Woensdag, 20 april 2011

San José 2

Dit is nou es een mooie plek om de nieuwe loopplank-installatie af te maken, te testen en te vervolmaken. De duikrommel was nog niet opgeborgen of de bouwrommel slingerde alweer over de vloer en de banken. De plek waar we liggen is nogal onrustig dus uitermate geschikt om een loopplank met de benodigde bevestigings-middelen te testen. De balk die ik in Aguadulce had verlijmd en waarin de gaten voor de “pik ” van de loopplank al in zaten kreeg drie sleuven aan de onderkant zodat de balk goed verankerd kon worden op het uitsteeksel op de boeg waar het anker in rust. Het anker moet wel worden neergelaten om de balk te kunnen bevestigen. De loopplank krijgt slechts aan een kant een lijn naar het andere einde van de balk en een stopper wordt op de balk geschroefd (gemaakt van een stuk rubber van de landvastveer die in Caleta de Velez brak) om de plank zijdelings in bedwang te houden. Het juk aan een vrije genuaval geklipt, de pik in het gat in de balk en klaar is Willem. Ziet het er niet prachtig uit? En het werkt ook nog; moet je Ingeborg er vanaf zien huppelen.

de “kippetrap” naar de kant

zie je dat rubber stootblokje? dat was niet nodig

zie je Ingeborg de plank af huppelen?

Ik moet alleen iets anders bedenken voor dat touwtje waar de balk mee vast zit. Oh ja, na anderhalf uur uitdenken en fabriceren van het rubber stootblok kwam ik erachter dat een fender hetzelfde doel kan dienen, zonder poespas. Zo doen wij dat: eerst doen dan denken. Daarna had ik er nog niet genoeg van, van dat werken. Ik ging kijken naar de stekker van de USB verlengkabel. Ik kreeg het ding blootgelegd en het bleek een printplaatje te zijn met allemaal geheimzinnige dioden, weerstanden, frutsels etc. Met een vergrootglas kon ik zien dat 1 van de 4 of 5 draadjes uit het soldeer gebroken was. Vervolgens een half uur zoeken naar de soldeerbout, de soldeertin die ik van Willem had gekregen en dan, terwijl Ingeborg het vergrootglas vasthield, laat ik nou toch exact op de goede plek een druppel vallen waar het draadje weer in verankerd werd? Voorzover ik kon zien (als Ingeborg tenminste een keertje het vergrootglas stil hield) was er geen contact gemaakt met de naastliggende draadjes, maar zeker weten doe je dat nooit met mijn gezichtsvermogen. Voorzichtig pruts ik het plaatje met de stekker terug in zijn omhulsel en probeer de boel uit. Jawel hoor: het “no device” is veranderd in “not connected” en zo hoort het ook! Hotdamn, en weer geen foto gemaakt van dit meesterstuk! Voldaan en om te ontspannen maken we daarna een welverdiende wandeling door het dorp, om de baai heen langs allerlei fraaie huizen en uitzichten. Mogen de foto’s daarvan getuigen.

mooi landschap 1

mooi landschap 2

bloem

aan de overkant iets rechts van het midden ligt de jachthaven

daar liggen wij (te raggen)

Op de terugweg even eten in een goedkoop tentje (friet, sla, gebakken ei, zat runderlapjes, een biertje en een wijntje voor 22,50 euro voor 2 personen; kijk, het is niet te vergelijken met “kippen” bij O’ Soeiro in Alcoutim, Joop, maar zeg nou zelf?). Op de terugweg een interim hoeveelheid bier, 3 sinaasappelen en een pak wijn gehaald uit de dorpssuper en afgerekend voor nog een dag op het havenkantoor. Ondertussen hadden we al in de gaten dat de wind flink aantrok en op de boot bleek dat “het grote bewegen” alreeds een aanvang had genomen. In de loop van avond werd dit steeds erger. De boot rukte aan de inmiddels 4 aangebrachte landvastveren, inclusief de nieuwgekochte stalen exemplaren. Te 08.15 begonnen wij met het kijken naar door onze schoonzoon Ricky opgenomen speelfilms op de computer. Eerst was “Premonition” aan de beurt, waar we geen bal van snapten. Daarna kwam “Shutter Island” die we ook niet snapten maar die nog minder bevredigend eindigde en tenslotte van 01.00 uur tot 03.15 uur “Notebook” die we eindelijk wel snapten en aardig in de richting ging van “Feel Good” movie, waar wij (ik) van houden. Tijdens alle films was het wel nodig om af en toe even buiten te kijken en maatregelen te nemen want het was werkelijk niet om te harden! De wind gierde door het want: er was op de Navtex 3 – 5 B voorspeld, welke zou afnemen tot 2 -3 tegen middernacht. Het werd een dikke 7 en waarschijnlijk af en toe 8. De gevolgen werden pas merkbaar toen de wind ging afnemen: de deining ging toen pas goed doorstaan in de haven en we werden werkelijk alle kanten op geslingerd. Ik heb tussen 03.15 uur en 06.15 uur op bed gelegen maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ingeborg zegt dat ze nog wel heeft geslapen. Knap hoor, ik liep de hele verdere nacht met brandende ogen en mijn ziel onder de arm. Ik ging de haven maar eens rond, stond als een zombie op de kant te kijken naar het zichtbaar in kwaliteit afnemen van al mijn duur gekochte landvastveren en kreeg van wanhoop de neiging om in protest tegen de wind in te gaan staan pissen, maar dat compliceert de boel maar op een andere manier. Als ik had gedurfd met camera aan de wal te stappen had ik het “kielzog” aan de boeg, veroorzaakt door het met geweld heen en weer slingeren van de boot, gefilmd. Ik dacht: “daar gaaaaaan mijn veren!!!”

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Woensdag, 20 april 2011

 1. Cees en Aly Gremmen zegt:

  Hoi Willem en Ingeborg,
  Wat jullie allemaal niet doen in zo’n weekje, da’s toch niet te geloven, al die klussen, het lijkt wel werken, waarschijnlijk hebben wij daarom geen boot.
  Maar toch ook wel weer leuk om op zoveel verschillende plekken te komen, wel duur trouwens, sommige van die havens. De foto’s zien er wel heel goed uit vooral ook die van je loopplank, super hoor en die mooie val met ogen ziet er ook heeeeel professioneel uit. Nou genoeg veren in “t gat, we houden jullie in de smiese en mekaar misschien later dit jaar in Greece of zo. Hou “m recht , grtjs Aly en Cees

  Like

 2. linda zegt:

  Leuk truitje heb je aan mam. Komt me bekend voor… 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s