Maandag, 23 mei 2011

Puerto de Soller 2

Naar foto’s hoef je niet te zoeken want die zijn er niet. Vandaag is de dag dat ik duiken mag (moet). We moeten eerst een beetje op gang komen met het verder klaar leggen van de spullen en nadenken over de logistiek want dat is belangrijk op een boot als de onze, die ten enenmale ongeschikt is om duiken vanaf te maken. Ingeborg wil vanuit het bootje te water en daar haar vest aantrekken en ik wil met de commando-sprong maar het poortje in de railing is erg smal. Het risico dat je blijft hangen is groot. Bovendien ligt de boot geen seconde stil vanwege de deining die behoorlijk naar binnen toe doorstaat (het slapen was vannacht ook al geen lolletje). Uiteindelijk komen we veilig te water en na de buddy-check laten we ons zakken. We hebben ieder 12 kilo lood bij ons en dat is voor mij te veel: ik moet steeds een beetje lucht in mijn vest pompen om op niveau te blijven. Eerst ga ik de zinkanode achter de schroef vervangen want daar is helemaal niks meer van over. Met Ingeborg d’r hulp lukt het uitstekend. Ik heb een emmer met gewichten onder water gehangen waar ik het gereedschap en de anode uithaal. Binnen 10 minuten is de klus geklaard. Daarna boenen en schrobben. We houden het een uur vol. Het is ongelooflijk zo taai als de groene rotzooi aan de romp gegroeid is. Toch lukt het een flink deel schoon te krijgen. Amechtig hijgend komen we boven en besluiten het voor gezien te houden voor vandaag. We trekken ons stabjack met de luchtfles uit in het water en hangen die aan de rubberboot. Vervolgens leg ik Ingeborg d’r loodgordel met veel moeite in de rubberboot en als ik de mijne wil doen blijkt dat teveel moeite te zijn want ik laat ‘m uit m’n poten glippen en hij ligt binnen een kwart seconde 7 meter lager op de bodem. Ingeborg gaat ‘m wel even halen, de dappere dodo! Gelukkig kun je alles van grote afstand zien liggen. Vervolgens krijg je het omgekeerde ritueel: alles aan boord krijgen en afspoelen. Het afspoelen van de grote dingen doen we aan de kant bij een kraan op een steiger die we gisteren al in het snotje hadden. De rest van de middag tot 16.00 uur wordt besteed aan de broodnodige rust. Een telefoontje van Marijn: alles goed! Ze liggen nu 80 mijl uit de kust van Libie, goed zo. Ze gaan nog 1 keer naar Kreta voor rust en recreatie en later 1 keer naar Valetta op Malta. Dan is het tijd om naar huis te gaan (eind juni). De gehele bemanning stapt dan over op de Hr Ms Middelburg die onderweg is naar de Med. De bemanning van de Hr Ms Middelburg blijft met de Hr Ms Haarlem tot de missie is afgelopen. Na dit goede bericht is het tijd voor een gezellig bezoek aan de “Kostat”, een custom built schip van 46 voet (ontwerp: bureau E.G. v.d. Stadt) waar we zeer gastvrij worden ontvangen door Fred en Marian. Fred heeft speciaal voor ons in zijn nieuwe oven een appeltaart gebakken met appel (logisch) en rozijnen en rum, hoe vind je dat!!? Hun vorige oven was kapot en volgens Marian waren ze daardoor zeer ontmand. Fred zegt dat ze wel vaker dat soort grapjes maakt en voegt haar toe: je lult uit je bek. We liggen dubbel met z’n allen. Zij leven aan boord, zijn 2 jaar geleden vertrokken, hebben de Med gedaan tot en met Tunesië maar zijn nu wel toe aan de Atlantische Oceaan en een rondje wereld. Zij zijn dus op weg naar het westen. Wij naar het Oosten, zo gaan die dingen. Het is heel gezellig, we lachen wat af. Zij laten ons hun boot bezichtigen, die van alle snufjes, door Fred zelf aangebracht, is voorzien. Echt een geweldig leefschip. Vervelend dat we na 1 bezoek alweer definitief afscheid moeten nemen, maar zo gaan die dingen (had ik dat al gezegd?). We wisselen e-mailadressen en webloggegevens (www.kostat.nl) uit zodat we mekaar een beetje kunnen volgen. Morgen gaan wij verder naar Pollensa en zij blijven hier tot 28 mei om de finale Barcelona – Manchester United te bekijken in Catalaans verband (Mallorca is eigenlijk Catalaans) waar ik me wel wat bij kan voorstellen. Ik denk dat wij dat maar op Menorca moeten gaan bekijken, lijkt me ook wel leuk!

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Maandag, 23 mei 2011

  1. Hoi. Je bent een uitspraak van die ezel vergeten in je logboek te zetten. Weet je het nog?????? (Ook een van Marian) Gaan jullie altijd meteen na aankomst de boot schoonmaken met de duikpakken aan, of valt dat nog wel mee. Liggen jullie nog steeds in de baai van Pollensa of al richting Menorca. We lezen het wel. Groetjes van Fred en Marian.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s