Vrijdag, 15 april 2011

Aguadulce – San Miguel de Cabo de Gate

dag datum Wind Weer
Vrijdag 15 april 2011 0 – 6 Beaufort, Oost Zon
vertrek aankomst logstand motoruren
10.15 uur 14.00 uur 3597,2 3537,75

De dag begint met windstilte en het is al gauw warm. De zon komt op en ik probeer daarvan een fotootje te nemen.

De zon komt op in Aguadulce

We gaan douchen, lekker kort want de boiler is zo leeg. Dan even een paar gaten boren in het gisteren verlijmde stuk hout waar de loopplank straks met z’n “pik” in moet komen te vallen. Dit balkje kan op die manier ook mooi boven op de looplank aan dek worden gestouwd, wordt vervolgd. Volgens het weerbericht dat we, als service wel gratis van de haven krijgen via het inlogscherm gaat het vanmiddag 3 tot 5 Beaufort uit het Oosten waaien, dit zal later nog toenemen tot 6 B. Toch gaan we, na de koffie, weg want tegen die tijd liggen we voor anker bij Cabo de Gate. Ik lever de sleutels van de toiletten in en betaal het havengeld. De juffrouw aan de receptie informeert of we goed geslapen hebben. Ja hoor, zeg ik. Ze wenst ons goede reis en tot de volgende keer. Buiten is het nog steeds windstil en ik hijs het grootzeil, 1 x gereefd, als steunzeil en vaar recht in de wind richting Cabo de Gate. De zee is onrustig, er staat een vervelende korte deining. Dwars van Almeria, dat we aan bakboord laten liggen, begint het ineens, vanuit het niets windkracht 4 te waaien. Na een tijdje neemt dit toe tot 5 B. Het weerbericht klopt dus. Al gauw loopt de snelheid terug tot tussen de 4,2 en 4,5 knoop. De aangroei op het roer en de schroef die we in de jachthaven in het heldere water goed konden zien (het leek wel of de schroef een groene bontjas aan had) wreekt zich steeds meer. Daar moeten we echt iets aan doen. We komen bijna niet meer recht tegen de golven in dus gaan we kruisen. Dwars van het Hotel Alboran geeft het grootzeil met een scheurende zucht de geest. Die heeft zijn tijd gehad. Morgen het nieuwe grootzeil er op. Ingeborg heeft meteen allerlei ideetjes wat ze met het ouwe zeil kan doen: zonnetent, windscoop, vloerkleed in de bijboot etc., zo zie je maar: elk nadeel hep z’n voordeel. Ik laat de restanten zakken en de snelheid loopt meteen een halve knoop verder terug. Dan maar wat meer gas geven. Te 14.00 uur komen we voor het dorpje San Miguel en besluiten daar het anker te laten vallen.

voor anker bij San Miguel de Cabo de Gata

een "torre" bij San Miguel, met vissersboten op het strandHet water is redelijk vlak, ook al giert de wind door het want. We liggen 100 meter van het strand in 3,7 meter diep water. De bodem is uiteraard te zien. Op het strand zitten hier en daar wat mensen. Het plaatsje is niet veel bijzonders. Wat wel bijzonder is dat wij hier midden op zee en toch beschut voor anker liggen. Nu maar hopen dat de wind niet toch naar richtingen tussen Zuidoost en Zuidwest gaat draaien! Achter de buiskap is het in de kuip lekker heet, maar als je je aan dek begeeft kun je dat niet meer zeggen. Het waait pittig, de ketting staat strak maar het anker houdt uitstekend in deze zandbodem. Vandaag kunnen wij het niet opbrengen om overboord te stappen en de waterlijn en de schroef te poetsen. Ook het kapotte grootzeil blijft op de giek want daarvoor waait het ook te hard. Lekker lezen, doppinda’s eten, een biertje, de Engelse (junk)radio aan af en toe om je heen koekeloeren en dat is het dan.

om je heen koekeloeren

In de avond neemt de wind af. Afwachten wat het vannacht wordt. Je hoort hem af en toe nog wel aanzwellen maar de zee is nog iets rustiger geworden. Helemaal stil lig je nooit.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s