Donderdag, 17 maart 2011

Ayamonte – Chipiona

dag datum Wind Weer
Donderdag 17 maart 2011 5 tot 3 van Noord over West naar Zuidwest Eerst bewolkt, later stralende zon
vertrek aankomst logstand motoruren
08.30 uur 19.00 uur 3366 3500,10

Een beetje zenuwachtig eten we ons broodje kaas. Te 08.30 uur gooien we los, dachten we. Ingeborg vergat een landvast los te knopen, waardoor we niet de richting uit gingen die we moesten gaan. We knoeien wat af. Het is fris. Eerst nog even onder het varen de log schoonmaken want die zat vast. Had ik gisteren moeten doen. Dan het grootzeil hijsen. Met samengeknepen billen plat voor de wind over de ondiepten buitengaats. Bij de laatste groene boei, die niet groen meer is maar zwart, bakboord uit (= linksaf) naar het Oosten en de voorzeilen erbij getrokken. De motor kan uit want het waait pittig: tussen 13 en 21 knopen uit het Noorden. Het gaat lekker, toch voél ik me niet lekker. Ik ben steeds bang dat er iets stuk zal gaan of dat we zinken! Dat krijg je als je 5 maanden niet hebt gevaren. Gelukkig gaat alles goed. We stuiven richting Chipiona met een vaartje van 7,5 tot 8 knopen door het water. Er staat weinig stroom. Op een gegeven moment (“Uno Momento Dado”) wordt het te gek en trek ik een reef in het grootzeil.

zeilen 1

Uiteraard gaat kort daarna de wind weer minderen en kan de reef er weer uit. Ik word wat slapjes van dat geruk aan al die touwen. Geen conditie. We krijgen bezoek van een joekel van een dolfijn. Het nieuwe fototoestel zit dan natuurlijk nog veilig in zijn koffertje. Ingeborg zit lekker in het inmiddels voortdurend schijnende zonnetje te lezen. Een paar uurtjes neemt de wind zo af dat de motor erbij moet. De laatste 3 uren zeilen we echter fantastisch met uitgeboomde kluiver. De wind staat dan bakstag (schuin van achteren) uit het Zuidwesten.

zeilen 2

De kust is bijna niet meer te zien. We gaan als de brandweer. Te 19.00 uur komen we met 60 mijlen onder de kiel aan in de jachthaven van Chipiona, een niet zo “spannende” omgeving, maar wel beschut en net zo goedkoop als Ayamonte. Chipiona ligt vlak voor de monding van de Guadalquivir, de rivier die toegang geeft tot Sevilla, 50 mijlen landinwaarts gelegen. Ludo en Ben zijn daar. Van een Engelsman (“Celtic Warrior”) horen we dat Ludo en Ben destijds, op weg van Alcoutim naar Sevilla, zijn overvallen door een “Squall” (=een lang aanhoudende windstoot van grote kracht) waardoor de giek van Ludo bij een onvrijwillige gijp (= als de wind plotseling tegen de verkeerde kant van het zeil komt, slaat deze met een klap naar de andere kant; kan dodelijk zijn als je kop in de weg zit) werd verbogen en bij Ben zijn de UV stroken van zijn zeil gescheurd. Als ik lieg, lieg ik in commissie. We betalen 16 euro en 1 cent (geen elektriek en geen water). De ontvangst is uitermate vriendelijk en behulpzaam (het is gek: ik zit steeds maar te wachten op die onvriendelijke, onbeschofte benadering waar de Spanjaarden zo goed in zouden zijn maar tot nu toe ondervind ik het tegenovergestelde!). We liggen vorstelijk op de kop van een steiger en met behulp van de AWUS antenne heb ik een, weliswaar trage, wifi-ontvangst van deze haven. Ik krijg met moeite twee stukjes tekst op de weblog, maar zonder foto’s want dat gaat echt niet. Er is een mailtje van Suus en Kees. Morgen naar Cadiz.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s