Donderdag, 3 november 2011

Porto Turistico Marina di Ragusa 20

“I’ll sing you a song in times of troubles.

Let us sing of love between you and me.

You whisper: oh, I love you”

Zo begint de dag. BZN zingt dat voor mij, tof toch? Nu ben ik op tijd wakker om naar het live-aboard net te luisteren. Ik ben van plan mij intro te duceren. Maar eerst even opstaan. Mijn rugpijn is onuitstaanbaar. Ik weet wat ik er aan moet doen, maar dat is teveel gevraagd. De ochtendrituelen achter de rug kijk ik in de kuip naar de lucht. Het lijkt op te klaren. Slechts een paar buitjes komen over en dan is het gebeurd. De zon komt op en de temperatuur stijgt. Te 09.00 uur begint “Het Net”. De mevrouw van de “Southern Cross” uit Adelaide, Australië heeft de eer vanochtend het net te coördineren. Zodra zij vraagt of er nog “departures” of “Arrivals” zijn, meld ik mij. Ik stel mij in keurig Engels voor, waar ik lig, hoe ik heet, hoe lang ik al werkloos ben, enz. Er schijnt iets mis te gaan met mijn transmissie want ze hebben er weinig van verstaan. Ik heb de marifoon nog op hoog vermogen staan en dat gaat niet goed, denk ik. Nou ja, ze hebben in ieder geval mijn naam en de naam van de boot en dat is genoeg. Ik zie ze wel tijdens het “Happy Hour”, dat op het net wordt aangekondigd. A.s. vrijdag kunnen we vanaf 17.00 uur zuipen voor half geld. Dat komt mooi uit want ik heb (altijd) nog maar de helft van mijn geld over. Ik zal er zijn. Na “Het Net” ga ik het vullis (=vuilnis) buiten zetten. Dat betekent een fikse wandeling in het zonnetje (paraplu bij me) over de landingsbaan naar de containers buiten het hek. Op de steiger staat Ann, de overbuurvrouw, te praten met Philippa. Ann ken ik nog niet. We stellen ons aan elkaar voor en lopen samen op over de steiger en de landingsbaan naar de poort. Ik til een televisie voor Ann. Philippa gaat naar de douches en Ann moet spullen (w.o. de t.v.)  in haar auto zetten. Onder het lopen praten we met elkaar (moeilijk, maar het lukt). Ann woont met haar man op Malta in St. Julian. Ik vertel van mijn aanstaande reis via Malta naar Nederland waarbij ik op het vliegveld ga overnachten. Zij biedt aan dat bij haar thuis te doen, want tegen die tijd zijn ze daar. Ze liggen hier met hun boot, een 17 meter lange Amel Maramu, omdat ze deze winter geen ligplaats konden krijgen in Msida Creek. Dat klinkt bekend in de oren! Zij pendelen nu af en toe voor een korte vakantie op de boot tussen Sicilië en Malta. Deze week treffen zij het niet met het weer. Ik vind het heel aardig aangeboden van haar en ik zal het serieus in overweging nemen. Ik moet wel zeker weten dat ik vanaf St. Julian met de bus naar het vliegveld kan komen. Gaan we uitzoeken. Als ik de vierdelige Borodin-trilogie naar de bibliotheek breng kom ik Christien tegen, een spontaan type dat hier met de boot ook de winter doorbrengt. Aan mijn boodschappentas met boeken (van de “Deen”) ziet ze dat ik een Nederlander ben. Ik heb ook nog een AH-tas, zeg ik. Slaat nergens op. Ik bied haar de Borodins aan. Ze zal er over nadenken. Nou ze liggen er, hoor! Ik ga een kop koffie drinken in de havenlounge waar ook de happy hours en andere activiteiten plaatsvinden. Even kijken wat een koffie kost en een happie erbij. De twee jonge meiden achter de counter lachen vrolijk tegen mij, op zo’n manier dat ik steeds achter mij kijk en mij afvraag: tegen wie lachen ze nou! Ik ben al die vriendelijkheid niet meer gewend na die regen. De prijs van de koffie en het warme ding dat ik erbij bestel vallen reuze mee: drie uro! Het warme ding bestaat uit een onbestendig inwendig met erwten, andere papperigheden en dergelijke, niet pittig genoeg maar toch goed te eten. Ik moet wel terug naar de meiden om het vorkje te vragen dat ze al eerder erbij aanboden, want het ding is niet goed te behappen. Te slap. Dat wisten ze! Ze staan namelijk weer te lachen. Na dit avontuur ga ik langs bij het havenkantoor om voor de zekerheid te vragen wat precies het postadres van de haven is (voor de spaken, zie je), maar ook eigenlijk om even te praten met het meisje dat daar achter de balie zit, als het de goeie is tenminste. En dat is het. Ze begroet mij met een enthousiast, alsof ze mij herkent en misschien is dat ook zo, “Hello, how are you today!? “I am fine, thank you, and yourself?”, “Oh, I am also fine, thank you sir and how can I help you”? Ik vraag haar het exacte postadres van de haven (had ik allang gezien op de rekening van het liggeld). Ze gaat het helemaal apart voor me uitprinten, geweldig! We praten nog even wat verder en dan blijkt dat ik geen e-mails ontvang van activiteiten in de bar etc. terwijl ik toch mijn e-mailadres heb opgegeven. Alles wordt rechtgezet en ik word uitgenodigd achter de balie te komen om op het scherm te controleren of zij het juiste adres heeft. Zij zal mij bij wijze van test de meest recente emails doorsturen en ik ga ze bekijken zodra ik aan boord ben. Ik wil niet veel zeggen maar dat wijffie is “goud” voor deze haven en ik hoop dat haar bazen dat goed beseffen. Als ik t.b.a.b. (=terug ben aan boord) staan alle berichten die ik heb gemist in mijn hotmail! Nu weet ik ook hoe ze heet: ze ondertekent alle mails met Viviana. Zij verzorgt ook de berichtgeving over de activiteiten in de Marina Lounge. Het is lunstijd en ik ga bij Rick en Cobi op de “Chica” langs. Vanmorgen waren zij niet thuis, maar ik zal die koffie hebben! Rick zit nu in zijn kuip en ik stap aan boord. Koppie koffie en we praten over van alles, waarbij nogal wat aspecten van onze wederzijdse arbeidsverledens de revue passeren. Ik moet toegeven dat dit toch wel leuker is dan de hele dag in je eentje achter de computer een hernia zitten oplopen! Des middags trek ik de stoute sandalen (Jezus-Nike-Air) aan en ga boodschappen doen in het dorp. Het is 15.00 uur. Ik leer het nooit: alles is gesloten, zelfs de ARD-super. Zou de Dimeglio open zijn? Ik loop met mijn steekkar van de Dekker Watersport (Ayamonte-filiaal) in de hand tegen de heuvel op in de richting waar de Dimeglio is. De “Dimeglio” blijkt open te zijn en als enige klant heb ik de ruimte! Later komt wat meer volk de winkel in, ik ben dan al bijna klaar met schappen doen. In de groenten- en fruitafdeling raak ik aan de praat met Cees en Marijke van “Le Clapotis” die ook met hun schip in Marina di Ragusa liggen. Met hen moet ik toch eens verder praten over de voordeligste en/of comfortabelste manieren om naar huis te reizen! Een lange wandeling langs de boulevard levert prachtige foto’s op met tegenlicht, maar ik moet natuurlijk niet vergeten dat ik op mijn steekkarretje twee volle tassen (van “De Deen”) met flessen wijn vervoer en nog wat spulletjes. Het is een heel gesjouw.

