Zaterdag, 29 januari 2011

Alcoutim 15

Ik wor om 01.30 uur wakker, klaar om aan de dag te beginnen! Even wachten: lekker een tijdje in het donker staren. Hoe kom ik er doorheen? Het is slechts een kwestie van (lange) tijd. Te 07.30 uur gaan de dames douchen, voordat anderen het warme water opmaken. Joop kun je niet voor zijn; die was toen al geweest! Gelukkig liet ie nog wat over. Voor vandaag staan Mertola en Pulo de Lobo op het programma. Linda voelt zich alweer een stuk fitter en heeft er zin in. Gewapend met lege fototoestellen en GSM’s begeven wij ons op pad. Ingeborg en ik hebben het al tig keren gezien maar Linda vindt alles even mooi en dat is het ook: overal de amandelbomen die in bloei staan, de witte en gele bloemetjes op de hellingen.

overal amandelbloesem (foto: Linda)

Mertola lijkt wel uitgestorven. De parkeerplaats onder aan het dorp is geheel leeg. Nu niet meer. We nemen eerst een kop koffie met een Portugees gebakje dat volgens Linda naar Pannekoek ruikt, een mens verzint wat, in Café Guadiana. Voor de deur van de VVV spreken we een (ouder) Nederlands echtpaar dat we ook al zagen op het vliegveld toen we Linda afhaalden. Zij zijn op bezoek bij kennissen of vrienden in Monte Gordo maar ze willen meer dan alleen maar zitten dus fietsen ze hier rond. Vandaag gaan ze weer van Mertola naar Monte Gordo fietsen!!! Ja, nog effe: dat is een afstand van zeker 70 of 80 kilometer door zeer geaccidenteerd heuvelachtig terrein. Ze mogen wel opschieten: het is al half elf. Die mevrouw sprak een beetje lijzig en ik meende ook, expert zijnde, rondom haar de geur van spiritualiën waar te nemen. Dat gaat em vandaag niet worden volgens mij. Ze waren best aardig en gingen eerst nog even het kasteel bezoeken. De weverij naast de VVV was op slot. Jammer. Dan maar naar het kasteel. Dat blijft geweldig ook al wordt er verkeerd gerestaureerd. Het uitzicht is fantastisch en we fotograferen onder andere een grote langs vliegende ooievaar die in de verte wel een pterodactylus lijkt.

geen pterodactylus maar een gewone ooievaar

Na het kasteel gaan we eerst maar even naar Pulo de Lobo want het is nog vroeg. Als we in Mertola terugkomen gaan we in restaurant Utopica eten. Na een lange kronkelige, steeds nauwer wordende weg arriveren wij, het laatste stuk lopend afleggend omdat het te stijl is voor een Seat Ibiza vind ik, bij de stroomversnelling. Het is indrukwekkend te zien hoe de rivier zich perst door een doorgang 4 meter breed tussen de rotsen. Vele foto’s worden gemaakt van de waterpartij, de mimosa langs het pad en andere bloemen.

de Guadiana is hier zeer drukinktwekkend

moeder en dochter voor de Mimosa

Ingeborg en ik zijn nog nooit zo vaak gefotografeerd, we worden er verlegen van. Te 13.00 uur zijn we weer terug in Mertola waar wij de lunch gebruiken in het voornoemde restaurant. We zijn de enige gasten. De open haard brandt en de ober neemt een foto van ons, net als vorige keer. Ze bieden hier niet zoveel keus, het is ook niet het seizoen maar wat ze serveren is wel goed. We eten kalfsmedaillons (Ingeborg), gegrilde gamba’s, gebakken aardappelschijfjes (chips), pasta en een toetje van het huis.

smaakt ’t wel, Willem?

De wandeling op ons gemak door de rest van het oude dorp maakt ons bezoek aan Mertola af. Te 16.00 uur is het wel klaar en keren wij huiswaarts. Terrassen met Joop en Meta en Kees en Suus uiteraard, heel gezellig. Ik heb daarna op de boot met Linda samen ouwe muziek gedraaid en keihard meegezongen. Heerlijk bevrijdend. Linda heeft mij gefilmd met de GSM terwijl ik op de bank achter de computer als een puber zat te hiphoppen of hoe heet zoiets. Moe maar voldaan enz. Het was een geweldig fijne dag, zo genoten als we hebben.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s