Donderdag, 28 juli 2011

Palermo – Cefalu

dag datum Wind Weer
Donderdag 28 juli 2011 O – N, 2 tot 4 B Zon, later bewolkt met buien
vertrek aankomst logstand motoruren
08.00 uur 15.00 uur 4676,6 trip: 24,3 (+7) 3719,46

Gedurende ons gehele verblijf in Palermo “knetterde” het water rondom de romp. Je kunt dat binnen horen. Nou had ik dat wel eens vaker gehoord, maar ik heb er nooit bij stilgestaan. Wat zou dat nou zijn? Via internet kom ik er niet achter. Ik begin me ongerust te maken. Wordt het aluminium opgevreten? Liggen we in een grote zoutzuurtank? Ik mag het niet hopen. Weet iemand dat? Gaarne reacties hierop. Reeds vroeg zijn we klaar met voorbereidingen en kunnen we losgooien.

dag Palermo, viezerik

Langzaam motoren we de haven uit. Ik ben niet tevreden over de snelheid. De schroef en\of de schroefas maken een roffelend geluid dat onacceptabel toeneemt naarmate ik het toerental opschroef. Met 2000 toeren komen we nog niet eens boven de 4,5 knopen over de grond. Ik controleer de as binnen, niks aan de hand. De wijzer van de temperatuurmeter op het paneeltje in de kuip staat heel hard te trillen. Dat heb ik ook nog nooit meegemaakt. Als ik het toerental verminder stopt dat weer. Voorlopig niks aan te doen. We zijn onderweg. In Cefalu zien we verder. Het is me wel opgevallen dat het onderwaterschip flink is aangegroeid en ook de schroef ziet er “groezelig” uit.

Cefalu met de kathedraal als wegwijzer

Ik trek het grootzeil bij en al lezend ploegt de Wing IV zich een weg naar de volgende havenplaats: Cefalu. Dat schijnt erg mooi te zijn, volgens Rod Heikell, de auteur van onze “Italian Waters Pilot”. Had ik al een keer ergens vermeld dat veel gegevens over veel havens niet meer kloppen? Neen? Bij deze dan. De meest recente uitgave die we konden krijgen dateert van 2006! Imray laat hier steken vallen. Maar wat Cefalu betreft heeft Rod Heikel gelijk: het ziet er vanaf het water fantastisch uit. Na een vervelende motortrip met een flinke regenbui en op het laatst wat wind laten we het anker vallen in de baai voor de jachthaven van Cefalu.

ik had niet gedacht dat ik dat ding ooit nog zou aantrekken!

Je bent dan in feite al voorbij het plaaatsje gevaren. Het is een kilometertje lopen om het stadje te bekijken. De ankerplaats is zeer onrustig. We zwaaien alle kanten op en slingeren als een ouwe aap. Toch houen we vol want er liggen meer jachten en die kunnen het ook. We kijken de boel eens aan. Boten komen en gaan. De eerste Nederlander sinds lange tijd zien we vanaf de Eolische eilanden komen. Hij is solozeiler, vaart in een Colin Archer-achtig schip van staal en gaat vlak achter ons voor anker. We hebben nog geen zin de rubberboot te water te laten. Het is te onrustig. Je moet je aan dek echt goed vast houden als je niet overboord wilt lazeren. We zien morgen wel. De avond wordt passend afgesloten met een mini-vuurwerk aan de kant.

een lokale discotheekhouder had geld teveel; zie je de “Oxy” op de voorgrond?

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s