Woensdag, 12 januari 2011

Alcoutim – Sevilla! (Per auto)

Muisstil sluipen wij om 06.00 uur over de steiger naar de auto met rugzakken, tassen, water, motorolie enzovoort. Het is Nieuwe Maan en stikdonker als we wegrijden. Een beetje eng is het wel want we gaan over de onverlichte kronkelwegen door de bergen naar Mertola, de Guadiana over naar Mina Sao Domingo en ergens halverwege de B-weg rechting Serpa (een stad 50 km noordelijker) slaan we rechtsaf een “C-weg” in naar de aansluiting op de N 433 die naar Sevilla voert. Allemaal tweebaanswegen in redelijke tot slechte conditie. Dus niet langs autosnelwegen maar de schilderachtige route door en langs een middelgebergte-gebied dat de Sierra Morena heet. Onderweg stoppen we een paar keer, onder andere om te tanken en sanitaire dingetjes te doen, maar ook om te verdwalen in één of ander bergdorp, wel mooi, en nog een keer om koffie te drinken in Valdezufres.

Spaans café in Valdezufres; Ingeborg is er ook

Daar bel ik ook mijn zuster om haar te feliciteren met haar verjaardag. Het is prachtig weer, hier en daar een mistbank. We komen zonder brokken Sevilla in en weten daar niet wat ons overkomt, zo op het eerste gezicht een geweldig mooie stad maar met een volkomen ondoorgrondelijk systeem van éénrichtingsverkeer door “stegen” in het Centrum waar ons hotel zicht bevindt. Ik zeg stegen want er kan maar 1 auto krap aan tussen de smalle trottoirs door rijden. Dat “eenrichtingsverkeer” is dus wel noodzakelijk, dat snap ik ook wel. Maar de verkeersborden en het gedrag van de Spaanse automobilisten staan haaks op elkaar en dat maakt ons confuus: tot drie keer toe rijden wij ons vast en moeten “steken” en de verkeersregeltjes overtreden om ons weer vrij te worstelen. En de plattegrond klopt ook niet. Enfin: wanhoop, doffe razernij en ruzie! Met behulp van de politie en een vriendelijke jongeman op een mountainbike die ons natuurlijk al een paar keer door dezelfde straatjes zag rondscharrelen met vraagtekens in onze koplampen en die uiteindelijk voor ons uit ging rijden om de weg te wijzen, geraakten wij aan het “Best Western Hotel Cervantes”. De jongeman kondigde binnen zelfs onze komst aan! Vriendelijke lui die Spanjaarden. De ontvangst aan de balie was ook vriendelijk en efficiënt (we mogen straks gratis in de bar een welkomstdrankje halen: limonade met alcohol erin). De baliekluiver ging met ons mee naar buiten om ons de ondergrondse garage in te loodsen. Deze garage was toegankelijk via een schuifdeur waardoorheen je in een kooi moest rijden en een verdieping lager er weer uit. Met de lift naar de eerste verdieping naar onze kamer (nr. 101) aan de voorkant, dus grenzend aan de steeg, pardon, straat. We hebben zelfs een balkonnetje waar je op kunt staan. Je kunt bijna de overkant aanraken.

gelukkig hadden ze steeds de luiken dicht…

best wel mooi, maar te grote spiegels…

Spullen uitpakken, kamer inspecteren, ziet er wel goed uit; beetje in klassieke stijl ingericht, hoog plafond, grote bedden, leuk lcd-tv-tje en airco die op 30 graden staat (kom ik later achter). De rest van het interieur van het hotel is in dezelfde classicistische stijl ingericht. Of het smaakvol is weet ik niet want ik heb geen smaak. De kamers, 3 etages, liggen rond galerijen met een open zitruimte beneden en een grote lichtkoepel op het dak. Na de welkomstlimonade in de bar waar wij de enige bezoekers waren gaan we meteen de stad in, gewapend met een rugzakje en een fotocamera. Ik kijk steeds achterom om me in te prenten hoe we de weg weer terug kunnen vinden; had ik maar broodkruimeltjes bij me. We zitten in het oude Centrum dus het is direct druk en gezellig in de straten. De winkelstraten zijn smal maar gezellig en wij vinden alles heel apart en vooral veel “oud” spul, ik bedoel huizen, gevels, hier en daar vervallen maar ook heel fraaie, kleurige panden met rijk versierde deuren en hekwerken.

paardestront op het Plaza del San Francisco

We lopen door de drukke winkelstraat Sierpes naar het Plaza del San Francisco en via de Avenida de La Constituçion, een brede boulevard, autoloos maar wel een hypermoderne tram en veel fietsers en wandelaars, naar de Kathedraal en de Giralda toren die er tegenaan staat. Je verslijt gewoon een paar schoenen als je er alleen al omheen wilt lopen!

op de achtergrond de kathedraal en de Giralda-toren

Morgen gaan we d’r wel in, ook in het naast de kathedraal gelegen Alcazar. Nu beperken we ons tot het uitkijken van onze ogen naar al het fraais om ons heen en het fototoestel loopt al heet. We gaan alleen wel even een “dependance” van de kathedraal in, als voorproefje en omdat deze graties is. We krijgen inderdaad een voorproefje van schandelijke historische overdaad.

Jezus, het is hier alles goud wat er blinkt…

Het is warm in de stad. In de buurt van het hotel gaan we op een terras zitten, midden op de stoep dus en drinken een biertje en een watertje en kijken naar het gekrioel om ons heen. Het watertje is niet te drinken en de prijzen zijn ouderwets “grotestads” en we worden twee keer aangesproken door bedelaars. Ik weet nooit waar ik dan moet kijken. We doen net als de Spanjaarden om ons heen: we geven niks. Te 18.00 uur, het is dan al 19.00 uur Spaanse tijd, komen moe maar voldaan op onze kamer. TV aan, Spaans leren. In een winkeltje vlakbij hebben we wat bier, een fles wijn, een flesopener en Chips gekocht. Als echte Hollanders hadden we broodjes meegenomen en smeerkaas, dus we maakten het ons gemakkelijk. De TV is moeilijk te volgen maar het is wel leuk om woordjes proberen te herkennen. Ik ga in bad liggen en lees een boek van Hammond Innes. In de grote spiegels van onze kamer zie ik mijzelf voor het eerst sinds lange tijd in vol ornaat en besef dat het zo niet langer kan. We gaan langer doen met de sjips en dat ene blikkie bier blijft in de boodschappentas van AH. Ik doe de deur van het balkon op een kier en zet de airco uit. Je hoort veel straatgeluiden en het hotel is gehorig. Niettemin vallen wij in slaap, deze ene keer.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s