Maandag, 9 mei 2011

San Antonio de Portmany (Ibiza) – Cala Bajadella

dag datum Wind Weer
Maandag 9 mei 2011 2 – 3 W – ZW Zonnig
vertrek aankomst logstand motoruren
09.00 uur 11.30 uur 3779,6 3575

Nou, daar gaan we weer hoor! God zegene de greep. Varen maar weer. Het werd tijd. Met een vaartje van 4 knopen over de grond tuffen we door de baai naar de punt van Isla de Conejera. De log wijst 1,4 knopen aan. Nu ben ik het zat. Ik trek de gever uit de romp en ga deze grondig schoonmaken. Dat duurt twintig minuten. Als ik ‘m er weer ingestoken heb geeft ie 2,6 knopen aan. Nog niet goed. Nu nog even calibreren. Ik neem aan dat er geen stroom in de baai staat dus ik zet de log gelijk met de snelheid over de grond. Dan is het goed. Eindelijk gaat ie de werkelijk afgelegde afstanden aangeven. Ondertussen zijn we Conejera gepasseerd en bakboord uit gegaan richting Cala Badella. Het is nog praktisch windstil dus de motor blijft aan helaas. Het duurt niet lang of we zijn er. Een prachtig baaitje met een strandje, wat bootjes aan boeitjes en wij als enige zeilboot. Het water is superhelder; je kunt hier de bodem zien op 14 meter diepte! We zoeken een zandplek uit en het anker dondert met veel kettinggeratel naar beneden. Ik zie ‘m liggen met een “drol” van ketting erbovenop. De wind komt van zee maar is erg zwak dus er gebeurt niks. We liggen op het gewicht van anker en ketting. Ik hang de wifi-antenne onder de eerste zaling en verdomd we hebben ontvangst van een netwerk zonder wachtwoord. Meteen de e-mails lezen. Er is een aardige reactie van Ron, een vriend van de duikvereniging die eind mei in Menorca vakantie gaat houden en die daar ook een paar duiken gaat maken. We gaan proberen dan in de buurt te wezen. We betalen de rekening van tuinman Martin, halen scans die Linda voor ons heeft gemaakt binnen (de rekening voor de nieuwe vloer!), bekijken het weerbericht, lezen een paar weblogs (Joop en Meta gaan nu echt binnenkort vertrekken) en klaar zijn we weer. Na een broodje gaan we snorkelen. Het moet er toch een keer van komen. Het water is koud en ik krijg het ook koud. Ik zie dicht bij de kant (rotsen) een stuk RVS ketting liggen. Ik maak een hoekduik, maar het blijkt iets dieper te zijn dan ik dacht. Toch kan ik ‘m grijpen en uiteraard blijkt ie vast te zitten. Naar adem snakkend schiet ik weer naar boven. Er drijven veel kwallen rond, opletten geblazen dus. Ik wil al gauw weer terug. Ingeborg moet dus ook (alhoewel zij geen last heeft van de kou). Toch even lekker gezwommen; was lang geleden (Marbella). Aan dek onder de dekdouche (Solar Shower). Dit was dan onze eerste echte Cala-ervaring! Ik zeg: was, want we gaan meteen weer weg. De wind blijft naar binnen blazen en ik wil hier niet overnachten. Voort gaat het weer, ankerop. Naar Puerto de Espalmador. Dit is geen haven maar een grote populaire ankerbaai boven Formentera. Daar liggen we beschut als de wind tenminste Oost is, hier aan de westkust staat ie nog steeds Zuidwest tot West.

Cala Bajadella – Espalmador (boven Formentera)

dag datum Wind Weer
Maandag 9 mei 2011 3 – 4 O – NO Zonnig
vertrek aankomst logstand motoruren
14.15 uur 17.30 uur 3794,6 3578,45

Er valt niet te zeilen, te weinig wind en nog tegen ook. Als de koers met de kust mee buigt tussen Isla de Vedra en Ibiza door buigt ook de wind mee, maar dan in tegenovergestelde richting. Vlakbij Vedra speelt voor de boeg een school dolfijnen.

eindelijk een foto van dolfijnen

Niet dichtbij genoeg om fraaie detailopnamen te maken maar ik heb toch maar een paar foto’s genomen. Het blijft iedere keer een belevenis als je die dieren tegenkomt. Vedra is een indrukwekkende klomp steen, heel fotogeniek. Als we naar het Oosten buigen blijft de wind mee (tegen dus) buigen. De wind is nu echt Oost. We willen weer de verkeerde kant op!

indrukwekkende steenklomp, Vedra

Dat is een troost bij de gedachte dat we achter Espalmador willen ankeren maar zeilen is er niet bij, terwijl de wind wel aantrekt tot 14 knopen (tegen wind in kruisen deden wij niet, weet je nog?). Dat hebben we nu ook geleerd: de wind draait vanuit het Oosten met de kust mee naar het Noordwesten en het Noorden. Daar heeft het weerbericht het nooit over. Onze koers kruist de aanvliegroute van de luchthaven bij Ibiza-stad. Een drukte van belang in de lucht: kisten vol met nieuwe voorraad Ennelsen worden aangevoerd. In de tijd dat wij daar varen moeten het een paar duizend zijn, als je ervan uitgaat dat elke kist 300 Ennelsen bevat. Even later krijgen we bezoek van een eenzame dolfijn die nu wat dichterbij voor onze boeg dartelt.

deze is wel aardig

De foto’s hiervan zijn iets beter. We worden maar verwend vandaag! In de doorvaart tussen Espalmador en Ibiza-eiland zien we een gigantisch mega-jacht varen. Het ding moet zeker 70 of 80 meter lang zijn en heeft een mast met 6 zalingen, waarvan de twee onderste 4 grote satellietantennebollen bevatten.

giga-mega

Hij gaat boven Formentera voor anker. Als we de ankerplaats opdraaien zien we daar de Dombo liggen (Hee, jullie ook hier!!??). Dichtbij het strand gaat het anker uit in 4 meter water. Ook hier is het water helder. Zodra de motor uit is krijgen we in de gaten dat vlak naast ons twee charterbakken (Bavaria’s) liggen met elk 10 of 12 jonge Polen zonder Akela’s aan boord. Nou dan weet je het wel! Ze maken een ongelooflijke teringherrie, zowel aan de wal, in het water als op de boot. We moeten er maar aan wennen, want het zal hier deze reis niet bij blijven denk ik (wij maakten vroeger nooit herrie!). Als we de boel op orde hebben roeien we naar de Dombo. Karel en Ineke ontvangen ons gastvrij met een biertje en een nootje en we praten lekker bij hoe we tot nu toe “zijn gevaren” en nog wat andere dingen. Altijd leuk om bekenden tegen te komen. Dat heb je ook nodig anders is het maar een eenzame boel. Veel te laat gaan we terug naar boord waar van eten maken niks meer terechtkomt. Morgen maar weer. In het donker zien we in de verte een hoge mast met 6 felle lichten over de hele lengte van onder naar boven. Kijk, zegt Ingeborg, daar staat een TV- of GSM-straalzender toren. Ik zeg: nee Ing, dat is de mast van dat mega-jacht dat daar voor anker ligt, weet je nog wel? Hij heeft alleen een beetje veel ankerlichten aan gedaan. Oh ja. Het was me het dagje wel. Veel meegemaakt.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s