Vrijdag, 3 september 2010

Vila Real de Santo Antonio (VRdSA) – Ayamonte – Albufeira

dag datum Wind Weer
Vrijdag 3 september 2010 3 tot 0 beaufort Alleen maar zon
vertrek aankomst logstand motoruren
12.00 uur 20.00 uur 3124,9 3467,31

Moet je horen wat ons nou is overkomen!!

Vanmorgen stapten wij goedgemutst, maar wel gespannen op de pont naar Spanje. Kijk, het zit namelijk zo dat we nog steeds geen zekerheid hebben over de plek waar we onze boot veilig kunnen parkeren. We zwerven maar een beetje rond en 6 september nadert! Dus gaan we aan de overkant informeren naar de mogelijkheden in de jachthaven van Ayamonte. Daarover hoorden wij dat het best een goede haven is en niet te duur. Een korte rit tegen de stroom van de Rio de Guadiana in bracht ons naar de sjofele kade van Ayamonte. Een heel verschil met VRdSA dat veel schoner en mooier is, op het eerste gezicht. Maar wat weten wij nou, we komen pas kijken. Een korte wandeling bracht ons naar de jachthaven waar we de Mi Dushi ergens tussen de andere boten zagen liggen. Op het havenkantoor werden wij enthousiast ontvangen door een sympathieke, kaalhoofdige, uitstekend Engels sprekende havenmeester die ons vertelde dat er best plaatsen waren voor 3 weken: op H 27 waar de boot die er nu lag waarschijnlijk vandaag zou vertrekken en op I 6 die momenteel vrij was en waar wij vanwege onze geringe diepgang prima konden liggen. Een pak van ons hart!! De prijs was ongeveer hetzelfde als in VRdSA maar dat mocht de pret niet drukken. Na wat filosofische uitwisselingen over “flexibel zijn” (ik zei dat ik flexibel ben en toen zei hij: een sterke boom met harde takken die veel sneeuw opvangt, breekt onder de last en een zwakke boom met flexibele takken laat de last gewoon zakken maar de tak breekt niet af) waar ik veel waardering voor kon hebben, namen wij als vrienden afscheid. Hij zei nog: als je aan de overkant vertrekt roep me dan nog even op via de VHF, kanaal 9. Tuurlijk! Vrolijk liepen wij terug naar de ferry (=pont) en kwamen vol energie aan in VRdSA bij de inmiddels gearriveerde vriendelijke havendame die nog een keer ging bellen met iemand maar ons daarna teleur moest stellen. We namen afscheid van haar en gingen nog even de boot schoon spuiten en de tanks vullen met water uit VRdSA. Om ongeveer halftwaalf gooiden we los en koersten naar de overkant. Onderweg pakte ik de hoorn van de marifoon en riep de Marina Ayamonte op. Ik meldde mij zoals afgesproken en wat ik toen hoorde kon ik gewoonweg niet geloven! De man aan de andere kant zei dat er geen plaatsen beschikbaar waren!

Ik zeg: geef even je collega die we vanochtend gesproken hebben,over.

Hij zegt: dat ben ik, over.

Ik zeg: je hebt ons gezegd dat I 6 vrij is en dat H 27 misschien vrij komt, over.

Hij zegt: H 27 heeft het contract met een maand verlengd en I 6 is niet vrij, over.

Ik zeg: ben ik nou gek of ben jij het? Over.

Hij zegt: ik heb je niet verstaan! Over.

Ik zeg: je hebt het praktisch beloofd dat er plaats zou zijn in jullie haven! Je was zo vriendelijk en had het over flexibele bomen en zo! Over.

Hij zegt: ik heb niets beloofd, over.

Ik heb niet meer gereageerd. Hij had gelijk. Ik ben flexibel en moet het maar over me heen laten komen. Ik vermoed dat dit soort dingen straks, zeker in de Middellandse Zee, tot de orde van de dag gaan behoren, vooral aan de Spaanse kant. Toch hoop ik dat ik ooit een sterke, stijve boom wordt waarvan de tak met sneeuw breekt en dat die gozer er dan onder staat. Het roer werd 180 graden omgegooid en op topsnelheid stoven we de rivier af om naar Albufeira te gaan. Het leven op zee hernam zijn gewone gang, de stuurautomaat stuurde, Ingeborg ging lezen en ik maakte de resterende blikjes bier leeg (zo’n stuk of 16). Ter geruststelling: d’r zit niet zoveel alcohol in dat bier, ik geloof: 4,9 % of zo.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s