet diep waar wij varen, zo’n 20 meter en op een paar honderd meter van de rotsen is de diepte 8 tot 9 meter. Het water is hier weer helder. We moeten toch eens aan duiken gaan denken. Albufeira is een fraai gesitueerde haven met flats eromheen en grote parkeergarages eronder en erachter. Helaas erg ver weg van het centrum van de stad.

Albufeira

De haven is betrekkelijk nieuw en op de heuvel achter de haven staat een complete wijk aan niet afgebouwde appartementen. Skeletten van beton en staal. Zou het bouwvak zijn of zien we hier de verschijnselen van de recessie in een (bijna?) derde wereld land?

recessie of bouwvak?

Na diesel te hebben getankt (drie man personeel aan de pomp) moeten we ons eerst melden met onze papieren. Dat is hier goed geregeld: je kan de meldpontoon niet missen. In het havengebouwtje zitten 4 burocratrenindedop (v) die met papieren schuiven. Heel vriendelijk en geduldig dat weer wel. Alhoewel we allang in de Portugese havencomputer zitten wordt er eindeloos getypt, gekopieëerd, geniet, handgetekend, gescheurd, weer gekopieëerd totdat het vonnis wordt geveld: Joop moet bijna 90 euro betalen! Hij krijgt een doodschrik ervan en zegt dat ie de haven helemaal niet wil kopen! Afijn in deze marina is absoluut geen sprake van derde wereldland tarieven. Hoe langer het schip hoe progressiever de prijzen stijgen. De Ilona mag op een plek liggen waar meestal superjachten worden neergelegd. Wij behoeven slechts 38 euro af te tikken en worden tussen de 40 voeters aan een vingersteiger weggemoffeld.

weggemoffeld

Ze vangen je voor dat geld wel op, dat wel. De rest van de dag hebben we geen oog meer voor onze omgeving want het schip moet worden gereinigd van het zout, een gigaklus. Tevens gaat Ingeborg een gigawas doen met de Tupperware emmer. We hebben voldoende water tot onze beschikking, een eigen kraan met klaarliggende slang. Als je hem open doet moet je je goed vasthouden anders wordt je omvergespoten. Genoeg druk op de leidingen dus. De Portugezen, net als de Spanjolen, spoelen hun boot na elk tochtje op zee (andere mogelijkheden zijn er niet) zeer grondig af met zoet water. Dus wij ook, toch? De kraan gaat open en niet meer dicht tot morgenmiddag 12.00 uur.

we doen duidelijk de was, zo voeren we ook naar buiten, helaas geen foto’s daarvan

Als de was van vandaag is opgehangen gaan we saves internetten in een café tegenover de steiger want de WIFI van de jachthaven van Albufeira “doet het niet zo goed” en je moet evengoed betalen als de verbinding wordt verbroken. Je kunt beter op een terrasje iets drinken en daar gaan internetten, aldus het advies van één van de havenburocraatjes, wel aardig van d’r. Joop en Meta komen er ook bij maar met hun computer lukt het hier ook niet, jammer. Morgen verder met de was en het doorspoelen en opnieuw vullen van de watertanks.

zo ziet internetten in Portugal eruit, geen gezicht

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s