Woensdag, 1 juni 2011

Mahon 2  –  Marina Estrella (Sunseekerkade)

Dit is een van de merkwaardigste dagen van onze reis. Ron belde ons gisteravond of we zin hadden mee te gaan met een bustoer over het eiland. Alhoewel wij ons daar niet zoveel bij kunnen voorstellen zeiden wij natuurlijk meteen ja; een geheel nieuwe ervaring voor ons. We moeten dan wel om 07.15 uur de eerste bus nemen naar Son Bou om tijdig klaar te staan op het oppikpunt van de toerbus, vlak bij het hotel van Ron en Kitty. Zij hebben dit al eerder gedaan, dus ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat zij dit ook een beetje voor ons doen en dat maakt ons helemaal warm van binnen. Nou ja, mij in elk geval. In Son Bou aangekomen drinken we eerst een koppie koffie in de ontbijtzaal van het hotel, we zijn toch “all in”, dus dat maakt niet uit. Vervolgens trekken wij op naar de opstapplaats, gewoon de lijnbushalte, waar men net bezig is nieuwe lijnen op het wegdek te trekken. Dan komt de toerbus, een niet zo nieuwe, maar hij heeft wel airco. We worden welkom geheten door Rafael, zo blijkt hij te heten. Omdat ik hem nog niet ken kijk ik een beetje bevreemd tegen hem aan. Wat is dat voor een verwijfde, geaffecteerde vogel? En dan die schoenen van hem en dat kapsel!

sukke was ik nog niet tegengekomen

Afijn, we wachten af. Een beetje achter in de bus zoeken we met zijn vieren een plaatsje, Ingeborg en Kitty links van het gangpad en Ron en ik rechts. Nog een paar klanten stappen in. Er zaten al een paar mensen in de bus. Hij is lang niet vol. Nog twee opstapplaatsen leveren een gezelschap op van in totaal 33 mensen à raison van 26 euro per persoon. Voor dat bedrag krijgen wij een toer naar verschillende plaatsen met bezienswaardigheden, maar vooral met voor toeristen kennelijk aantrekkelijk bevonden restaurants, bedrijven, winkels en dat soort dingen waar je mooie spullen kunt kopen of koffie kunt drinken of de lunch gebruiken. Rafael heeft een 1-mansbedrijf, d.w.z. hij organiseert dit in zijn eentje en hij doet het al 33 jaar. Veel relaties dus met die bedrijven en hij zal wel commissie krijgen, maar wij krijgen ook veel: een speciale koek van Menorca bij de koffie in een restaurant in Fornells, een werkelijk redelijk geprijsde lunch in Mercadal inclusief fles wijn, een glas champagne bij een leer fashionshow en een likeurproeverij in Mahon waar je, als je wilt, ongecontroleerd je gang kunt gaan!

Cala Galdana, bij noordelijke winden lig je hier prima

in het Noorden bij Fornells gaat het flink tekeer

Rafael legt de cactussen uit (ergens in een tuin bij Fornells)

Rafael heeft overal een vinger in de pap

een glaasje sjampoepel bij de leer fashionshow

de serveerster is ook mannequin

deze liep erg hard, vandaar dat ie onscherp is

en nummer drie was al met modellenpensioen maar werd toch nog een keer opgeroepen

Maar het hoogtepunt van de toer is Rafael zelf! Ongelooflijk zo enthousiast, gedreven, dynamisch maar vooral: ongeremd hij zijn werk als reisleider doet. Zijn ongebreidelde, vaak nergens op slaande, maar door zijn stem en gebruik van de Engelse taal uitermate komisch aandoende uitleg door de boordmicrofoon van hetgeen er te zien en te beleven zou zijn, is uniek. Om hem zou ik die toer zo weer doen. Bij iedereen genereert hij nu en dan hilariteit. Op een gegeven moment heeft hij het, vanwege het slechte weer, erover dat het vandaag geen zin heeft om “op de bitches te zitten”, terwijl hij natuurlijk “the beaches” bedoelt. Lache man! Desgevraagd, naar aanleiding van een verhaal van hem over een Italiaans maffia-lid dat hier een grote villa bij Cala Galdana heeft, deelt hij mij mede dat hij zelf bij zijn moeder woont en in de winter drie keer met vakantie gaat want dan is er op Menorca geen donder te beleven. Een gedenkwaardige dag! In Mahon, na het bezoek aan de Gin distilleerderij, stappen wij uit. We missen dus de kaasfabriek en het winkelen ergens in een supermarkt maar we zijn nu dicht bij huis en hoeven dan niet moeilijk te doen met bussen vanuit Son Bou, waar de toer vanavond pas stopt.

Rafael laat de hele groep poseren als ik zeg dat ik een foto ga maken

je kunt hier proeven zoveel je wilt; als een kanon de deur uit voor noppes

33 jaar in het vak en nog steeds enthousiast

Ron probeert diep in het glaasje te kijken

Rafael is geschokt dat we uitstappen maar neemt hartelijk afscheid van ons. Even denk ik dat hij me wil kussen. Dag Rafael! Veel succes met je business. Met Ron en Kitty spreken we af dat we morgen met de bus naar Son Bou komen om twee duiken te maken.

hij is de grootste bezienswaardigheid van de excursie

we hebben het naar ons zin vandaag

tot morgen, jongens!

Moe maar voldaan stappen Ingeborg en ik langs de kade naar huis.

moe maar voldaan

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s