Donderdag, 19 mei 2011

Palma de Mallorca 3 – naar Soller (per boemeltje)

Het bekende ritueel: opstaan, aankleden, vissen voeren, eten (klein broodje kaas, meer krijg ik er niet in), koppie thee (groene), halve sinaasappel en klaarmaken voor het boemeltje naar Soller. Soller is een mooi plaatsje met een mooie haven en ankerbaai aan de westkust van Mallorca. Misschien komen we er ook nog met de boot, maar nu gaan we met de trein, die hier al vanaf het begin van de twintigste eeuw loopt, in ongewijzigde vorm. Als we met de rugzak op klaarstaan voor vertrek komt de havenmeester (Jorge) ons vertellen, met duizend excuses, dat we moeten verkassen naar de miljoenensteiger: Pantalan 3, numero 46, omdat de eigenaar van de “box” waar wij liggen vandaag terug komt. OK, ik zit nergens mee, in 5 minuten gooien we los met de rugzak nog op, varen om, persen de boot tussen een 70- en een 50-voets motorjacht en groeten de havenmeester die nog steeds dezelfde excuses staat te stamelen. Aardige lui die Spanjaarden. Met bus 1 die vlak voor de jachthaven stopt, rijden we in 10 minuten naar de Plaza d’Espanya aan de rand van het levendige centrum van Palma. Tegenover het busstation is het oude station van het boemeltje naar  Soller. Het is echt een toeristisch gebeuren. Dat blijkt wel uit de prijs: 17 euro voor een retourtje per persoon. De trein vertrekt pas over een uur (12.15 uur) dus we doen een bakje kafee Americano op een terrasje. Deze prijs valt weer mee: 3.10 euro voor 2 koppies. Ik vertel al die prijzen ter informatie. Sommige dingen zijn prijzig maar vaak ook valt het mee. Het eten en drinken in de horeca kan ook op Mallorca best goedkoop (naar Nederlandse begrippen). We zitten natuurlijk wel nog steeds in het laagseizoen. We genieten van het langslopende volk en een bedelende accordeonist. Hij speelt 5 minuten en gaat dan een half uur bij de tafeltjes langs om geld op te halen. Dat zit hem niet glad; niemand is er van gediend. Te 12.00 uur zitten we in de trein die proppie val is. Vrijwel uitsluitend Duitsers van alle leeftijden. Hebben die allemaal vakantie dan? De rit voert ons langzaam door de buitenwijk van Palma en dan door een soort niemandsland waar wat zwervers in hutten onder een viaduct wonen; het is heel jammer dat ik dat niet voor de camera kreeg. Veel graffiti en erven vol troep.

een trekpleister gezien vanuit het boemeltje naar Soller

ik vind het wel kunstig

Daarna wordt het beter. Boomgaarden, steeds fraaiere huizen en tenslotte de bergen die het Westen van het eiland bedekken. Het gaat niet snel. Door een lange tunnel komen we uit boven Soller waar een ogenblik gestopt wordt om de mensen de kans te geven het uitzicht op het stadje van bovenaf te fotograferen. De meesten stappen dan ook uit om meteen een paar sigaretten naar binnen te zuigen. Ik maak twee foto’s van Soller uit het raampje van de trein want we moeten vandaag nog lang genoeg op onze benen staan.

Soller van bovenaf

Verder gaat het. Te 13.25 uur arriveert de trein op het stationnetje van Soller. Direct buiten het station zal het trammetje stoppen waar je mee verder kunt naar de Puerto de Soller. De haven is namelijk nog een eindje verder. Dit trammetje kost 4 euro per persoon per rit (16 euro totaal dus voor ons!). Alle Duitsers komen ook op het idee om naar de haven te gaan. Het trammetje zit dus ook bomvol. Als ik het zo even snel uitreken wordt iemand heel snel rijk van deze business. Vooral in het hoogseizoen zal het een gekkenhuis zijn. Omdat het erg langzaam gaat duurt het nog een klein half uur voor we stervend van de honger op het terras van El Pirata neerstrijken. We nemen een fles wijn een fles water en baguettes met tonijn, tomaat, salade, kaas en olijven, etc. Lekker hoor, voor twee tientjes. De wijn was het duurst (11 euro). Na het eten slenteren we op ons gemak rond de haven en bekijken de baai, de boten, de ankeraars, de winkeltjes. Samen met alle andere Duitse toeristen. We schieten driftig plaatjes, kijk maar:

mooie baai, Nederlandse charterbak “Iduna”, ligt al jaren te koop, mijn boot ook trouwens

als Ingeborg netten ziet gaat ze er touwtjes uittrekken

bootjes

Ik weet dat er een ingelaste treinrit is: om 17.30 uur. De laatste is om 18.30 uur. Die zal wel erg druk zijn. Als we bij de eindhalte van het trammetje komen om een uur of 17.00 uur zien we dat (alweer) de Duitsers ook op dat idee gekomen zijn. We gaan nog maar even op een terras zitten om de drukte aan te kijken en eten als de tram vertrokken is nog een ijsje.

Alle Duitsers wachten op de tram

Er komt nog een tram en daar stappen we op en blijven op het buitenbalkon staan, veel leuker. Om een kort verhaal lang te maken: uiteindelijk bereiken we heelhuids, na een rit gevuld met Duits gekakel achter mijn rug (ze stopte echt geen seconde!): Palma. Even staan wij op de bus naar de haven te wachten maar dan bedenk ik me dat we net zo goed kunnen gaan lopen. Het is wel een eind maar het blijkt goed te doen. Je komt dwars door het drukke en gezellige centrum en je loopt vrij eenvoudig richting kathedraal. Het is 19.00 uur als we nog even een tapasbar induiken voor een lichte avondmaaltijd: 2 bakkies tapas (verrukkelijk!) met brood en ieder twee drankjes. Daarna is het wel klaar. T.a.b. (=terug aan boord) geskypt met Olga. Dat lukte niet zo goed. Het bericht van 18 mei op de weblog geplaatst. Wat verder nog? Maffen.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Donderdag, 19 mei 2011

  1. bart en lies zegt:

    hoi luitjes,
    wat zijn jullie al opgeschoten, en wat een mooie foto’s staan erbij jullie zien wel veel,wij zijn inmiddels thuis en gaan ook weer even varen naar de wadden ja niet zo ver als jullie ha ha, ik zat gister nog even de foto’s te bekijken van moraira, het was wel gezellig met z’n alle zo he, lui doe voorzichtig en behouden vaart ik mail nog wel een keer gr bart en lies

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s