Vrijdag, 20 augustus 2010

Albufeira – Ilha da Culatra

dag datum Wind Weer
Vrijdag 20 augustus 2010 0 Beaufort Alleen maar zon en blauwe lucht
vertrek aankomst logstand motoruren
12.00 uur 17.30 uur 2961,3 3438,17

Met frisse moed en een punthoofd beginnen we aan het vervolg van het waterballet: de was en het doorspoelen en vullen van de tanks. Volgens de havenreglementen moeten we vóór 12.00 uur vertrekken of anders per uur bijbetalen plus nog een toeslag per uur voor water en electriciteit, of je nou gebruikt of niet! Dat is pas een systeem! Dat moeten we in Edam ook invoeren, dat zal ze leren, die luie langliggers die niet willen vertrekken! Wegjagen die handel! Wij hadden dit later pas door; Joop las onderweg naar Ilha da Culatra het boekje nog eens goed. In zalige onwetendheid van een en ander leverde ik precies om 12.00 uur mijn toegangspasje in, waarna nog vele paperassen gecheckt en geproduceerd en door mij ondertekend moesten worden alvorens ik mijn tientje borg terugkreeg, dit duurde een kleine 20 minuten. Gelukkig lag ik aan de meldsteiger om deze handelingen te verrichten en niet meer in mijn box! Ja, je moet maar mazzel hebben! Met de was vrolijk wapperend in top voeren we e haven uit. Joop was al een eind buitengaats. De zon brandde en de wind liet het afweten, niks nieuws dus. Ik heb het wel geprobeerd: motor aan, motor uit, motor aan, motor uit, tot drie keer toe, toen was ik het zat. Het werden dus weer vele motoruurtjes vandaag. Niet te hard gevaren, zo tussen de 4 en 5 knopen en zo dicht mogelijk langs de kust om wat te kunnen zien. Joop zat veel verder op zee en had ook iets meer wind om te zeilen. Maar ik kom hier om wat te zien, zeilen is trouwens niks an. We passeerden Vilamoura waar een aantal superjachten naar buiten kwam en iets verderop ontvouwde zich een fraaie met bomen, grasvelden en luxe villa’s bezaaide kust aan ons vermoeide oog. Vervolgens ontrolde (kijk, je wilt niet steeds de dezelfde woorden gebruiken) zich een lage duinenkust waarachter de stad Faro met zijn “wolkenkrabbers” in de verte zichtbaar werd. De vliegtuigen met bleke c.q. verbrande toeristen vlogen af en aan, landend en stijgend naar gelang de windrichting. Och, dat we dat toch allemaal mogen meemaken….! Aan de snelheid merk ik dat het onderwaterschip weer behoorlijk is aangegroeid, sinds de schoonmaakbeurt in Sines. Vooral de waterlijn ziet weer helemaal groen. Dit gaat erg hard in deze contreien. Bij de ingang naar de wateren achter het eiland Culatra werden wij geconfronteerd met een sterke ebstroom van wel 3 tot 4 knopen.

we leggen aan in trosjes

Na hard doorvaren kwamen wij op een enorme ankerplaats waar wel 50 schepen voor anker lagen (ik heb ze geteld). Veel Portugezen, Spanjaarden, Engelsen, Duitsers, een enkele Nederlander. De enorme ruimtelijkheid hier gaf je het idee dat er hier niks aan was, maar deze gedachte ondersteunde natuurlijk niet het grote aantal ankeraars. Iets verderop lagen trouwens nog meer schepen voor anker. Daar was helemaal geen bebouwing te zien, dus die lagen in de wildernis.

deze jongen is zo’n waterpiraat

deze ook

Voor het dorp op het eiland Culatra ging het anker erin en nu maar de kat uit de boom kijken, hè? We hadden al gauw door dat het hier nog erger was dan in Alvor: de lokale vissers scheuren in hun speciale sloepen met 100 pk of meer buitenboordmotoren met een gang van 60 tot 80 kilometer per uur langs je heen alsof je er niet ligt! en ook hier weer het verplichte aantal jetski’s en waterscooters en speedboten en overgemotoriseerde bijboten. Maar de zon schijnt, het regent niet, het is 30 tot 35 graden dus wat wil je dan nog meer??? Joop zegt: ik heb heimwee naar Alvor, ik ga morgen meteen terug!

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s