Donderdag, 7 juli 2011

Porto Zafferano – Porto Teulada

dag datum Wind Weer
Donderdag  7 juli 2011 OZO 3 tot 5 Beaufort Zon
vertrek aankomst logstand motoruren
18.30 uur 19.30 uur 4390,1 3685,53

Als ik snags twee keer opsta om te toiletteren zie ik dat we, hoewel het windstil is, met de kont naar het strand toe liggen. Nou ja, als ik straks weer wakker word komt dat wel goed. Lekker rustig is het, geen wind. Veel sterren, een maansikkeltje, maar toch aardedonker. Te 07.15 uur moet ik weer. Het is dan licht en we liggen nog steeds met de kont naar het strand. Ik kijk buiten overboord. Het is spiegelglad en je ziet de schaduw van de boot op de bodem, heel apart.

onze schaduw ligt op de bodem

mooi jasje, he?

De Italianen naast ons springen al te water voor een “ochtendzwem”. Ik heb van de week een aantal malen geprobeerd Marijn te bereiken en dat was niet gelukt. Nu wel. Hij ligt op de rede van Den Helder te wachten tot ze naar binnen kunnen. Hij heeft weinig tijd. We wensen hem wel thuis en een prettige vakantie. Dat ie misschien op TV komt met het opspelden van de herinneringsmedaille door de minister kan hem maar weinig boeien. Ik maak het bijbootje klaar voor een tocht naar het strand. Ingeborg komt er ook uit en maakt het ontbijt klaar: kiwi, sinaasappel, broodje en thee. Eerst maar even lezen en uitrusten, om ons heen kijken en luisteren naar de Wereldomroep of die wat zeggen over de ontvangst van de bemanning van de Hr Ms Haarlem in Den Helder, deze morgen. Daar is dus geen sprake van. Men blijft maar doorzemelen over Melkert, die weer een andere baan moet hebben en over die mevrouw die is teruggevonden in Spanje, na een avontuurlijke wandeling van drie weken. De Wereldomroep heeft waarschijnlijk weinig geld want de herhalingen tot vervelens toe “zijn niet van de lucht”. De wind begint langzaam op te steken, nog steeds uit Oostelijke richtingen, waardoor een lagerwal situatie ontstaat. Geeft niks als het binnen de perken blijft. Het CQR-anker houdt uitstekend in zand. De RIB die gisteren ook al naast ons voor anker lag komt weer aanvaren en gaat op precies dezelfde plek liggen. De mevrouw gaat het strand bewandelen, heen en weer, telkens weer, een stuk of 30 keer. Mannie gaat vullis van het strand rapen (dan is ie nog wel een half jaartje bezig) en aan de voet van de duinenrij op 1 plek verzamelen. Hij doet wat hij kan. Gezellig. Na de koffie roeien wij ook naar het strand en verkennen de boel een beetje. We ontdekken een hele zooi “bommen en granaten” op het strand.

bom 1

bom 2

bom 3

bom 4

De Italiaan, die ons vraagt of wij Engels spreken (!), vertelt ons dat dit hier een oefengebied is voor de Italiaanse militairen in de periode van september tot juli, dus we moeten niet de duinen in en de heuvels over want dat is gevaarlijk. OK, bedankt voor de waarschuwing. Toch wel aardig van hem.

“Crocs on the Rocks”

Na nog wat heen en weer dartelen over het strand roeien we terug naar de boot, waarbij we merken dat de wind is toegenomen, nog immer OZO. Koffie, luns, koffie, lezen, Wereldomroep (Radio Tour de France) en dan moeten we toch echt even zwemmen hoor. Ingeborg gaat met een borstel aan het werk en ik maak onderwaterfoto’s met de Sealife camera. Het werd tijd. De aangroei van het OWS (=onderwaterschip) valt eigenlijk wel mee. Het is nog steeds niet ideaal, maar Ingeborg doet haar best.

Ingeborg doet haar best

Het is onder water helderder dan boven water

mooi, he?

Na een half uur krijg ik het al koud. De wind is nog meer toegenomen en de golven worden hoger. Zittend op een slingerend dek nemen we een douche met de Solar shower die toch wel prachtig werk doet. De rest van de middag en vooravond zitten we te kijken, af en toe lezend, drinkend, naar de ontwikkeling van de wind en -richting. De RIB’s verdwijnen successievelijk allemaal richting Porto Teulada en om 18.30 uur besluit ik ook maar te vertrekken want het ziet er dit keer niet naar uit dat de wind gaat liggen en de dieptemeter geeft nu 2,8 meter aan, hetgeen betekent dat we toch wel een beetje in de richting van het strand zijn gekacheld. Bovendien is het niet comfortabel meer, dat op en neer gehengst van het schip aan zijn ketting. Het anker gaat op en ik moet 2000 toeren draaien om een snelheid van 5 plus knopen te halen tegen de golven in. Na een uur leggen we aan in het 5 mijl verderop gelegen Porto Teulada, een jachthaven in “the middle of nowhere”, geen winkels, geen dorp, niks.

Marina Porto Teulada

Er schijnt een camping in de buurt te zijn met een winkel. Enfin, we zien wel. De ontvangst is hier wat koeler, maar niet onvriendelijk. We moeten 43 euro betalen voor onze echte lengte: 12.20 m. want hier nemen ze de gegevens van je papieren over. Bummer. Onze buurman aan stuurboord is een Italiaan, die vloeibaar Engels spreekt (beter dan ik) en zijn boot (Bavaria 39) in Cagliari voor een weekje vakantie heeft gehuurd en hij woont momenteel met vrouw en 2 kinderen in Nederland in Amstelveen! Geinig dat soort contacten! Te 09.00 uur eten wij gekookte lof met kaas en ham en piepertjes (geen Opperdoezen). Ma en Linda hebben vandaag naar alle nieuwszenders gekeken maar niets gezien van de ontvangst in Den Helder van de bemanning van de Hr Ms Haarlem. Na het eten pers ik dit bericht over vandaag eruit (en ook die over gisteren). Nu nog ergens een wifi router vinden (want dat hebben ze hier ook niet) en we zijn weer bij.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s