Zaterdag, 4 juni 2011

Mahon 5 – Marina Estrella (Sunseeker-kade)

Duikdag nummer twee. Wederom met de bus van 08.30 uur gaan we op weg naar Son Bou Scuba duikcentrum te Son Bou. We kennen nu de weg. Appeltje eitje. Wachten op de bank onder het afdak.

onder het afdak kijken naar de katten

Voor tussen de middag kopen we een sausijs en twee puddingbroodjes bij de bakker, buren van Joop en Muriel, heel handig. De duikspullen zijn hier nog dus we hoefden niks mee te slepen, behalve onszelf. Al gauw zijn ook Ron en Kitty van de partij en ook Mike, een Engelsman die de komende zomer Joop en Muriel als assistent-instructeur gaat helpen (hij is Divemaster), voegt zich bij ons.

kennismaken met Mike

Hij blijkt een heel open, aardige vent te zijn die heel makkelijk over van alles en nog wat praat. Hij heeft in de Royal Air Force gezeten en bij British Aerospace en heeft in de Perzische Golf leren duiken zonder enige theoretische kennis. Dat heeft hij de afgelopen maanden in Engeland ingehaald; daar heeft hij in 4 maanden 60 duiken gemaakt in donker water en zijn Divemaster brevet gehaald. Als Joop en Muriel er ook zijn komt er koffie. Het gezelschap is vandaag niet zo groot; we zijn met z’n negenen plus nog een Spanjaard die met zijn eigen auto komt. Vandaag gaan we naar Punta Grossa, ergens in de buurt van Fornells in het Noorden van het eiland. De plek van tewatergaan is makkelijker dan bij Cala d’en Font zegt men. Een bochtige autorit brengt ons naar de plek van bestemming, wederom een berm in de bocht van een weggetje tussen villa’s met zwembaden in.

gewoon op de openbare weg; ik krijg steeds meer respect voor de tolerantie van de Spanjaarden! Niemand maakt er een probleem van.

Na de spullen klaargemaakt te hebben krijgen we van Joop op de rotsen boven de duikplek een briefing. We maken eerst een eenvoudige duik langs de westkant van de baai en de tweede duik zal ons door de “Swiss Cheese” leiden, een stelsel van niet al te moeilijke tunnels en grotten in een grote rots in het midden van het baaitje. Mike en Joop brengen de duiksets van Ingeborg en mij naar de waterkant hetgeen de gang over de rotspartijen voor ons een stuk lichter maakt. Het is hier iets simpeler om je spullen om te hangen en te water te gaan. Alleen is met de aanlandige wind die er nog staat het wateroppervlak vergeven van de paarse, kleine kwallen met een lange netelstaart, die gemeen kunnen prikken. We zorgen ervoor dat we geheel bedekt zijn met handschoenen en hoofdkap om dat risico zoveel mogelijk te beperken. Ron wordt lelijk op het kleine strookje van zijn wang dat nog bloot ligt, te pakken genomen.

dit is zo’n geniepige gluiperd (foto: Ron Schmeddes)

Hij duikt gewoon door; hij zegt dat het net is of je door een brandnetel bent geprikt. Al maaiend met de armen werken we ons naar het diepe deel waar we afdalen en de duik een aanvang neemt. Ik voel me al meer op mijn gemak. Mijn nieuwe bril doet het voortreffelijk en we peddelen lekker een eind weg langs de rotsen over het zeegras, rotsen, enzovoort. Ingeborg wijst ons op een Sepia, die ik op de foto kan nemen; hij is niet best, maar het is bewijs.

dit is een sepia; zie je ‘m?

deze is beter (foto: Ron Schmeddes)

Daarna worden we ingehaald door een grote school vissen; ik kan maar niet onthouden hoe die dingen heten. Volgens Ron zijn het makrelen. Ik zet de foto van die beesten hierbij.

een school viffen

dit is Ingeborg weer

De duik duurt 45 minuten en met de voorgeschreven hoeveelheid restlucht komen we tussen de kwallen boven. Mike en Joop slepen de sets weer helemaal naar boven om de cilinders te kunnen verwisselen. Geweldig! Ook nu een muesli-reep en een blikje fris en voor je het weet kun je weer naar de waterkant voor de tweede duik.

Joop blijft ook in de pauze hard aan het werk

Ik neem nu mijn camera niet mee, want we gaan de grotten in, de “Swiss Cheese” en dan heb ik genoeg aan het zoeken naar de knop van de duiklamp. Het zijn “caverns” waarbij je al gauw de uitgang kunt zien, dus minder moeilijk dan de kathedraal. Het wordt een heel interessante duik met een grote octopus en naaktslakken tegen de wanden van de grotten.

Octopoessie (foto: Ron Schmeddes)

naaktslak (foto: ron Schmeddes)

Ingeborg ziet een grote murene onder zich zwemmen. Door een blazende automaat in het begin heeft Mike aan het eind te weinig lucht en moet bij Joop aan de octopus hangen tot we bij het exitpunt zijn aangekomen. Ach je maakt wat mee. Heel mooie duik was dit! In recordtempo, althans zo voelt dat aan, zijn we omgekleed, de spullen in de aanhanger gegooid en hop op weg naar de duikbasis in Son Bou. Daar sluiten we af met koffie, spullen verzamelen en in de tassen proppen, want voorlopig houden we het duiken even voor gezien, ook gelet op de centjes, weetjewel.

even tijd voor een koppie koffie, oh nee, hier is het alweer bier

Ik moet zeggen dat we prima ontvangen zijn door Joop en Muriel en dat zij daar met hun Son Bou Scuba een heel leuk duikcentrum hebben met een gemoedelijke sfeer en een zeer goede service. Ondertussen is het keihard gaan plenzen en moeten we door de plassen naar de bushalte rennen. Ron en Kitty rijden het stukje van het duikcentrum naar het hotel mee in de bus. Daarna is het: tot ziens jongens, we zien mekaar waarschijnlijk dinsdag 7 juni  weer als Ron en Kitty naar de markt in Mahon komen. In Mahon lopen we met loodzware rolklonten door de straten te ratelen op weg naar de boot. Op de boot gooien we de boel uit de tassen, maar daar blijft het bij. Morgen spoelen we de zooi nog een keer op ons gemak na. Hopelijk blijft het droog (naar weerberichten kijken we effe niet meer). We eten een makkelijke hap en daarna: moe maar voldaan………..

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zaterdag, 4 juni 2011

  1. Frits hartman zegt:

    Dag Ing en Wim, mooie verhalen zeg, overgens,als je in turkije komt kun je wellicht een gouden tand laten zetten, staat wel lekker blits, in alle gevallen. Wij gaan richting wad, moet het dit jaar wat rustig aan doen, bovendien is het weer niet zo geweldig, steeds ZW en dan nog teveel. Zeg Wim, ik had een schrijffout in mijn email adres gezet, het is frehartman@gmail.com (had voor de l een t geschreven)…. zeg veel plezier, groet, Olga en Frits

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s