Dinsdag, 26 juli 2011

Castellammare del Golfo – Palermo

dag datum Wind Weer
Dinsdag 26 juli 2011 W – NW 2 tot 5 Zon
vertrek aankomst logstand motoruren
08.30 uur 16.30 uur 4653,3 (plus 10) 3712,58

Ik word om 06.00 uur wakker en ik hoor geen wind. Na twee uur lezen hoor ik nog steeds geen wind, maar hij is er wel. Hij komt van het land af en is zwak. Dit is niet voorspeld (drie dagen geleden). Misschien kunnen we vandaag wel ontsnappen! Ik vraag aan John het weerbericht. Zijn computer met dongel doet het niet zo goed, maar gisteravond heeft ie ook gekeken en het zou nu 2 tot 3 Beaufort zijn uit het Zuiden en vanmiddag toenemend uit dezelfde richting. “Om de hoek” naar Palermo zullen we hem dus tegen hebben. We gaan toch. Helaas geen bezoek aan de kathedraal in de bovenstad en geen uitgebreide boodschappen. Ach je kunt niet alles hebben. We wisselen adressen etc. uit met John en Maureen en trekken de boot achteruit van de steiger. Howard en Polly komen net naar buiten en zwaaien ons ook uit.

dag Polly en Howard en John en Maureen

De wind komt uit een perfecte richting, de zee is rustig dus dat belooft wat. Achter ons verdwijnt C.d.G. heel langzaam uit het zicht.

dag C.d.G.

We zijn nog niet de haven uit of ik word gebeld door Louis Abels met de verontrustende mededeling dat de huurder in plaats van het huurcontract te verlengen, plotsklaps de huur heeft opgezegd. Jammer, want het zijn keurige huurders. Wat zou de reden zijn?Moeten we even laten bezinken. Dit zet even een dompertje op onze vreugde over het eindelijk weer onder zeil zijn. Om de feestvreugde te verhogen laat de wind het ook afweten en gaat de motor weer bij omdat we zo langzaam gaan dat ik vrees dat het donker is voor we in Palermo (30 mijl verder) zijn. Als we een kaap gerond hebben waarachter kennelijk het vliegveld van Palermo is gevestigd, want we zien een heleboel vliegtuigen van dichtbij opstijgen en landen, neemt de wind voldoende toe om de motor uit te kunnen doen.

vuurtoren netjes weggewerkt in de Capo

Het weerbericht van John klopt gelukkig niet: de wind draait naar West tot Noordwest. Goed zo! Met wisselend succes blijven we zeilen tot Palermo. Uiteraard neemt de wind pas vlak voor de haven zodanig toe dat we echt snelheid maken. We zijn er. Tijd om de zeilen eraf te halen. Met een vlagerige wind op kop motoren we naar de hoek met de jachthavens toe. Zodra we om de kop van de pier heen komen stijgt van alle kanten gefluit op en gejoel en gezwaai met armen: kom bij ons liggen!! Hier moet je wezen!! Ik word er lacherig van. Wat moet je daar nou mee? Een gozer staat met een bezem te zwaaien en slooft zich enorm uit. Die wint het. Met een kloterige dwarswind leggen we bij “Nautilus Yachtservice” aan naast een Hunter 42 (het is niet de “Passion”, jammer genoeg) en de knul helpt ons prima daarbij. Ik vraag: hoeveel kost het? Hoe lang is de boot, vraagt ie. 11,70 meter, zeg ik. Hoe lang blijf je liggen? Ik wil eerst weten wat het per dag kost. Neen, hoe lang blijf je hier. Neen, eerst weten wat een dag kost. Hij kijkt om zich heen en fluistert: 40 euro. Hoeveel kosten twee dagen dan? Hij kijkt nog een keer om zich heen en zegt dan: 70 euro. De komediant. Akkoord hoor. Waar is het havenkantoor. Daar liggen we recht tegenover: een blokhut van hout, zonder airco (die doet het niet).

het havenkantoor

de havenmeester

We rekenen af en hij vertrekt geen spier als ie op onze scheepspapieren ziet dat de boot 12.20 meter lang is. Sportief! Een echte Siciliaan: de ene boef herkent de andere. Hij wijst ons de portocabine met toiletten, die op slot zitten, en de douches en hij legt uit hoe het elektrisch en het water werkt. Hij steekt even later ook nog de stekker voor me in het stopcontact. Hè hè, we zijn klaar. Even de omgeving op ons laten inwerken. Palermo is een grote haven. Er liggen veel schepen; ferries, vrachtschepen, boorplatforms en een groot cruiseschip dat aanstalten maakt de haven te verlaten.

hehe, we liggen; zie je die “elektra-paal”?

cruiseschip

De (oude) stad lijkt erg ver weg te liggen. Dat gaan we morgen uitzoeken. In de boot is het erg warm en arme Ingeborg gaat de kippefiletjes bakken. Als troost zet ik saves de spelletjescomputer en een glaasje Sjudorans met Gin voor haar neer en ik heb tot 23.30 uur geen kind meer aan haar.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s