Maandag, 28 maart 2011

Tarifa – Gibraltar

dag datum Wind Weer
Maandag 28 maart 2011 W tot ZW 3 tot 5 Zon
vertrek aankomst logstand motoruren
09.30 uur 13.30 uur 3452,2 3510,92

We slapen redelijk, worden wel af en toe wakker door het “ingebouwde ankeralarm” maar rusten toch goed uit. De boot blijft bewegen, ook al valt de wind bijna geheel weg in de loop van de nacht. Tarifa ligt aan het begin van de Straat van Gibraltar en is het dichtst bij Marokko liggende punt van het Europese continent. Als we opstaan zien wij de zon groot opkomen boven de pier van de ferryhaven van Tarifa. Dat wordt een fraaie dag. Naar Gibraltar is het nog maar een klein stukkie, zo’n 17 mijl. Drie uur voor HW Gibraltar keert de stroom naar het Oosten, tenminste: langs de kant, want in het midden blijft ie altijd naar het Oosten staan. Dat komt doordat de Atlantische kant 3 meter hoger is dan de Middellandse Zee, vanwege de snellere verdamping van het zeewater daar! Het klopt wel: je ziet de zeeschepen van Oost naar West veel langzamer varen dan het inkomende verkeer. Maar wij varen langs de kant. We moeten dus te 09.00 uur weg. Het wordt 09.30 uur. Met een slakkengangetje sukkelen we met een Noordwesten bakstag wind langs de kust.

de zeeschepen schieten af en aan

De zeeschepen schieten in de verte af en aan maar daar heb je helemaal geen last van. De Straat is op z’n smalst 8 mijl breed. Ruimte zat voor iedereen. Alleen als je wilt oversteken is dat nog iets lastiger dan in het Nauw van Calais. De vislijn gaat weer overboord. Bij de baai van Algeciras aangekomen wappert het alweer 5 Beaufort uit het Zuidwesten.

Gibraltar is lagerwal

Gibraltar is dus lagerwal. We lopen lekker op alleen het grootzeil. De baai is ontstellend druk met ankerende schepen. Zoiets heb ik nog nooit gezien! Ferry’s, vrachtschepen, cruise-schepen varen af en aan. Foto’s maken natuurlijk!

gekkenhuis! toch is het moeilijk ze te raken!

De Queensway Marina is onze keuze omdat die het dichtst bij het centrum van G. ligt. Een mooi haventje. Luxe (zo lijkt het). De prijs ook: de zomer is hier op 1 maart 2011 begonnen! We hebben nog ponden van de vakantie in 2009. Die moeten op. Guernsey  ponden nemen ze niet aan. De ontvangst is uitermate correct en verstaanbaar want ze spreken hier Engels. Wifi hebben ze niet, wel op het (dure) terras van het “Waterfront Restaurant”, dat is minder.

Queensway Marina

Op de boot ontvangen we niks, ondanks de AWUS. We gaan meteen de stad in, Mainstreet, de belangrijkste winkelstraat. Veel winkels met horloges, fotocamera’s, juwelen. Het lijkt Guernsey wel. Er is een grote supermarkt, Morrisons, die wij (te) duur vinden, maar er is geen concurrentie hier. Morgen gaan we wel schappen doen. We besluiten nu al om niet naar de apen te gaan: te duur, je bent zo 25 tot 30 pond kwijt, per persoon. Willem belde met goed nieuws over de vloerschade-afwikkeling. Weer een fijne dag.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s