Zondag 31 juli en maandag 1 augustus 2011

Lipari (Spiaggia di Vinci) – Taormina (Oostkust Sicilië)

dag datum Wind Weer
Zondag 31 juli 2011 Zondag (avond en nacht): 0 tot 3 B Noord, Maandag: Noord tot Noordoost 0 tot 5 B Zon op maandag maar later, op de Ionische Zee, zwaar bewolkt.
vertrek aankomst logstand motoruren
20.30 uur Maandag 1 augustus 2011 te 15.00 uur 4747,2, trip: 32,1 (tel hier 40 bij op, want het kreng doet het weer es niet!) 3742,58 (12 uren)

Als we wakker worden ligt er een zeiljacht van 35 meter lang naast ons voor anker. Is me dat schrikken? Het is tijd dat we de onderkant van de boot gaan schrobben. Na de koffie doen we dat. Het wordt steeds moeilijker om de aangroei eraf te krijgen. We halen onze handen open aan de harde kokkels en mosselen in de loosgaten. Na een uur krijg ik de netelsliert van een kwal over mijn rechterbovenbeen, een mooie rooie plek. Dat was dan het schoonmaken. Koffie maar weer en dat andere. Ondertussen kijken naar al het moois om ons heen.

al het moois om ons heen

De hele dag racen de bootjes af en aan om even te komen zwemmen en snorkelen. Veel kinderen. Best gezellig, hoor! Bellen met het thuisfront want het is zondag. Aan de overkant zien we de zwaveldampen van de vulkaan op het eiland Vulcano (toepasselijke naam) opstijgen.

Vulcano is nog steeds actief

We bespreken de planning voor morgen. De vraag is of we nog een haventje aan de Noordkant van Sicilië aandoen of meteen door de Straat van Messina naar het Zuiden gaan. Als we dat willen is het het gunstigst als we morgenochtend om een uur of 09.00 uur door de straat gaan in verband met de stroom en de draaikolken (“tussen Scylla en Charibdis” door, waar Olliesuis het destijds ook al zo moeilijk mee had!). Maar dan moeten we vannacht varen en niet te hard want het is maar 36 mijl naar de Straat van Messina). Aldus besluiten we vanavond om een uur of 09.00 uur te vertrekken. Is ook een goeie ervaring, dat snags varen. Moeten we gewoon vaker doen. Deze keer blijven  kennelijk meer boten op deze ankerplaats de nacht doorbrengen. Na de macaroni gaat het anker op, het is dan 08.30 uur (we houen het niet meer!) en enigszins gespannen zeilen we uiterst traag het donker tegemoet.

vlak voor we het anker ophalen leggen we de zonsondergang bij Lipari vast

Ik moet nog als een haas uitwijken voor een ASO van een ferry-boot. De snelheid komt urenlang niet boven het gemiddelde van 2 knopen uit! We houden vol. Het vreet wel aan je als je steeds maar dezelfde lichtjes op het eiland op schijnbaar dezelfde afstand blijft zien. Nu stellen we wel een wachtsysteem in. Ingeborg gaat van 22.30 uur tot 00.30 uur binnen slapen, ik van 00.30 uur tot 02.30 uur enzovoort. De wind blijft zwak, de zee vlak en het zicht is redelijk door de heldere lucht en de vele sterren. De maan is nieuw dus die laat zich niet zien. Tot 24.00 uur staat Radio Nederland Wereldomroep aan en luister ik naar Met Het Oog Op Morgen. De snelheid wordt te laag dus gaat de motor langzaam bij tot we een snelheid van 3,5 knoop lopen. De logmeter geeft veel te weinig aan, de loggever is zeker weer teveel aangegroeid. Deze keer laat ik het zitten, ik blijf aan de gang. Ik kan nog net de overgang tussen zee en lucht zien en dat is prettig. De hele nacht blijf ik me goed voelen, geen centje last. Het systeem van wachtlopen bevalt ook veel beter dan dat ongeorganiseerde rondhangen in de kuip. Snags om half vier of zo laat ik het grootzeil zakken want het geklapper op de deining is niet goed voor de zeilnaden. Het slingeren valt met deze rustige zee erg mee. Ik laat Ingeborg tot 05.00 uur liggen en luister op de FM naar Italiaanse religieuze zenders waar (slapeloze) luisteraars door de telefoon met de presentatrice allerlei voor mij onverstaanbare gebeden opzeggen, maar ook is er rustige en stemmige muziek; heb ik behoefte an. Ondertussen is de Siciliaanse kust onmerkbaar aan het voorbijglijden. Ingeborg neemt het om 05.00 uur over en ik ga op de langsbank in de kajuit slapen. Lekker hoor. Aan de Oostelijke horizon achter het Italiaanse vasteland wordt het al duidelijk lichter en de contouren van de zee en de kust scherper. Ingeborg maakt voor mij een foto van een passerend megajacht.

leuk bakkie; moekookhè.