tegenlicht op de boulevard 1

tegenlicht 2

tegenlicht 3

Heelhuids en zonder kleerscheuren bereik ik de “Wing IV” alwaar ik zorgvuldig de inhoud van de gammele boodschappentassen op het dek hijs en verder transporteer naar de betreffende bergplaatsen.  WWW.SVB.DE mailt terug: 5 tot 7 dagen voor de davits op de haven zijn! Hop, meteen bestellen! Ben benieuwd of ik ze nog kan installeren voordat ik naar huis ga. Als ik rond 18.30 uur mijn voer (aardappelen, varkenslapjes in pepperoni, ui, gampignons en nofklook) voor vandaag sta te koken en te bakken belt mijn dochter, Linda, over de Skype die de hele dag open staat. Wij voeren een ernstig gesprek terwijl mijn eten staat te verpieteren, maar dat is niet erg. Misschien is het juist wel heel erg de verbrande aardappelen waard! Meer kan ik er niet van zeggen. De piepers etc. smaken naderhand prima! Het had iets warmer gekund, maar als Bridget en Jan Smit voor mij “Kerst voor iedereen” zingen ben ik helemaal blij!

Dit bericht werd geplaatst in Logboek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Donderdag, 3 november 2011

  1. Natascha zegt:

    Nou wil ik het toch weten Willem na al die lappen tekst na jullie vertrek, hoeveel aandelen Dekker Watersport hebben jullie? 🙂
    Groetjes Ramon & Natas

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s