Zaterdag, 27 november 2010

Alcoutim 29

Lekker uitgeslapen tot 02.15 uur. Die Vaporub werkt dus toch niet echt goed. 06.30 uur ben ik maar weer gaan lezen. Ik hoorde de “snor” van takken en riet in de stroom tegen de ankerketting en de romp klotsen. Ingeborg slaapt overal doorheen. De kachel aansteken was vanmorgen wederom een “kriem”. Dat kwam deze keer doordat de boot over bakboord iets schuin lag, vanwege de leegrakende stuurboord watertank (200 kilo). De olie wordt dan niet gelijkelijk verdeeld (“waterpas”) over de bodem van de branderpot en dooft de vlam van het aanmaakblokje, die als het ware door de diesel wordt geblust. Ik denk dat het met benzine beter gaat.  Uiteindelijk lukt het toch weer, zonder benzine maar met zwarte klauwen. Buiten regnet het. Knus. TikTik doet de regen. Zoef Zoef doet de kachel. 07.55 uur zien wij de Ilona als een speer ankerop en naar de steiger reppen; er is een plek vrijgekomen. Als de storm komt liggen zij in ieder geval veilig voor de kant. Bovendien is het ook handig als Meta volgende week naar Nederland gaat. Je moet er trouwens snel bij zijn want iedereen ligt op de loer om een plekkie te bemachtigen. We drinken om 10.15 uur koffie bij Meta en daarna gaan we met z’n vieren naar de “markt”. Wij kopen Carne de Novilho para Stufar (draadjesvlees; het Nederlands is eigenlijk toch een veel efficiëntere taal dan het Portugees), dat kan nu want de kachel brandt toch en dan kun je net zo goed langdradig kookspul op het plaatje zetten.

Carne de Novilho Para Stufar (oftewel: draadjesvlees)

Het regent vrijwel de gehele dag, het blijft bewolkt en het is koud, zo’n 15 graden Celsius of zo. Op de steiger wordt druk gekletst over het weer en over elkaar. Tot nu toe kunnen we het goed vinden met iedereen en er is nog geen onvertogen woord gevallen. Des middags ga ik alle foto’s die we deze reis tot nu toe gemaakt hebben en die van belang zijn voor Joop en Meta op een stikkie zetten, opdat Meta deze volgende week thuis kan laten zien. 16.00 uur regent het niet meer en we gaan met 5 lagen kleding aan naar de kant om te wandelen, door het dorp, door het park. De bomen beginnen hier nu ook hun blad te verliezen. Daarna “pakken” we toch maar ons terrasje en drinken een wijntje. Joop en Meta komen erbij en Ludo later ook. Aan het eind van deze sessie stelt die ineens voor om nog 1 keer muziek te gaan maken met z’n allen (de 1e keer wordt dat dan dus) en voor deze avond al onze maaltijden bij elkaar te gooien. Dit idee wordt enthousiast ontvangen en we spreken af bij de Ilonaatjes (wij zijn de Wingetjes en zij zijn de Ilonaatjes). Het wordt een prachtige avond: draadjesvlees, lamsbout, aardappeltjes, groenten, rijsttaart en na het voedsel spelen Joop en Ludo op twee accordeons (van Joop) “oud-hollandse” en “droevige” levensliederen die Meta, Ingeborg en ik uit volle borst meebrullen, prachtig!(foto)Af en toe hief Ludo ook een soort “gehuil” aan waar wij wel van schrokken. Morgen gaat hij weg, naar Sevilla, we zullen onze Belgische “Bon Vivant” missen.

kijk, deze moet je in b-plat spelen…

uiteindelijk kwamen we op gang

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zaterdag, 27 november 2010

  1. jella zegt:

    Hoi Willem, die foto’s op dat stikkie van Meta, om het in Nederland te laten zien, nou vergeet het maar, ik heb niks gezien!
    Ja foto’s voor het clubblad wel.
    Hoe vond je mijn sneeuwfoto’s? mooi gezicht he, zal je vast wel missen (als kiespijn)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s