Dinsdag, 3 mei 2011

Moraira – San Antonio de Portmany (Ibiza)

dag datum Wind Weer
Dinsdag 3 mei 2011 3 tot 4 B Zuidwest Zonnig en windveertjes
vertrek aankomst logstand motoruren
07.00 uur 19.00 uur 3771 3572

“Wow, we’re goin’ to Ibiza, wow, to the Mediterranean Sea”! Het is zover. Gisteren met de zenuwen in het lijf rondgelopen voor de oversteek. Het is een afstand van 55 mijl tot de baai van San Antonio . Het weerbericht beloofde (stand van gisteren) windkracht 3, hooguit 4 uit het Zuiden tot Zuidwesten. De Navtex van vandaag maakt er in de loop van de ochtend een windkracht 3 – 5 van. Als we “buiten” komen is het voorlopig windstil maar de deininggolven van de pittige wind van gisteren zijn er nog wel en dat is in het begin niet prettig. De boot wordt alle kanten opgesmeten in een deining van zo’n 2 meter. De wind, voorzover die er is, komt van achteren en de deining komt van voren in. Lekker dan. Pas als we zo’n 15 mijl uit de kust zijn en de hoge kust van het vasteland van Spanje langzaam uit het gezicht verdwijnt wordt de zee wat regelmatiger. De motor blijft 4 uur en drie kwartier bijstaan tot de wind is toegenomen tot boven de acht knopen per uur. Met uitgeboomde kluiver te loevert, kotterzeil en ongereefd grootzeil lopen we dan tussen de 4,2 en 5. 3 knopen over de grond. We varen vrijwel plat voor de wind. De log geeft een snelheid door het water aan van tussen de 2,7 en 3 knopen. Daar klopt dus helemaal niks van. Ik moet ‘t ding echt onderhanden nemen. Langzaam aan beginnen wij te genieten van het zeilen. Het gaat niet hard, maar we zeilen! De Wing IV neemt zoals gebruikelijk op geheel natuurlijke wijze de golven en uiteindelijk kunnen we ons gerustgesteld weer in onze boeken verdiepen. Af en toe kijken we uit over de zee. Bij het kruisen van de Inshore Traffic Zone die hier vlak langs de kust loopt passeren een containerbak en nog iets. Geen zeilschepen te zien. Zijn we echt de enigen die naar Ibiza gaan? Wat zal het daar rustig wezen! De zee is diepblauw en helder van kleur. Dat blijkt wel als een stuk of zes kleine dolfijntjes ons 10 minuten bezighouden op de boeg! Ze zijn goed te zien en af en toe zwemmen ze op hun zij en kijken je aan! Nog geen foto’s genomen. Dat komt nog wel. Eerst op ons gemak genieten. Maar wel goed vasthouden aan de railing natuurlijk, want de boot ligt niet stil. Met af en toe een inzinking blijft de wind “blazen” tussen de 8 en 12 knopen uit het Zuidwesten. Windkracht 4 is het nauwelijks geweest, laat staan 5. Gelukkig maar, wij vonden het wel goed zo! Al op 24 mijl afstand kon ik heel vaag wat contouren van Ibiza zien. Ingeborg niet, maar die wilde haar bril niet pakken en bleef doorlezen in “Handelaar in Koffie” van David Liss. Geloof het of niet: vlak voor Ibiza kwam er een zeilboot uit het noorden die over bakboord aan de wind voer waar wij voor moesten uitwijken! Niet te geloven: urenlang niemand te zien en dan dit!

het ronden van Isla de Conejera met in de achtergrond de baai van San Antonio de Portmany

Na het ronden van Isla de Conejera kon de boom eruit en stoven we (de wind ging toen even lekker doorzetten) onder vol tuig met 7 knopen de baai in en op San Antonio aan. Volgens de pilot is Hannibal (je weet wel: die eikel die een tijdje terug met olifanten de Alpen over trok om de Romeinen mores te leren) geboren op Isla de Conejera, dat in die tijd Carthagaans grondgebied was. Maar ja, Columbus is ook op een heleboel plekken geboren en doodgegaan. San Antonio is een plaats waar om de oude kern aardig wat (lelijke) flatgebouwen zijn neergezet. Op de ankerplaats liggen vrij veel boten.

als je de voorkant bekijkt kun je zien dat het een boot geweest is

De meesten lijken onbewoond en sommigen hebben duidelijk het karakter van “ligger” en “woonboot”. Voor elck wat wils dus. We laten achter het botenveld op 100 meter van het strand het anker vallen en we liggen meteen goed. Er is totaal geen deining (en geen wind). Lezen, eten, slapen. WE ZIJN OP IBIZA, MAM! PARTY TIME! Lin, leuk hier hoor! Effe doorsparen!

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s