Woensdag, 27 juli 2011

Palermo 2

Te 04.00 uur, het is nog hartstikke donker, word ik wakker door de uitlaatgassen van de buren (de Hunter 42) die door de openstaande luiken naar binnen komen. Gadverdamme. Zij gaan naar Sardinië. We tukken nog een uurtje en dan is het weer tijd voor “Bart’s Buitendouche”; heerlijk! Na het ontbijt de stad in. De computer in de rugzak en met de steekkar van 2 euro in de hand kuieren we de stad in. Ingeborg moet onderweg naar de WC en we kunnen maar geen geschikte tent vinden waar een toilet is. Na enig ronddwalen vinden we er één waar chagrijnig personeel mij twee koffie Americano levert terwijl Ingeborg het toilet bevuilt, want de doortrekker doet het niet. Jammer dan. Voorbij een vuilnisbelt midden op een parkeerplaats treffen we zomaar een grote supermarkt: de Carrefour.

voorbij de vuilnisbelt, rechtsaf, is de supermarkt

De steekkar wordt volgeladen en wij spoeden ons vervolgens in de toegenomen hitte naar de boot terug. Een mogelijkheid om te internetten hebben we niet gevonden. Na een siësta gevuld met luns en lezen (weer een boek uit) gaan we opnieuw de stad verkennen. Daarbij passeren we een zooitje drijfvuil in de jachthaven, dooie palmbomen, een vuilnisbelt op een straathoek en een kerk waarbinnen wij een kijkje nemen.

drijfvuil, het wil maar niet zinken

nog een vuilnisbelt, zomaar op een straathoek, schuin tegenover de kerk

Er vindt net een huwelijksinzegening plaats. De helft van de bruiloftsgasten loopt de kerk in en uit om sigaretjes te roken of om niet naar het gelul van de priester te hoeven luisteren. Slechts een paar toegewijde luisteraars (familieleden?) hangen vooraan in de kerkbanken. Wij toeristen mogen ondertussen gewoon de kerk in om foto’s te maken en het fraaie interieur te bewonderen.

in de kerk was alles schoon en netjes

Verbijsterend! Palermo als geheel is dat ook: verbijsterend. het is een zeer grote stad en ik heb nog nooit zo’n kolere zooi gezien. Het verkeer is krankzinnig. Waar je ook kijkt; je ziet overal auto’s, hard rijdend over de boulevards, geparkeerd op trottoirs, verboden rijrichtingen inscheurend, toeterend op straathoeken. Het wandelen door zo’n stad maakt je duizelig. De straten zijn smerig, stoffig en bedekt met zwerfvuil. Helemaal niemand lijkt zich daar iets van aan te trekken. Het is werkelijk onvoorstelbaar. De stad heeft beslist een bepaalde charme met die typische gevels, oude monumenten en stegen met balkons waar de was te drogen hangt, maar je moet echt je best doen om dat tot je door te laten dringen en er van te genieten.

mooie balkonnetjes; van dat bord trekken de automobilisten zich in het algemeen weinig van aan

wel mooi maar of het achter die deur ooit gerestaureerd wordt is de vraag

Heel erg veel gevels en gebouwen zijn vervallen. Hier en daar staan historische panden in de steigers, maar dat staan ze al jaren! Een onverschillige stad in verval. Die staat hier over vijftig jaar niet meer. Dat soort gedachten krijg ik. Wij worden er een beetje mismoedig van. We zeggen tegen elkaar dat we hier geen dag langer willen blijven. Opvallend is dat we in wel 4 kerken op een trouwerij stuiten! Het zat zeker in de lucht vandaag. Ik kan trouwens geen kerk meer zien en heel Palermo heb ik ook wel gezien. Opgelucht stappen we, wederom zonder geïnternetterd te hebben, om 18.30 uur weer aan boord. We gaan weer genieten in ons eigen, kleine wereldje, want zo is het! Te 19.30 uur komt op de kade een Italiaan met zijn vrouw langs en vraagt in het Engels of dit een Koopmans is! We maken een praatje. Hij heeft in Delft op de TU gewerkt en een Tayana (een soort Hans Christian) gekocht bij De Valk in Hindeloopen. Dat wou ie even kwijt. Leuk dat soort gesprekjes! De maaltijd van vanavond bestaat uit kipfilet (net als gisteren) en gebakken aubergines met tomaatjes en aardappelen. Lekker hoor. Na het eten even een beginnetje maken in een nieuwe James Patterson, “1st to die”, en dan maar weer tiepen (na Ingeborg aan de spelcomputer te hebben gezet; heb je geen kind meer aan!). De havenmeester sluit zijn kantoortje af en en passant ook de portocabine met de douches en toiletten en gaat dan naar huis. Nou, dan schijten we maar weer in de haven!

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Woensdag, 27 juli 2011

 1. bart en lies zegt:

  hoi luitjes,
  wat zijn julie al ver, je he,
  wij niet hoor, het is hier klote weer, regen koud 17 gr we zijn eerst even een paar dagen naar frankrijk geweest, naar bart zijn zus, die woont daar, was erg gezellig, nog een week gewacht, toch maar de boot ingestapt, maar wat is het rot weer, niet lachen we zijn bij lemmer naar binnen gegaan en bij stavoren weer naar buiten, nu zit ik binnen met de zeiltjes voor de deur ik lees milenium 3 boeken heerlijk, een bijna uit, ja dat komt door het weer, ja bart doet af en toe een paar plugjes in het hout buiten, die trap je er af en toe uit, nou ja dan heeft hij ook wat te doen, hij heeft nog geen zin om te lezen, hoe zit het met bart zijn buitendouche, hoe kom je daar nou aan, ik hoor het nog van je,
  heel veel groetjes van lies en bart

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s