Dinsdag, 23 november 2010

Alcoutim 25

Snags regen tot in de middag. De hele dag binnen gezeten en de tijd gevuld met discussies of de auto wel of niet uit Nederland ophalen. Daarbij hadden we een landkaart van het Iberisch schiereiland (Portugal en Spanje) en van Frankrijk op tafel. Het zou wel een mooi avontuur kunnen zijn maar na enig rekenwerk zagen wij er toch maar vanaf; voor hetzelfde geld zou je af en toe een weekje een auto kunnen huren in Faro. Dat gaan we maar doen dan denk ik. We denken aan een paar dagen Sevilla rond de kerst. De regen tikt, de kachel snort. Aan het eind van de middag toch nog even kort naar het terras; we kunnen het niet laten want we worden altijd enthousiast ontvangen door de bediening in de kiosk, een schriel vrouwtje waarmee we altijd gezellige discussies hebben (die we over en weer overigens totaal niet begrijpen) over de temperatuur van de wijn, het bier en het water (voor Ingeborg). Ik leer steeds meer van het Portugees: ik kan al zeggen dat mijn wijn niet uit de pomp moet komen (want die is koud) maar uit de fles. Later blijkt dat ze speciaal voor ons de koeling van de wijnpomp hebben uitgeschakeld! Als ik mezelf hoor lullen denk ik dat ik een Rus ben: “Um coppoe Vinjoe Tintoe Naturale e um Agua sen gaz Naturale “ (=een glas rode wijn, niet gekoeld, en een flesje water, niet gekoeld en zonder koolzuur). Als ik dat besteld heb blijft het wijffie vriendelijk lekker doorkletsen in het Portugees want ze denkt dat ik dat versta. Ik zeg dan maar: dank je wel, proost en tot straks! en dat wordt in dank aanvaard want ik ben inmiddels een vaste klant, zie je! Als we stilletjes zitten te drinken onder een bedrukte hemel krijgen we het toch wel koud. Het aantal lagen kleding moet toenemen. Ik weet niet meer wat we gedaan hebben tot we naar bed gingen. 09.30 lagen we erin. Voor de oogjes toevielen nog even gauw Heinrich Böll uitgelezen. Dat is toch wel een belangwekkende sfeertekening van het leven van de Duitsers zoals die kort na de tweede wereldoorlog (over)leefden. Ik had voor morgen alvast een nieuw boek klaargelegd: “Dodelijk Schaakspel” van ene Donald Moore, ook een dingetje over de tweede wereldoorlog.

 

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s