Zaterdag, 2 oktober 2010

Ferragudo (tegenover Portimao) – Ilha da Culatra

dag datum Wind Weer
Zaterdag 2 oktober 2010 W – ZW, 1 – 4 B Zonnig maar ook wel bewolking
vertrek aankomst logstand motoruren
08.00 uur 18.00 uu 3195,4 3472,53

Wakker worden met de zon op het luik, hihi het is oktober! Windstil ook. Op ons dooie akkertje alles klaar gemaakt voor ankerop: bootje, dat we snags altijd uit het water hijsen met een val, laten zakken en achteraan vastgebonden. Zeilhuiken eraf, losse spullen opgeruimd en wachten maar tot we Joop het anker zien lichten. Zodra dat het geval is trekken ook wij de spijker eruit. Helaas zit de ankerconnector gedraaid en klem op de grote D-sluiting van het anker. Na enig geknoei met een mokertje is dat ook weer geklaard en tuffen wij tussen de havenhoofden zee op. Na een tijdje moteren besluit ik dat er een zuchtje wind staat, recht van achteren uit het Westen. Het grootzeil wordt uitgeboomd en hetzelfde wil ik ook doen met de kluiver. Dus niet: de pen waar het uiteinde van de spinnakerboom mee vastzit aan het oog op het dek, zit muurvast. Potverdikkie, da’s een tegenvaller.

dit zat vast

Ik ga meteen aan de slag met WD40. Zou dat spul ook zout oplossen? Ondertussen passeert ons een school met zo’n 30 dolfijnen waar we even pauze voor nemen. Daarna gaat het duwen, spuiten en trekken verder. Het ding geeft geen krimp. Dan maar “schaatsend” voor de wind koersen. Dat betekent dat je niet in een rechte lijn op het doel, Ilha da Culatra, afzeilt maar afwisselend schuin naar de kust en dan weer schuin de oceaan op, om ook de voorzeilen maar “vol” te houden. Onderweg vang ik met de paravaan 1 makreeltje, hebben we vanavond wat te eten.

een klein makroosje

Gelukkig neemt de wind geleidelijk toe en wordt Culatra voor donker bereikbaar. Wel jammer is dat boven de 4 knopen per uur de paravaan boven water schiet en meer makrelen er niet in zitten.

Uiteindelijk “Zeilden Zij Zalig Zwijgend over Zee”.

Het gehele traject was bezeild tot op de ankerplaats voor het ons inmiddels vertrouwde Ilha da Culatra. Als we het anker laten plonzen, liggen we vlak naast de Ilona. Bij het op de ankerlier electrisch laten uitvieren van de kettinghaak, waarmee je de spanning van de ketting op de as van de ankerlier weghaalt, draait opeens de nestenschijf met de drum van de kaapstander dol. Ik denk er niet veel van, want even later pakt ie weer. Na een heerlijke maaltijd van AGV (aardappelen, groeten, vis) maken wij ons op voor de nacht, die nu telkens snel invalt. Er verschijnen ook nog eens donkere wolkenluchten.

donker weer

Na het eten kijken we naar een DVD, “Troy” met Braadpit, waarin de geschiedenis van de val van Troje wordt verkracht. Dat was wel leuk maar om ongeveer 09.15 uur lagen we toch echt te pitten.

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s