Dinsdag, 19 juli 2011

Trapani 4

Vandaag gaan we het beleven: een hele uitstap gaan we maken! Die berg achter Trapani intrigeert ons al een paar dagen. De rubberboot is na een paar keer aanleggen aan de openbare stadskade nog steeds in ons bezit dus heb ik het (misplaatste?) vertrouwen dat het vandaag ook wel een paar uurtjes kan. Het ritueel dat ik gisteren ook al beschreef vindt weer plaats en te 09.00 uur plokkeren wij naar de stad. Een lange wandeling brengt ons op het reeds verkende Piazza Vittorio Emanuele II.

Triton-fontein op het Piazza Vittiorio Emmanuele II, achter de bushalte

en daar heb je de man zelf

Daar is een bushalte voor diverse buslijnen, waaronder nr. 23 die ons naar het Stazione Funivia (=kabelbaanstation) aan de rand van de stad moet brengen. Het duurt even voordat ie komt. Een attente dame wijst ons, als ie dan eindelijk opdaagt, op het nummer dat boven de voorruit staat. Mille Grazie, Signora! Ze zag aan ons natuurlijk dat we toeristen waren en dat we de berg opwilden. In de bus houd ik angstvallig aan de hand van het plattegrondje van de stad bij welke straten allemaal voorbij komen om het moment van uitstappen te kunnen bepalen. Het blijkt dat als het moment daar is, opeens iedereen in de bus weet dat we naar de “Funivia” moeten, want ze zeggen allemaal: hier moet je eruit, nee nee, niet op de knop drukken, even wachten, ja nu, hier moet je eruit! Lachen man! Wij bedanken iedereen uitbundig: grazie,grazie! Arrivederci! Molto Bene! Geweldig! Met nog twee dames uit de bus, die ook naar boven willen, wandelen wij in de door de buspassagiers collectief aangegeven richting naar het “dalstation” van de kabelbaan. Daar aangekomen blijkt de kabelbaan, vanwege onderhoudswerkzaamheden gesloten te zijn tot 13.00 uur, terwijl het nu pas 10.30 uur is. Godgloeiende! De buurt is niet bepaald schilderachtig, geen horeca-tent te zien, wat moeten we nu? Twee en een half uur wachten? We hangen nog wat rond, de dames blazen alweer de aftocht, wij kijken het nog even aan. Dan komt uit een zijstraat een meneer en zijn dochter, die ook naar boven willen. Hij spreekt een beetje Engels en zegt wacht maar, ik ga wel even informeren en krijgt hetzelfde als wij te horen: 13.00 uur en niet eerder. Mooi, zegt ie, ga maar met me mee, ik breng jullie wel naar boven! Hoezo, ik bedoel, hoe bedoel u? Nou, ik moet toch naar boven en dan kan ik jullie wel meenemen in de auto. Ooh, geweldig! Meent u dat nou? Jazeker! Ga maar mee. Wij mee naar de zijstraat waar een gloednieuwe Toyota SUV met airco staat. Wij achterin. Onderweg blijkt dat Giuseppe, want zo heet hij, eigenlijk uitstekend Engels spreekt maar het verstaan gaat iets minder. Hij woont hier vlakbij de kabelbaan, maar zijn schoonmoeder woont boven op de berg in het dorpje Erice en daar heeft zijn dochter ook haar vriendinnen. Vandaag wilde hij met de kabelbaan naar boven maar dat ging dus niet door. Dan maar met de auto. Hebben wij even mazzel. G. vraagt honderduit naar onze belevenissen en kan zijn oren niet geloven dat wij zomaar fulltime Sicilië met onze eigen zeilboot rondvaren, helemaal vanuit Holland. Ondertussen karren we uitermate luxueus ge-airconditioneerd de berg op. Bij de kabelbaan boven (750 meter hoog) stappen wij uit en bedanken G. uitbundig, waarna deze uitermate beschaafde en rustige Siciliaan verder rijdt naar zijn schoonmoeder en de vriendinnetjes van zijn dochter. Thanks man! Fantastico Joe! Nog helemaal beduusd van deze gulhartigheid kuieren we het dorpje Erice in. Heel erg toeristisch, een soort Volendam van Sicilië maar dan met “iets” meer historische bezienswaardigheden. We blijven maar klikken met het fototoestel. En dan is er daar dat uitzicht, hè? Met open mond staan we de vergezichten in ons op te zuigen. Trapani lijkt van deze hoogte gezien net Madurodam. Met het blote oog kunnen we de boot niet zien liggen. Het is te ver.

