Maandag, 17 oktober 2011

Porto Turistico di Marina di Ragusa 3

Het is 21.30 uur. Zie je die “(3)”? En dan te bedenken dat we hier misschien wel tot ergens in april volgend jaar liggen! We komen dan dik boven de “(100)” uit. Ik vraag me af hoe ik dat allemaal vol moet schrijven. André Hazes zingt net terwijl ik dit bedenk: “Met bloed, Zweet en Tranen”! Hoe toepasselijk. We hebben na het eten naar een film gekeken op een DVD. Geleend van Marijn en Riet. Die heette: “The Covenant”. We vermaakten ons wel, maar het enige dat ik me 10 minuten na het einde weet te herinneren is dat de film zich geheel in het donker afspeelt en dat veel personen door bovennatuurlijke krachten door de lucht vliegen, dwars door muren heen en zo, zonder een schrammetje op te lopen. Ons leven gaat zich geleidelijk meer binnen in de kajuit afspelen als we aan boord zijn. De temperaturen, hoewel overdag nog zeer acceptabel met waarden als 25 graden Celsius in de zon, dwingen ons in de ochtend, namiddag en avond daartoe. Vanavond zet ik zelfs voor het eerst te 19.30 uur de twee helften van de deur in de ingang en schuif het luik dicht tot op een kier van 10 cm. Het was zeker geen beroerde dag. Sogges hebben we in het zonnetje een wandeling gemaakt. Weer moest mijn jasje om mijn middel worden geknoopt, maar ik was wel meteen zo verstandig een korte broek aan te trekken.  We liepen nu de andere kant op over de boulevard, richting Pozzallo. Eerst even op het havenkantoor langs. Daar troffen we dezelfde medewerkster van afgelopen vrijdag, toen we aankwamen. Wat een verademing, die griet! Ze spreekt 4 talen of zo. Helaas moet ze ons mededelen dat er geen bus rechtstreeks naar Pozallo rijdt. We kunnen er wel komen maar dan via een omweg via Ragusa en tot onze geruststelling varen ook in november en december Ferries vanuit Pozzallo naar Malta. Met de creditcard kan ik nu ook de rekening voor de hele winter betalen: 880 euro. Verder nergens geen omkijken meer naar. Heerlijk, als het allemaal zo makkelijk en goedkoop kan! Een paar deurtjes verder, in de “laundry” waar ze voor dat doel een tafeltje hebben neergezet, leveren we een plastic zak vol boeken af. Ze moeten een boekenkast neerzetten daar, want die tafel zakt binnenkort door zijn poten. Verlicht wandelen wij verder. We kwamen niet erg ver want ik kreeg pijn in mijn heup bij het lopen. We vonden in een zijstraat een grote supermarkt, de MD, een soort Lidl, maar dan anders. Daar zijn we even binnen wezen kijken, een broodje en een pak melk kopen voor tussen de middag. De cassière, een knul, liet ons lang wachten en stond voortdurend op een smerige manier zijn neus op te halen. Daar gaan we dus niet meer naar toe (“The Lost Client”!). Op de terugweg een kopje koffie drinken op het terrasje waar we gisteren ook zaten. De bediening viel nu tegen; het meisje achter de kassa staarde me aan terwijl ik bestelde en was met moeite van haar kruk af te krijgen.

het plein, centrum van Marina di Ragusa

Na de koffie vonden wij na enig zoeken de Tourist-office, maar dan in het Italiaans; letterlijk, want de juffrouw die ons bediende sprak en verstond geen woord Engels. Nu moet ik me in het algemeen schamen dat ik geen woord Italiaans spreek, natuurlijk, maar luister nu eens even: een offisjele medewerkster van een toeristenbureau (ja: TOERISTENbureau) die geen woord Engels of Nederlands beheerst! Ik doe net of ik haar versta en we gaan met een stapel folders over taxibedrijven, vertrektijden van bussen en dergelijke  de deur uit. Over de uitgestorven boulevard (nu schijnt de zon nog, maar hoe moet dat straks!) stiefelen wij naar de jachthaven. Het is een hele troost dat de jachthaven er schitterend uitziet. Alles is schoon, de kades zijn goed onderhouden, de steigers netjes, geen rotzooi in de bermen, bekwaam personeel waar je normaal mee kunt communiceren; een heel verschil met Malta. Bovendien zijn er nu, in vergelijking met vorig jaar (wat ik daarvan heb gehoord, want zelf was ik er niet) iets meer boten van overwinteraars. Vorig jaar waren er maar een stuk of 8 en nu toch wel 100 (grof geschat). Ik zal ze wel es tellen. De meesten daarvan zijn van Engelse nationaliteit en van hen zijn de meesten fantastische mensen, maar ik denk dat je toch kieskeurig moet blijven om niet te worden meegezogen in een eindeloos schema van gruwelijke gezelschapsactiviteiten zoals: kaarten, fitness, bingo “or whatever”. Op de pontoons (= steigers) groet iedereen mekaar bijzonder vriendelijk en het is een komen en gaan van vouwfietsers. Naast ons liggen Nieuw Zeelanders, hele nette mensen. Af en toe zeggen we wat tegen elkaar. Prima. Des middags krijg ik opeens de neiging de preekstoel te poetsen met “Commandant 4”. Dat spul staat al jaren in de kuipbank en geeft inmiddels een sterke ammoniakgeur af. Mooi, denk ik, dat zal goed afnemen. Met chirurgenhandschoentjes (6x woordwaarde) ga ik aan de slag. Het spul neemt uitstekend de roest weg en ik wilde de bus nog wel weggooien! Als de preekstoel er blinkend bijstaat zijg ik neer in de kuip en lees nog een paar boeken op de e-reader. Het klinkt allemaal wel interessant, maar eigenlijk gebeurde er vandaag niks. Ingeborg doet vreselijk haar best om papieren boeken te lezen die dan vervolgens naar de recycling in de wasserij kunnen. We eten een heerlijk maal van kipfilet, aardappelen, en gekookte wortelen en een soort erwten die aanvankelijk smaken naar Prodent of Signal, maar een fantastische nasmaak hebben. Ik meen het: ik heb heerlijk gegeten vanavond en ik maak nu echt geen geintje. Terwijl ik dit allemaal vastleg jengelt André H. ondertussen over “Een brief aan zijn Moeder, die hoog in de hemel is”. We blijven vasthouden aan Hollandse geluiden. Oeps, daar hoor ik Boudewijn de Groot met “Aan het einde”! Zeer toepasselijk, want ik kap ermee.

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Maandag, 17 oktober 2011

  1. Cees en Aly Gremmen zegt:

    Dat Bloed, zweet en tranen heb ik van de week ook nog gezongen op de repetitie van mijn ( nwe)
    bandje met de naam CRC. Oh heb je De Vlieger ook nog beluisterd, geweldig zeg.
    Ja en het is niet allemaal AH ( oude werkgever waar ik pensioen van geniet ) wat er blinkt .!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s