Aardig van haar. Na zevenen verwatert automatisch het wachtsysteem. Het is volop licht en de ingang van de Straat van Messina zichtbaar. We zijn te vroeg want eenmaal de draaikolken en de stromingsgolven voorbij (die overigens geweldig meevallen; die Olliesuis was een aansteller) loopt de snelheid terug. Dat duurt ongeveer een uur of twee. Dan zijn we Messina, een enorme stad die langgerekt op de Oostkust van Sicilië ligt, voorbij. Ingeborg maakt foto’s van een zwaardvis-visboot.De schipper staat bovenop de mast de boot te sturen en te kijken of ie zwaardvissen aan de oppervlakte ziet slapen. Dan gaat een mannetje naar voren op de boegspriet van meer dan tweemaal de lengte van het schip en harpoeneert het nietsvermoedende beest. Ik wist niet dat er nog zwaardvissen rondzwommen. Voorbij Messina trekt de Noordenwind aan tot soms wel boven de 4 Beaufort. Het grootzeil zet ik dwars op de boot en de kluiver wordt te loevert op de boom uitgerold. Al gauw kan de motor uit. Hè hè, eindelijk weer rust. Tot bijna voor Taormina, waar je kunt ankeren in een grote baai, zeilen we heerlijk! Dan is de wind ineens weg en draait onmiddelllijk 180 graden. Ook goed, zeilen eraf en motoren maar weer naar de ankerplaats.  Als we langs een veld merendeels lege mooringboeien varen komt er meteen een vriendelijk zwaaiende Ormeggiatori in een rubberboot aan die ons wel zo’n boei wil verhuren. We zwaaien vriendelijk terug en varen door naar het gedeelte waar je op je eigen anker kunt liggen. De omgeving is fraai maar de ankerbodem bestaat uit stenen en zand. Ik hoor het anker schrapen. Als ie morgen maar niet vastzit. Te laat bedenk ik me dat ik er een triplijn op had moeten zetten. Afijn we zien morgen wel.

fraai ankeren hier

In de baai liggen 5 grote super-motorjachten. Als we liggen lees ik een achterlijk boek van James Patterson over zes vliegende kinderen (ja, echt, ze hebben vleugels!) uit en val op de kuipbank in slaap. Ingeborg warmt de macaroni op die we gisteren niet helemaal konden wegkrijgen en met een gekookt eitje erbij smaakt ie nu wel heerlijk.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zondag 31 juli en maandag 1 augustus 2011

 1. Hoi. Wat jullie mee hebben gemaakt met de havengelden is ons ook meerdere malen overkomen. Wij hebben geleerd te onderhandelen over de prijs, aangezien alles zomaar in iemands zak verdwijnt, zonder dat er een bon uitgeschreven wordt. In Palermo hebben wij trouwens voor anker gelegen ongeveer 1 mile ten noorden ervan, vlakbij een hele kleine haven zo’n 70 meter uit de kant. Was prima te doen en dan met de bijboot scheuren naar Palermo. (zie ook ons weblog ergens in aug/sept/2010. Over het knetteren: wij hebben dit ook meerdere malen gehoord en denken dat het de rioolvissen zijn,(ze heten anders, maar in elke vieze haven zie je ze) die met hun schubben langs de romp schuren.Zelf gezien in Almerimar. Hier in La linea (Gibraltar) horen we helemaal niets knetteren. Ik ben nog gaan zoeken op de boot, overal luisteren, maar eigenlijk was het overal wel te horen. Wij zijn nog even 3 weken naar Nederland geweest, met de bus en trein naar Malaga-Rotterdam Airport. Zijn sinds donderdag weer terug met een nieuwe vloer, gekocht bij de gamma. Verslag volgt nog op ons weblog. Bij de Metaalwinkel in Rotterdam wat geanodiseerde trapkanten en t-profielen gekocht. Worden deze week, hopen wij, hier algeleverd. Dan vertrekken wij richting Canarische eilanden, nadat we natuurlijk de weersberichten hebben gevolgd. De bedoeling is in 1 keer (dat is dan wel 5 tot 6 dagen/nachten door zeilen) over te steken. Alvast een goede oefening voor de grote oversteek naar Brazilie, Suriname of Carib. Dat weten we nog niet. Wij hopen dat we wat meer wind hebben om te kunnen zeilen i.p.v. dat gewiebel op de waterrotsen met en zonder wind. Wij werden daar soms ook behoorlijk zat van. Maar jah, het zal er wel bij horen, tenminste op de Med.
  Nog een fijne reis en gaan jullie nog naar de Etna, die is volgens mij weer aardig in beweging.
  Groetjes van Fred en Marian a/b sailingyacht KOSTAT, La Linea, Alcaidesa marina en hier betalen we voor 12 tot 15 meter box 23,00 euro per dag met vaste aansluiting water en electra en dat kost ongeveer, afhankelijk van je verbruik, 1,50 per dag. Vandaar ook even naar Nederland, maar al met al ben je dan toch weer veel geld kwijt. Dus deze maand maar wat zuiniger aan.

  Like

 2. Peter en Metty zegt:

  Leuk om te lezen. Vaak ook herkenbare dingen. We blijven jullie wel volgen. Ehmmmmm even bijwerken nog he. Dat leuke uitje nd Etna met die leueueueuke Franekers. Goeie tocht verder. Al met Pieter gesproken?? Horen t wel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s