Erice 1

Erice 2

Erice 3

Erice 4

Erice 5

Erice 6

Erice 7

Erice 8

Erice 9

Het is warm en we lopen zoveel mogelijk in de schaduw. We kopen een puddingbroodje en twee keer gaan we op een terrasje iets drinken. Dat is niet goedkoop hier; toeristische trekpleister, nietwaar en alles moet tegen de berg op gesleept worden.

dure drankjes

Het dorp is niet groot en na een uurtje of twee heb je het wel gezien. Bovendien willen we het lot niet tarten en gaan we om 13.30 uur met de kabelbaan, die dan net weer draait, naar beneden om te kijken of de bijboot er nog ligt. Tijdens de rit genieten we van de wisselende vergezichten.

waar is de sneeuw?

Het enige dat we missen is de sneeuw. Beneden rekenen we 3,80 p.p. af. Dat valt mee. Een wandelingetje naar de bushalte waar meteen een bus aan komt rijden. Ik kijk niet meer naar het nummer maar vraag aan de chauffeur: naar Piazza etc.? Si! OK. Als we instappen is er weer een hulpvaardige Trapanist van gevorderde leeftijd die ons vraagt waar we vandaan komen, waar we naar toe moeten, alles in het Italiaans, capito? Ik begrijp een klein beetje wat ie zegt. Hij zal ons helpen en rijdt helemaal mee tot het punt waar wij volgens hem het beste uit kunnen stappen en dat is niet op het Piazza etc. maar op de boulevard bij de haven. We betalen nu minder dan de rit heen, overigens. Prachtig. Ze zijn hier zo makkelijk als een pet van een kwartje. Hij licht de chauffeur in over ons: dat we Hollanders zijn die met hun boot in de haven liggen en dat ze daar zo dicht mogelijk bij moeten uitstappen. De chauffeur heeft met onze vriend een levendige discussie die wij niet kunnen volgen maar dat zal ons een zorg zijn, want op het gewenste punt, ja ja, hier moet je eruit, neen wacht even, ja nu, hier!, worden we door beiden enthousiast nageroepen en nagezwaaid! Wat een plezier hebben we hierin! De wandeling over de kade voert ons langs de Steinlager II waar Peter Blake in de jaren 70 of 80 de Whitbread Round The World Race mee heeft gevaren, langs de veerboten, langs Garibaldi die er nog steeds staat en langs de zwervers die nog steeds op hun vaste plek zitten. De wubberboot ligt er nog! Moe maar voldaan etc. De middag brengen we door met consumeren en rieleksen. Dan is het tijd om naar het “Internetpoint” te gaan op de Corso Vittorio om te internetten (wat anders?). Eerst probeer ik het nog even op de boulevard, even kijken of er een vrije Wifi-zone is. Neen dus. Het internethok dat gerund wordt door een paar jongeren heeft geen plek want ze zitten allemaal online te pokeren! Als we weg willen lopen staat er een jongen op die klaar is met pokeren. We kunnen terecht. De knul van de zaak start internet op en we gaan aan de gang. Dat had je gedacht. We kunnen net 2 of 3 e-mailtjes lezen maar antwoorden gaat niet want de verbinding wordt verbroken. Met wisselend succes proberen we het nog een half uurtje terwijl we ontiegelijk zitten te zweten en ons te ergeren aan de ongelooflijke kolere-herrie die de knullen achter ons maken. Je weet nooit of ze nou ruzie maken of niet. Bovendien zitten ze te roken en ik ga op Sicilië niet tegen een Siciliaan die in een internethok zit te roken tijdens het online-pokeren, zeggen dat ie niet mag roken. Hij zou het niet begrijpen. Ik kan me niet concentreren. Van stukjes op de weblog zetten komt helemaal niets terecht, betalingen doen lukt ook niet en het lezen van andere weblogs gaat ook nauwelijks. Wegwezen hier! Ik betaal 2 euro en we vluchten het hok uit. Internetten in Trapani houdt niet over, moet de conclusie luiden. We gaan maar weer lezen. Saves begint het te onweren en te regenen; wat is dat nou!!?? In de kletterende stralen moet ik als een haas de windscoop naar beneden halen, de luiken sluiten, de kabels van de plotter losmaken, de losliggende rommel aan dek opruimen want we krijgen wind ook! Tot half twaalf ben ik bezig met foto’s en met het stukje van gisteren, 18 juli 2011. Morgen doe ik het stukje van vandaag want dat red ik nu niet meer. Ik hoop dat ik morgen ook toekom aan het stukje van morgen, dan ben ik weer helemaal bij, zie je (kun je het nog volgen?)

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s