Woensdag, 6 juli 2011

Carloforte (Isla di San Pietro) – Porto Zafferano

dag datum Wind Weer
Woensdag 6 juli 2011 NW  0 tot 6 Beaufort Zon
vertrek aankomst logstand motoruren
07.30 uur 14.00 uur 4384,6 3684,49

Omdat we gisteren alles al hadden klaargemaakt voor vertrek hoeven we vanmorgen alleen nog maar de Duitse en de andere landvasten los te gooien en de mooringlijn achter in het water te laten zakken en geruisloos te vertrekken. Er lijkt een windje te staan uit de goeie richting. Dat belooft wat. In de haven tuigen we op en sukkelen tussen de havenhoofden door naar buiten.

Dag Carloforte op Isla San Pietro

daar ergens lagen wij

Na een half uurtje zet ik de spiboom in de kluiver en dan lopen we een vaart van 2,4 tot 3,2 knopen. Dat vind ik aanvaardbaar, gezien de dieselprijs hier. We kijken voortdurend over de reling naar de bodem die tot op een diepte van 18 meter goed zichtbaar blijft. We zien Calasetta op het (schier)eiland San Antiocho aan bakboord. Ook daar een jachthaven met allemaal masten enzo. Die slaan we maar over. Je kunt niet alle havens aandoen. Als we onder het eiland San Pietro, dat aan stuurboord ligt, uitkomen doet de invloed van de “Grote Zee” zich weer gelden: tukgolven, terwijl de wind afneemt waardoor de snelheid terugloopt tot beneden de 2 knopen.

hier kun je zien dat we onderweg zijn

De motor gaat een paar uurtjes bij tot we om San Antiocho heen zijn, het eiland Isla Vacca links aan ons voorbij trekt en de wind aan. Als de windmeter 10 of 11 knopen aangeeft gaat de boom er weer in en de giek aan lij en we kunnen zeilen! De wind neemt zelfs toe tot 20 knopen en dat was niet voorspeld, maar mij hoor je niet klagen. We treinen er overheen! Vandaag zien we wel wat jachten in de verte, het wordt dus drukker. Als we bij Capo Teulada naar het Noordoosten opsteken krijgen we last van valwinden, zo vlak onder de kust. Na een paar mijl zien we een baai, genaamd Porto Zafferano dat met deze wind een prima hoge wal oplevert en waar je prachtig kunt ankeren in ondiep water met een mooie zandbodem. Er liggen een antal RIB’s bij het strand voor anker en het strand wordt bevolkt door (niet al te veel) Italiaanse gezinnetjes met kinderen. Een zeiljacht dat ons op de motor vanaf Carloforte voorbijspeerde ligt er ook. In 4,3 meter water laat ik het anker zakken met een meter of 18 aan ketting. Je kunt alles goed zien liggen, zo helder is het water. De wind is nog pittig maar in de beschutting van de buiskap is het goed uit te houden. Vandaag kijken we de boel maar eens aan. Ik zet de kortegolfradio op de achterbank en bind de antenne met een tijrippie tegen het achterstag aan en we luisteren naar Radio Tour de France en het nieuws uit Nederland. Onnodig te zeggen dat we ook wat tijd besteden aan het lezen van onze boeken en het nuttigen van de nodige consumpties. Ik probeer telefonisch contact met Marijn te krijgen maar dat lukt niet omdat hij onderweg is naar Den Helder. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het rustiger om ons heen. De een na de andere RIB vertrekt richting Port Teulada, de volgende jachthaven verderop. Eigenlijk vind ik dat niet leuk. Straks liggen we hier geheel alleen. Kijk, rust om je heen is goed maar je moet niet overdrijven. Gelukkig komt een Italiaans jacht van de overkant van de baai deze kant op en laat zijn anker bijna op dat van ons vallen. Dat is nou ook weer overdreven. De wind is inmiddels geheel verdwenen en we dobberen maar wat boven onze ketting.

zonsondergang boven Porto Zafferano

Dat zal zo blijven tot de volgende ochtend. We eten sperzieboontjes, gebakken ei en kleffe piepers. Ik wou dat ik hier Opperdoezer Ronde kon krijgen! Ik schiet aardig op in mijn historische roman over de “Carribean” van James A. Michener: ik heb al zo’n 500.000 dooie slaven en 200.000 dooie slavenhouders achter de kiezen.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s