Maandag, 3 januari 2011

Alcoutim 66

“Het is Vandaag De Dag dat ik m’n Huurauto Halen Mag”. Te 06.30 uur tussen de vette lappen vandaan, het is nog donker. Rituelen en hop naar de bushalte. Kwartier te vroeg. Precies om 07.45 uur komt een hele grote groene bus voorrijden, met een hele kleine chauffeur (dezelfde die de vorige keer Zwabber de toegang weigerde) die bij het kaartje kopen steeds harder iets roept. Bij de derde keer begrijp ik, als ik op de tarievenlijst kijk, dat ie roept: “Vila Real”!!?? Praat dan duidelijk, man, zeg ik, maar dat verstaat hij weer niet. De rugzak gevuld met broodjes en andere (lege) tassen leggen we op de stoel voor ons neer want er is ruimte zat; wij zijn de enige passagiers. Pas wanneer wij bij Vila Real in de buurt komen stappen steeds meer scholieren in. Maar dan hebben we al een uur door de heuvelen en langs ravijnen geslingerd, in uitgestorven gehuchten stilgestaan en met z’n tweeën een interessante gedachtenwisseling gehad omtrent het al of niet in bloei staan van de amandelbomen die her en der in het landschap staan. Nadat de scholieren geloosd zijn op de voorlaatste halte in VRdSA draait de bus om 09.18 uur de standplaats bij de jachthaven en de Ferry (=pont) op. Ingeborg is verstandig en gaat gauw nog even het toilet in het gebouw van de Ferry frequenteren. Had ik dat ook maar gedaan. Ik moest er tot Faro “op blijven zitten”. Op ons gemak kunnen we naar het treinstation wandelen want volgens de regeling die we van Suus te leen hebben gekregen vertrekt de eerstvolgende trein om 09.41 uur. Onderweg wijst een verweerde dame die met een bezem de straat aanveegt en een mobiele vuilnisbak over de kinderhoofdjes voor zich uitduwt, ons desgevraagd in vloeiend Engels de weg naar het station. Door armoedige straten met kapot wegdek, dwars door een in verval lijkende industriële zone en langs een hypermoderne Intermarché Supermarkt geraken wij aan het stationnetje. Alle loketten zijn dicht, geen toiletten (inmiddels moet ik al). Een meneer op het perron zegt dat we in de trein moeten betalen. Dit station is het eindstation van de lijn Lagos – VRdSA of, zo u wilt, het beginstation van de lijn VRdSA – Lagos. In ieder geval is het een stinkende dieseltrein waarvan je onderweg in de rijtuigen een groot deel van de reistijd uitlaatgassen zit te vreten. De rit naar Faro wordt met wisselende snelheden afgelegd; je staat er van te kijken hoe hard zo’n ding nog kan. Ik vroeg me af en toe wel af of het verantwoord was. Door de smoezelige ruiten konden we genieten van fraaie en minder fraaie uitzichten. Sommige delen van het traject gaven een welvarend beeld maar er waren ook stukken die een armoedige indruk op ons maakten.

kijk, dit is dan toch wel mooi

Olhao

als je goed kijkt zie je Ingeborg in het raam

In de buurt van Tavira en Olhao werd het steeds drukker in de trein. En allemaal een kaartje kopen bij 1 conducteur! Wij merkten op dat hij bij enkele passagiers meerdere keren opdook en andere vergat of geen tijd meer voor hen had tussen twee haltes, want het was een fanatieke stoptrein, zie je. Te 11.00 uur arriveerden wij in Faro. Zonder haast sjokten wij naar de busterminal van EVA (de “ARRIVA” van de Algarve), alwaar ik informeerde naar vertrektijden, bushaltes etc. Met een busregeling in de hand wandelden we richting terras bij de jachthaven “om de hoek” toen mijn GSM afging. Het is de mevrouw van “Interrent”. Zij is ons voor. Ik zou pas bellen als we op de luchthaven waren. We hadden afgesproken tussen 13.00 en 14.00 uur. Maar de mevrouw wil na 13.00 uur lunsjen. Dus waagde zij het er maar op en belde mij met de vraag waar we op dit moment zijn, dan komt ze ons nu halen. Geen koffie dus. We spraken af bij de busterminal. We waren nog niet teruggesjokt of daar was ze al met een grote personenbus met “Interrent” op de zijkant. De mevrouw bleek een heel aardig meisje van 36 te zijn. Ik weet dat want zij is jarig op dezelfde dag als ik: 24 april. Alleen haar jaar is iets anders in de tijd gelegen. (Zij vertelde ons dit allemaal, hoor, echt waar!). “Interrent” is zeer dichtbij de luchthaven gevestigd, langs de snelweg, in een zeer groot pand met een grote lege parkeerplaats ervoor (met 1 spiksplinternieuwe Seat Ibiza dwars midden op) en een lege showroom erin met in de hal een kaal bureau, waarop een computer waarachter onze chauffeuse (er was verder helemaal niemand aanwezig) plaatsnam. De laatste formaliteiten werden vervuld, de ontbrekende gegevens in de computer geklopt, nog wat extra’s afgesproken en de sleutel overhandigd. Zij nam ons mee naar buiten om de auto te inspecteren. Er zaten aan weerskanten lelijk geplakte stickers van Interrent op. Voor deze reclame krijgen we betaald, want zonder stickers kost het 25 euro meer. Alle gebreken (het waren er niet veel) genoteerd, handtekening gezet en hop wegwezen! Om een lang verhaal ietwat in te korten: we reden over de “provinciale weg” door de centra van Faro, Olhao en Tavira (waar we heel even zijn uitgestapt) naar Monte Gordo. Daar parkeerden wij te 13.30 uur de auto, waar ik al snel aan gewend was want het is een soort namaak-volkswagen, op een parkeerplaats op de boulevard tegenover “Ed & Willem” waar we ieder een smakelijke Zalm-maaltijdsalade genoten. Vervolgens boodschappen gedaan bij de Pingo-doce (voortaan te noemen: de pingodoos) en de Lidl. De lege tassen zaten daarna vol. Te 16.00 uur arriveerden wij met onze eigen wielen op de basis te Alcoutim en kon ons autootje zijn plaats tussen die van Joop en Mike innemen op de kade. Francisco de havenmeester wil morgen pas zijn geld hebben. Ik hoop maar dat hij vroeg komt want we willen met de auto naar Mertola, een plaats 40 kilometer verderop die erg mooi moet zijn. Saves de Portugese TV aan, als achtergrondherrie. Ik heb foto’s van september en oktober op de weblog gezet. De internetverbinding werkte deze keer prima. Deze dag kon niet meer stuk.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s